Agentia de Cadastru ajunge la Udrea

Printre ultimele mutari din cadrul agentiilor guvernamentale a fost trecerea Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara din subordinea Ministerului Administratiei si Internelor in subordinea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, patronat de Elena Udrea. Trecerea nu a fost facuta tacit, unul dintre contestatarii acestei rocade, deputatul PSD Marian Ghiveciu, fiind “cadorisit” cu un dosar penal de procurorii DNA la doar cateva luni dupa ce si-a exprimat nemultumirea fata de aceasta mutare.

In vara anului trecut, exista un zvon conform caruia Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) ar putea trece din subordinea Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) in subordinea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT). Ipoteza era greu plauzibila pentru ca, in mod normal, aceasta agentie impreuna cu sucursalele ei judetene ar fi trebuit trecuta in subordinea Ministerului Agriculturii. Insa, zvonistica s-a transformat in Ordonanta de Urgenta 81/2011 care a certificat transferul ANCPI-ului in administrarea ministerului consul de Elena Udrea.
Mutarea Agentiei de Cadastru s-a facut in baza urmatoarelor “rezonuri”. In atributiile statului intra finalizarea cadastrului general al Romaniei, adica evidentierea tuturor terenurilor din tara, agricole, intra si extra vilane intr-o baza de date unica. aceasta operatiune, pe langa faptul ca cere foarte mult timp si o desfasurare de “forte” pe masura, costa destul de mult. Aici intra in ecuatie Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului care este considerat care fiind principalul mecanism de atragere a fondurilor europene; ideea de baza a acestei ordonante fiind atragerea de fonduri europene pentru realizarea cadastrului general.
“Avand in vedere ca prin Legea nr. 14/2009 pentru ratificarea Acordului de imprumut (Proiect privind completarea sprijinului financiar acordat de Uniunea Europeana pentru restructurarea agriculturii) dintre Romania si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare, semnat la Bucuresti la 28 decembrie 2007, cu modificarile ulterioare, statul roman si-a asumat responsabilitatea realizarii cadastrului general in scopul inscrierii din oficiu in cartea funciara a proprietatilor imobiliare. (…) avand in vedere interconditionarea activitatilor Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului cu cele ale Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara pentru realizarea obiectivelor comune privind politicile sectoriale pentru planificarea dezvoltarii regionale si inregistrarea sistematica in cadastru si cartea funciara, (…) Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara, denumita in continuare Agentia Nationala, institutie publica cu personalitate juridica, trece din subordinea Ministerului Administratiei si Internelor in subordinea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului”, arata ordonanta de urgenta. De fapt, prin acest act guvernamental, se arata ca Ministerul de Interne sau cel al Agriculturii sunt incapabile sa atraga fonduri europene. Conform unui raport al Bancii Mondiale, in Romania, ministerul condus de Elena Udrea sta cel mai bine la absorbtia fondurilor europene, insa comparativ cu ministerele de resort din alte tari europene, raportul Bancii Mondiale arata ca absorbtia fondurilor europene este foarte mica in comparatie cu alte state europene. In fapt, raportul arata ca MDRT a dezvoltat programe finantate de la bugetul de stat care s-au suprapus cu programele finantate din fonduri europene.

