Consilierii locali bistriţeni  au respins proiectul de hotărâre care prevedea alocarea sumei de 500.000 de lei pentru cultele religioase din Bistriţa, dar şi pentru Catedrala Mântuirii Neamului. Mărul discordiei a fost suma destinată Catedralei Mântuirii Neamului, nu mai puţin de 200.000 lei, doar consilierii social-democraţi fiind de acord cu iniţiativa primarului Ovidiu Creţu. Ceilalţi consilieri, democrat-liberali şi liberali, au dorit fie redistribuirea sumei în mod egal cultelor religioase din municipiu, fie ca alocarea pentru catedrală să fie pur şi simplu scoasă din proiect.

 

An de an, Primăria Bistriţa alocă de la bugetul local bani pentru bisericile din municipiu care aparţine diferitelor culte religioase. În ultimii ani suma a fost aceeaşi – 300.000 lei.

 

În 2014, 500.000 lei pentru biserici

Anul acesta, pentru sprijinirea cultelor municipalitatea a prevăzut suma de 500.000 de lei, în ideea în care 200.000 lei ar merge spre Catedrala Mântuirii Neamului, pentru a cărei construire Patriarhia Română a solicitat sprijin financiar, în valoare de 200.000 lei, încă de la finele anului trecut. La acea vreme, solicitarea a rămas în coadă de peşte, întrucât Primăria Bistriţa nu avea sume prevăzute pentru aşa ceva în bugetul local, însă nici nu a spus NU.

Nu acelaşi lucru s-a întâmplat la Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, instituţie căreia Patriarhia Română îi solicita sprijin financiar în valoare de 100.000 de lei, întrucât consilierii judeţeni şi-au exprimat din start dezacordul în legătură cu o astfel de finanţare şi au preferat ca respectiva sumă să rămână în judeţ.

 

Sumă simbolică, în opinia primarului Creţu

Dat fiind faptul că teoretic Primăria Bistriţa şi-a dat acordul pentru alocarea sumei dorite, Patriarhia Română a revenit în februarie anul acesta cu o solicitare, cu atât mai mult cu cât banii erau deja rezervaţi.

„Eu am propus în acest buget o sumă de 500 de mii de lei pentru sprijinirea cultelor, cum am făcut în fiecare an. În anii trecuţi am alocat către 300.000 de lei şi anul acesta am suplimentat la 500.000 de lei şi propunerea mea în viitoarea şedinţă de Consiliu să se aloce 200.000 de lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului.

Banii sunt prevăzuţi pentru sprijinirea cultelor, 500.000 de lei, pe anul 2014. urmează o altă hotărâre de Consiliu, care va da destinaţia acestor bani, în funcţie de solicitările care există şi eu, personal, cred că merită să sprijinim, să dăm un semnal de la Bistriţa că suntem parte a acestui neam, că suntem parte a ortodoxiei româneşti şi că susţinem acel monument al neamului românesc. (…) Este problema fiecăruia, problema fiecărui oraş şi dacă vrem să lăsăm totul pe seama Guvernului sau a Bucureştiului cred că greşim. Dacă era o sumă foarte mare, care ne-ar fi afectat spuneam nu, dar atâta timp cât este o sumă simbolică, prin care ne arătăm ataşamentul şi nu o contribuţie decisivă cred că trebuie să ne manifestăm ca atare şi eu cred că şi alţi edili, dacă li s-ar fi cerut sume de genul ăsta, ar fi marşat pozitiv la o astfel de solicitare” declara în februarie anul acesta, primarul Ovidiu Creţu, în media locale.

 

