Nu o sa scriu despre conflictul Dâncu – Iliescu fiindca stiu ca, în redactia Gazetei, sunt multi care îl pot analiza mai bine. Ma deranjeaza si abordarile populiste continute în propunerile avansate de partidele politice la Cotroceni, vizând combaterea efectelor cresterii preturilor la energie si alimente. Unele dintre acestea nu urmaresc altceva decât sa obtina voturi, erodând si mai mult puterea de cumparare a leului. Nota de plata pentru astfel de masuri o sa o plateasca urmatorul guvern. M-am gândit sa fac câteva reflectii despre anuntul ca, de la 1 august anul curent, sectiunea româna a B.B.C.-ului îsi înceteaza emisia. M-a întristat aceasta stire, deoarece am fost un fidel ascultator al acestui post de radio din copilarie. Vestea iesirii României din alianta cu Germania, care crea premisele pentru eliberarea Ardealului, am aflat-o în dimineata zilei de 24 august 1944, de la BBC. Cei mai în vârsta nu pot sa uite semnalul sonor cu care începeau emisiunile, semnal inspirat din Sinfonia Destinului de Beethoven.

BBC, în limba româna, si-a început transmisiile înca din 1939, iar unul dintre primii redactori a fost Ion Ratiu. (Acesta, atunci când s-au întrerupt relatiile diplomatice dintre tara noastra si Anglia, a devenit un activ promotor al intereselor României în strainatate) Postul de radio a fost ascultat mult în timpul razboiului, (vezi „Jurnalul politic” a lui I. Hudita), si cu siguranta a participat din plin la lupta dusa de Aliati pentru câstigarea mintii oamenilor.

În anii Razboiului Rece a reprezentat un reper în actiunea ce încerca sa aduca o raza de lumina românilor, constant dezinformati prin mijloacele de presa oficiale. În asa numitele „concluzii de învinuire”, cum i se spunea atunci rechizitoriului, ca o circumstanta agravanta, se retinea ca acestia ascultau emisiunile în limba româna ale posturilor de radio occidentale. Desi – pâna în anii 60 – posturile de radio au fost puternic bruiate, daca aveai noroc, puteai prinde o lungime de unda neparazitata. Erau emisiuni ce aveau nivelul calitativ al presei scrise britanice, despre care de Gaulle afirma ca este cea mai echilibrata, deci cea mai buna din lume. Trebuie subliniat ca, în primii ani dupa razboi, nu existau decât doua posturi straine, si anume BBC si Vocea Americii. Europa Libera a aparut în eter dupa 1950. Fara sa neg ca Europa libera a fost postul cel mai ascultat de români, consider ca rolul acesteia este supraestimat. Nu s-a scris aproape nimic despre postul de radio de la Londra, care a avut colaboratori eminenti, cum ar fi politologul Ghita Ionescu. Aproape tot ceea ce a fost valoros în exilul românesc s-a bucurat de ospitalitatea BBC. Mi-a venit în minte scriitorul Vintila Horea, dar câti altii nu ar putea figura în lista colaboratorilor.

Dupa 1989, BBC a reprezentat o scoala pentru multi scriitori din tara si a aparat cu discretie, dar ferm, jurnalistii nostri si libertatea presei în România. Când Gheorghe Funar l-a alungat din sala de sedinte a Primariei pe corespondentul BBC din Cluj, postul de radio a intervenit la organismele internationale, pentru ca astfel de incidente sa nu se mai repete. BBC a pastrat un echilibru în comentarii, dând posibilitatea tuturor reprezentatilor politici sa-si expuna punctul de vedere cu privire la problema abordata. Ca atare, multi ziaristi si-au facut ucenicia sau au putut sa-si cultive talentul sub auspiciile BBC, inclusiv unul ce figureaza în caseta editoriala a Gazetei de Cluj. Un talentat ziarist al acestui post de radio, Traian Ungureanu – dupa revenirea în tara – a devenit un eminent eseist. Cred ca „scoala” de la Londra i-a servit mult în cultivarea acuitatii observatiilor si a logicii impecabile ce se evidentieaza în silogismele sale.

Prin încetarea emisiunilor în limba româna, dupa un numar considerabil de ani, aproape 70, acest post devine istorie. Una interesanta, ce a relatat multe din cele ce s-au întâmplat atât în tara, cât si în zonele fierbinti ale globului. Ce as mai putea spune decât sa repet vorbele poetului:

„Cu fiecare despartire murim câte putin,

Te simti mai singuratic, mai strain…”

P.S.: De la 1 august, Radio Europa Libera nu mai transmite pentru România.

03.07.2008

Adrian Man

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.