Afla ce vorbeste seful DNA la telefon

Procurorul sef al Directiei Nationala Anticoruptie (DNA) Cluj, Elena Botezan, apare intr-o interceptare telefonica in timp ce incearca sa convinga un inculpat dintr-un dosar sa nu “joace la doua capete”. Inregistrarea a aparut pe site-ul luju.ro si face parte din convorbirea pe care procurorul DNA, Lucian Papici, si colega lui Botezan, fac presiuni asupra lui procurorul Gheorghe Dumitru, inculpat intr-un dosar instrumentat de DNA, sa nu isi schimbe declaratia. Din convorbirile purtate intre cei doi procurori se poate vedea cum procurorii ii strâng cu usa pe martorii si inculpatii care dau semne ca nu ar vrea sa colaboreze.

In anul 2007, procurorii DNA au instrumentat un dosar despre fraudarea examenului de promovare in functii de conducere pentru magistrati. La acest dosar au lucrat procurorul Elena Botezan, acum sef al DNA Cluj, si procurorul DNA, Lucian Papici. Conform DNA, “in cursul lunii octombrie 2007, Gheorghe Dumitru, candidat la concursul pentru ocuparea functiei de procuror general al Parchetului de pe lânga Curtea de Apel Pitesti, pentru a-si asigura reusita la acest examen, i-a remis foloase materiale, prin intermediul judecatorului Cerbeanu Gheorghe, lui Bucur Gheorghe, fost magistrat. In schimb, acesta din urma s-a angajat ca va interveni pe lânga unii dintre membrii Sectiei de procurori ai CSM, in scopul reusitei la examen a acestui candidat. De asemenea, beneficiind de intermedierea judecatorului Cerbeanu Gheorghe si a fostului magistrat Bucur Gheorghe, procurorul candidat Gheorghe Dumitru i-a remis procurorului Cojocaru Eugen, membru supleant in Comisia de examinare, suma de 15.000 euro. Precizam ca procurorul Cojocaru Eugen ii pretinsese initial lui Gheorghe Dumitru suma de 50.000 euro, in scopul asigurarii reusitei la examen. In urma concursului, Gheorghe Dumitru s-a plasat pe prima pozitie la examenul pentru ocuparea postului de procuror general al Parchetului de pe lânga Curtea de Apel Pitesti. Din probele administrate pâna in prezent a mai rezultat ca, in cursul lunii noiembrie 2007, procurorul Guli Sterian, candidat la examenul pentru ocuparea functiei de prim procuror al Parchetului de pe lânga Tribunalul Bucuresti, a obtinut, prin intermediul lui Cojocaru Eugen, de la presedinta Comisiei de examinare Ghita Georgeta Gabriela, o parte din subiecte, inainte de examen. La finalizarea concursului, candidatul Guli Sterian s-a plasat pe prima pozitie”, arata comunicatul DNA.

Alo ! Politia sau musafirii?

In data de 30.11.2007, orele 16:17':53'' procurorul Lucian Papici (L.P. initialele procurorului in transcrierea convorbirii) l-a sunat pe Gheorghe Dumitru (procurorul inculpat care apare cu initialele Gh. D. in transcrierea convorbirii telefonice) pentru a se asigura ca inculpatul nu ii va face probleme. La discutie a participat si procurorul Elena Botezan, care apare cu transcrierea initialelor E.B. in cadrul convorbirii.