Majoritatea consilierilor s-au abţinut

Alocarea „sumei simbolice” pentru construirea Catedralei Neamului nu a fost însă văzută cu ochi buni de majoritatea consilierilor locali, parte dintre aceştia votând totuşi în februarie prevederile bugetare. Explicaţia poate fi regăsită în spectrul politic, fiindcă la acea vreme doar democrat-liberalii făceau opoziţie, în timp ce liberalii erau aripa social-democraţilor în USL. Cum USL a murit şi, mai mult decât atât, înainte de şedinţa de consiliu local PDL a bătut palma cu PNL la nivel central, liberalii au schimbat direcţia şi la nivel local. Drept urmare, nici aleşii PNL, dar nici cei din PDL nu au agreat ideea de a da bani Patriarhiei Române pentru catedrală. Asta a fost numitorul comun, fiindcă fiecare dintre reprezentanţii celor două partide a avut altă opinie despre ce ar trebui să se întâmple cu cei 200.000 de lei. Astfel, consilierul local PDL Gheorghe Tuţă a propus ca suma de 200.000 de lei destinată Catedralei Mântuirii Neamului să fie împărţită în mod egal Bisericilor „Sf. Ioan Botezătorul” şi „Sf. Gheorghe” din Bistriţa. Viceprimarul liberal Ioan Peteleu a cerut ca alocarea pentru catedrală să fie scoasă din proiect. Ambele propuneri au fost respinse.

Ca urmare, proiectul de hotărâre iniţiat de primarul Ovidiu Creţu a fost supus la vot în forma sa iniţială, însă a întrunit doar 6 voturi „pentru” (5 PSD şi 1 UDMR), două împotrivă (1 PP-DD şi 1 PNL), restul aleşilor (PDL, PNL şi PER), preferând să se abţină. Ca urmare proiectul a fost respins.

 

Bisericile din municipiu mai aşteaptă

Din această cauză au pierdut, momentan, finanţarea de la bugetul local şi bisericile din Bistriţa, care au solicitat bani municipalităţii.

În afara sumei de 200.000 de lei prevăzută pentru Catedrala Mântuirii Neamului, proiectul prevedea următoarele alocări:

– Parohia Ortodoxă „Sf. Ioan Botezătorul” (preot paroh Ioan Bujor) – 70.000 de lei pentru continuarea construcţiei noii biserici;

– Parohia Ortodoxă „Sf. Gheorghe” (Calea Moldovei, preot paroh Arghir Vlaşin) – 70.000 de lei pentru continuarea construcţiei noii biserici;

– Comunitatea Evreilor Bistriţa-Năsăud/Societatea de Concerte Bistriţa (str. Gen. Grigore Bălan) – 45.000 de lei pentru construcţie grupuri sanitare/anexe Sinagogă, continuare lucrări;

– Biserica Greco-Catolică „Buna Vestire” Bistriţa (str. Gării, preot paroh Ioan Vasile Frişan) – 45.000 de lei pentru continuarea lucrărilor la biserică – finisaje interioare şi exterioare;

– Biserica penticostală „Sf. Treime” (str. Trandafirilor, pastor Viorel Deac) – 30.000 de lei pentru întreţinere şi reparaţii;

– Parohia Ortodoxă „Tuturor Sfinţilor” (Subcetate, preot paroh Viorel Creţa) – 20.000 de lei pentru continuarea lucrărilor la biserică – instalaţii termice, finisaje interioare, izolaţie termică, realizare faţadă;

– Biserica Creştină Baptistă Maghiară Bistriţa (preot paroh Kelemen Sandor) – 20.000 de lei pentru continuarea lucrărilor de reparaţii la lăcaşul de cult şi materiale de construcţii pentru amenajarea curţii.

 

Patriarhia mai are nevoie de 46 milioane euro

Costul lucrărilor de construire a Catedralei Mântuirii Neamului a fost estimat la 495.452.990 lei (circa 110 milioane euro). Potrivit documentului remis Primăriei Bistriţa de către Patriarhia Română prin care se solicita sprijin financiar de la bugetul local, în prezent au mai rămas de executat lucrări în valoare de aproximativ 46 milioane euro (207.761.380,9 lei). În luna martie, părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, declara pentru Mediafax că a scăzut costul lucrărilor cu circa 20 milioane de euro.

„Iniţial, costurile lucrărilor la roşu-gri, adică construcţia netencuită, dar cu geamuri şi uşi, au fost estimate la 100 de milioane de euro. După ce au fost reevaluate calculele, odată cu finalizarea lucrărilor din subteran, costurile au scăzut cu 20 de milioane de euro. Astfel că estimăm ca în final suma să fie de 80 de milioane de euro”, explica părintele Constantin Stoica.

Guvernul României a fost încă de la început principalul finanţator public al construcţiei, crescând semnificativ, de la un an la altul, sumele acordate Patriarhiei pentru catedrală. Până în prezent, a dat nu mai puţin de 53 de milioane de lei (13 milioane de euro).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.