Contre PSD, nu fara urmari…

Pe langa Agentia de cadastru, in subordinea MDRT vor intra si Agentiile Judetene de cadastru impreuna cu intregul lor patrimoniu. Insa miza acestui transfer nu consta in cladirile sau bunurile agentiei, ci in contractele care se vor acorda pentru realizarea proiectului de cadastru general.
“Este un proiect prin care noi incercam sa realizam cadastru imobiliar in toata tara. Avem o mare problema care impiedica dezvoltarea teritoriala, regionala a Romaniei, pentru ca in acest moment nu exista cadastru imobiliar in Romania, nu sunt trecute proprietatile, nu sunt marcate proprietatile si este foarte greu sa demarezi orice fel de proiect. Daca am suprapune pro­prietatile, asa cum sunt ele marcate, cu titlurile de proprietate pe care le detin cetatenii Romaniei astazi, suprafata este mai mare decat suprafata Romaniei”, a explicat Elena Udrea la Ploiesti, unde a participat la semnarea unui proiect din fonduri europene.
Nemultumit de aceasta schimbare, buzoianul Marian Ghivenciu, un membrul PSD din Comisia de Agricultura a Camerei Deputatilor, a contestat trecerea Agentiei la MDRT.
“In mod normal, cadastrul ar trebui sa fie la Ministerul Agriculturii, pentru ca, istoric, asa a fost. Din cele aproximativ 13 mili­oane de hectare, 9 tin de acest minister. Ministerul ar trebui sa faca demersuri la Uniunea Europeana sa facem cadastru la terenuri, pentru ca degeaba ne chinuim cu legea aia a co­masarii, atat timp cat nu avem cadastru. Uneori cadastrul cos­ta de 2-3 ori pretul terenului. Sunt localitati, sunt judete intregi care nu au cadastru. Oamenii au fost pusi in pose­sie si emise titluri, dar pe tarlale nu s-a facut cadastru. Nici Dumnezeu nu stie daca mai incap toti proprietarii in tarlalele respective. Nu stiu daca doamna Udrea se poate ocupa si de frunza si de hoteluri si de piscine si de telegondole. Lo­cul Agentiei de Cadastru este la Ministerul Agriculturii. Ce legatura poate sa aiba Ministerul Dez­voltarii cu cadastrul? Masura ar face de petrecanie te­re­nurilor care mai sunt inca la stat. Vor spune ca sunt de interes national, pentru in­fra­structura, si vor face tot felul de matrapazlacuri, ca inca mai sunt terenuri valoroase in tara asta… Chiar este aberant!”, a afirmat deputatul Ghiveciu, care a si facut, in acest sens, o interpelare in camera deputatilor.

Dedicatii pentru declaratii

In mod bizar, deputatul care a contestat aceasta decizie a primit un raspuns destul de repede. Dupa circa 3 luni de la aceste declaratii, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) Ploiesti au dispus trimiterea in judecata a deputatului Marian Ghiveciu, alaturi de fostul director al Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Buzau, Nicolae Costache, membru in Comisia Judeteana Buzau pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor. Fapta pentru care cei de la DNA l-au pus sub acuzare pe Ghiveciu a avut loc in perioada 2005-2006. “in perioada 2005-2006, instigati de inculpatul Marian Ghiveciu, Dumitru Borcan si Nicolae Costache, au profitat de functiile detinute si prin incalcarea atributiilor de serviciu, au contribuit la eliberarea in mod nelegal a doua titluri de proprietate pentru terenuri in zone cu potential imobiliar, datorita vecinatatii cu drumul european, in favoarea unor persoane care nu erau indreptatite sa primeasca acele titluri de proprietate. In acest scop, Dumitru Borcan a falsificat mai multe inscrisuri oficiale, emise de Primaria Merei si inregistrate la OCPI Buzau. Ulterior, aceste terenuri au fost cumparate de Marian Ghiveciu de la persoanele care au obtinut titlurile in modalitatea descrisa mai sus”, arata DNA.

Precedent la Registrul Comertului

Aceasta nu este prima lege prin care se jongleaza cu institutiile de stat fara o justificare concreta. Tot anul trecut a fost promulgata noua lege a camerelor de comert care priveste si activitatea Oficiului National de Registru al Comertului (ONRC). Prin legea respectiva, Oficiile judetene de registru al comertului, care erau sub jurisdictia Ministerului Justitiei, odata cu aparitia Legii 39/2011, au trecut in subordinea Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, adica un ONG. Pentru ca legea sa fie adoptata, deputati PSD Ciuca Liviu-Bogdan, Popa Daniela si senatorii PNL David Cristian, Voiculescu Dan, initiatorii ei, au recurs  la urmatorul tertip. In legea de infiintare a camerelor de comert au introdus sintagma “de utilitate publica” si pentru a masca aceasta trecere, au facut referiri la activitatile registrului comertului.

Razvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.