Adrian Vilau, secretarul general al Uniunii Populare Social Crestine a acceptat în exclusivitate pentru Gazeta sa raspunda la mai multe întrebari referitoare la situatia politica actuala. De asemenea, Vilau a mai facut referire si la planurile de viitor al partidului pe care-l reprezinta. În acest contrxt, Vilau a declarat ca partidul pe care-l reprezinta nu sprijina oamenii, ci principiile pe care partidele pe care le reprezinta le promoveaza.   

Gazeta: Cum apreciati scandalul din interiorul guvernului Tariceanu?

Adrian Vilau: Ca o prima apreciere as putea spune ca nu este altceva decât expresia unui tip de lideri politici care ar purtea fi definiti prin cleptocratie. Din pacate asistam la o adevarata ofensiva a acestei cleptocratii care nu are alte interese decât de a monopoliza anumite interese în special de natura economica si ni se arata ca nici un fel de demers nu este prea mic pentru a pastra puterea. În orice Guvern cu un minim de bun simt orice suspiciune de coruptie duce la demisia persoanei implicate. În momentul de fata putem face o gluma amara referitoare la situatia de acum, astfel se poate face aproape o sedinta de Guvern pe holurile DNA, în acest caz premierul ar trebui sa-si prezinte demisia.

Gazeta: Si de ce credeti ca în momentul de fata Calin Popescu Tariceanu tine cu dintii de fotoliul de premier?

Adrian Vilau: Parerea mea este ca domnul Tariceanu nu este decât rezultatul unor jocuri de culise, este o marioneta care raspunde la diferite comenzi. Personalitatea domniei sale nu este atât de puternica încât sa-si permita a refuza comenzile pe care primeste. Actiunile sale demonstreaza ca el nu se reprezinta pe sine, nu reprezinta interesele Guvernului sau a tarii ci reprezinta interesele acelor persoane care l-au pus în acea pozitie.

Gazeta: Credeti ca premierul Tariceanu este adevaratul premier al României?

Adrian Vilau: Daca ar fi o singura persoana în spatele lui ar fi bine pentru ca am putea sa identificam portretul psihologic si sa stim ce tip de reactie sa abordam. Este victima unui numar mare de persoane gen Relu Fenechiu, Iulian Dascalu la care-l mai putem adauga pe Dinu Patriciu sau grupurile de interese din jurul lui Dan Voiculescu care doreau sa acapareze sectorul energetic. Spun asta nu pentru a-l scuza pentru ca daca un om de stat nu este în stare sa-si controleze consilierii, consultantii sau persoanele din jurul sau, înseamna ca nu este un om de stat, înseamna ca este o „întâmplare” , dar care din pacate aduce foarete multe deservicii tarii pe care o conduce.

Gazeta: De la formarea partidului pe care-l reprezentati s-a constatat o apropiere a UPSC fata de presedintele Traian Basescu. Considerati ca „mergeti” pe o carte buna sustinându-l pe Traian Basescu?

Adrian Vilau: Înca din primele declaratii pe care le-am facut în momentul constituirii partidului, asa cum scrie si în programul nostru politic, una dintre tintele pe care ni le-am propus  legate de reforma clasei politice, pe noi nu ne intereseaza oamenii, ne intereseaza principiile. Si modalitatea în care ele sunt puse în aplicare. Asta înseamna ca nu exista o sustinere neconditionata a presedintelul Basescu. Nu exista o dependenta si nici nu dorim sa cream acest  tip de politica. Pe noi ne intereseaza acele actiuni, acele programe care pot sa fie sustinute. Daca în acest moment un asemenea program este sustinut de un partid sau altu, din zona populara, nu avem nici pretentia nici stupiditatea de a crede într-un moment ca un partid de mase mai este viabil. În acelasi timp respingem cu fermitate ideea de a crea partide de conjunctura care sa propulseze în posturi o anumita echipa pentru un interes imediat. România are nevoie de o politica pe termen lung  si este clar ca în clubul european din care facem parte exista trei mari doctrine: liberala, social democrata si crestin democrata si nu putem inventa altceva. Din acest punct de vedere orice actiune a PD sau PLD care se revendica din zona populara care coincide cu programul nostru politic va fi sustinuta dincolo de persoanele care se afla acolo.

Gazeta: Care sunt obiectivele partidului pe care-l reprezentati pe termen scurt, mediu si lung?

Adrian Vilau: Obiectivul pe termen mediu, pentru ca suntem constienti ca pe termen scurt nu se poate acest lucru, acela al consolidarii unui pol popular puternic. Repet, dincolo de persoane, dincolo de denumiri si în primul rând în jurul unui program politic care sa fie pragmatic, dar în acelasi timp în dialog cu politicile partidelor similare din UE. În al doilea rând, suntem în faza de consolidare a structurilor noastre în teritoriu. Aceasta faza presupune, pe lânga lucruri legate de logistica, de infrastructura proprie unui partid, de comunicare, de aparitii publice presupune si o permanenta activitate de cunoastere a oamenilor.  Ne vom pregati si vom candida la alegerile pentru administratia locala. De asemenea, vom candida la  alegerile pentru parlamentul national si nu în ultimul rând vom continua sa fim acea voce, care desi nu este pe prima pagina a ziarelor, se pronunta pe anumite teme care sunt luate în seama. Este vizibil ca nu suntem un partid care are în spate grupuri de interese, ca nu beneficiem de gazduirea unor  televiziuni care fac la ora actuala  jocurile.

Augustin Stanciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.