Elena Botezan: Auziti, domnu’ Mitica, buna ziua, deci: ideea e foarte clara, acest individ care va suna, care ziceti ca-i Mihai, va spune ca va suna din partea cuiva si ca dumneavoastra stiti prea bine din partea cui va suna si dumneavoastra il aprobati.
Gh.D.: Nu stiu…
E.B.: Dumneavoastra il aprobati.
Gh.D.: Deci nu stiu doamna…
E.B.: Dupa aia acel din partea cui va suna, va cere intâlnire, sa fie la el ca-i mai ferit si dumneavoastra ziceti ''bine'' si el zice ca va resuna.
Gh.D.: Nu stiu….
E.B.: Ei na, da’ de ce nu i-ati spus, ''ba’ nu stiu despre cine vorbesti, din partea cui ma suni'', dumneavoastra ii spuneti ca nu puteti vorbi.
Gh.D.: Pai cum adica ? Ma cunoaste pe mine.
E.B.: Pai da, va cunoaste Mihai pe dumneavoastra, da.
Gh.D.: Pai n-am plecat nici acuma de la serviciu, abia stau pe picioare…
E.B.: Auziti !
Gh.D.: Pe cuvântul meu de onoare, pai ce, eu imi dau cuvântul, ce dracu !
E.B.:Auziti, daca aveti de gând sa mergeti in dosarul asta pe doua cai, ati luat hotarârea gresita va spun sigur. Deci daca nu ramâne cum am convenit ieri, dupa cum s-au facut ieri actele sa stiti ca nu-i bine
Gh.D.: Auziti, sa facem altceva. Inchid telefonul si cu asta basta. Ca sa nu mai avem dubii, asa ma mai suna ala si…
E.B.: Nu, nu, nu, nu, nu, asta nu-i absolut deloc bine, deci ii vorba doar de optiunea dumneavoastra, nu ca trebuie sa inchideti telefonul, ca dincolo de telefon faceti absolut ce vreti, oricum ii optiunea dumneavoastra, numai ca eu va spun, daca mergeti pe doua variante, alegeti gresit. Daca ramâne cum am convenit ieri, ati ales lozul câstigator.
Gh.D: Da doamna, stati linistita.
E.B.:Eu nu sunt nelinistita, nelinistea la dumneavoastra trebuie sa fie nu la mine, intelegeti ?
Gh.D: Da.
E.B.: Deci domnule, am lamurit cine este Mihai asta si cum il cheama ?
Gh.D.: Nu v-am zis ca are o casa la tara, lucreaza la Bucuresti.
E.B.: Ihm, ihm, ihm, bine, bine, bine, stati un pic.
Lucian Papici: Domnu procuror, sunati-l pe acest Mihai si intrebati-l cum il cheama, vrem sa stim cum il cheama, sau gasiti o modalitate sa aveti un dialog cu el sa aflam cum il cheama pe Mihai asta si din partea cui o sunat, va rog frumos si ma sunati. Bine ?

Procurorul acuzat spune ca n-a luat bani, dar a luat clienti

Dosarul instrumentat de procurorii Papici si Botezan a ajuns pe masa judecatorilor in 2008, dar din cauza invocarii a numeroase exceptii de nelegalitate a rechizitoriului, judecarea dosarului a inceput, de fapt, in toamna anului trecut.
In cadrul audierilor, fostul procuror Gheorghe Dumitru a sustinut ca nu a promis vreodata bani.
conform mediafax, procurorul Gheorghe Dumitru a spus ca a venit la Bucuresti de mai multe ori cu procurorul Cerbeanu si ca s-au intâlnit cu notarul Bucur si cu procurorul Cojocaru. Dumitru le-a declarat judecatorilor ca nu a oferit sau promis vreodata bani pentru ajutorul pe care i l-a cerut magistratului Cerbeanu in legatura cu suspiciunea sa ca "este lucrat pe plan local".
Procurorul Dumitru le-a mai aratat judecatorilor ca ar fi fost fortat de procurorii anticoruptie sa poarte tehnica de inregistrare "in vederea depistarii si documentarii unor fapte de coruptie legate de alte persoane din sistem legat de acest concurs", caz in care el a refuzat, acest fapt fiind "sub demnitatea sa de procuror".
Fostul judecator ICCJ, Gheorghe Bucur, a confirmat la rândul sau toate intâlnirile pe care le-a avut cu procurorul Cojocaru, Cerbeanu si Gheorghe Dumitru, aratând ca el nu a facut altceva decât sa il roage pe Cojocaru, procuror cu specializarea economica, sa-l ajute pe Dumitru la imbunatatirea proiectului de management pe care urma sa-l sustina oral la concurs. Bucur a respins categoric ideea pretinderii unor sume de bani aratând ca nu a vrut decât sa ajute "un prieten".
Dupa ce a fost trimis in judecata si suspendat din functie, procurorul Gheorghe Dumitru a intrat in afaceri. Dupa ce a lucrat o vreme ca jurist la o firma de paza (Emyon Security, societate din judetul Arges), iar fostul patron l-a acuzat pe procuror de concurenta neloiala si de faptul ca i-a furat clientii. Conform unui cotidian argesean, Dumitru si-a deschis o firma de paza, Diplion Security, prin care i-a luat clientii fostului patron.

Seful DNA Cluj, procuror din “scoala clujeana”
Procurorul Elena Botezan a devenit seful DNA Cluj in toamna anului 2009, dupa ce anterior lucrase la DNA Bucuresti. La numirea ei in aceasta functie au contat proiectul de management depus, faptul ca este procuror de aproape 15 ani si ca nu a fost sanctionata pentru nici o abatere disciplinara. Numirea ei a fost propusa de Procurorul General al României si a primit si recomandarile fostului sef al DNA Cluj, Laura Oprean, care dupa avansare a ajuns Procuror sef adjunct al Directiei Nationale Anticoruptie. De asemenea, seful DNA, Daniel Morar, provine tot din “scoala” clujeana. Morar a fost procuror la Cluj, ocupând diverse functii din 1994 pâna in 2005, când a plecat la Bucuresti.

Razvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.