Ioan Oltean, presedintele organizatiei judetene a Partidului Democrat- Liberal a acordat în exlusivitate pentru Gazeta de Bistrita un interviu în care dezvaluie motivele nominalizarii lui Theodor Stolojan pentru functia de premier. De asemenea, vicepresedintele PD-L arata care sunt nemultumirile partidului vis-a-vis de activitatea guvernului Tariceanu, dar si impactul care îl au promisiunile electorale asupra economiei tarii.

Gazeta de Bistrita: Care sunt obiectivele pe care vi le propuneti în calitate de vicepresedinte al PDL în perspectiva viitoarelor alegeri?

Ioan Oltean: Obiectivul principal al Partidului Democrat-Liberal este obtinerea unui scor electoral care sa-i permita sa formeze guvernul. Acestui scop principal îi sunt subordonate toate celelalte scopuri care vizeaza functii si alte obiective. Programul nostru de guvernare, selectia privind functia de deputat, senator, preocuparile noastre privind nominalizarea primului ministru, toate sunt gândite în asa fel încât sa concure în mod evident la realizarea acestui obiectiv esential al partidului nostru: acum ori niciodata.

Gazeta de Bistrita: Recent, Theodor Stolojan a fost desemnat drept candidat pentru functia de premier din partea PDL. De ce Stolojan ar fi un premier mai bun pentru România decât Calin Popescu Tariceanu sau Mircea Geoana?

Ioan Oltean: Vreau sa precizez ca PD-L a avut mai multe personalitati care ar fi putut fi nominalizate. Începând cu presedintele partidului Emil Boc, cu secretarul general Vasile Blaga, cu primvicepresedintele Adriean Videanu. Oricare dintre acestia ar fi putut fi nominalizat. Ne-am oprit asupra lui Theodor Stolojan din cel putin trei considerente. În primul rând domnia sa are o experienta politica si administrativa care îi confera un atuu fata de multi altii, apoi are o notorietate foarte mare, fiind a doua persoana politica importanta din România dupa presedintele Traian Basescu din acest punct de vedere. În plus, dorinta de a face un cuplu foarte bun cu Traian Basescu în ceea ce priveste administrarea corecta si eficienta a acestei tari, ne-a facut sa ne oprim asupra lui Theodor Stolojan.

În opinia mea, Theodor Stolojan se distinge net de ceilalti doi contracandidati. Odata ca Tariceanu a dovedit în cei patru ani ca nu are puterea sa se deplaseze din sfera intereselor înguste, din sfera intereselor de grup în sfera intereselor generale. El este reprezentantul unei gasti politice si nu reprezentantul celor multi. Pe de alta parte, Mircea Geoana s-a dovedit a fi un om lipsit de orientare politica. Toate gafele pe care le-a facut de-a lungul detinerii functii de presedinte a partidului îl recomanda pentru orice alta functie decât cea de prim ministru. Sa ne gândim doar la ultima gafa a acestuia, când a promis 20.000 euro pentru fiecare om dispus sa se întoarca din strainatate. Omul acesta este rupt de realitatile cu care se confrunta România, de aceea sa-i pui o asemenea functie dupa cap ar fi o nenorocire, atât pentru el, cât si pentru tara.

Theodor Stolojan se distinge de cei doi si datorita faptului ca vine dintr-un partid mult mai curat, un partid în care coruptia nu este prezenta asa cum este în celelalte partide.

Gazeta de Bistrita: Care sunt principalele proiecte de guvernare pe care le propune PD-L?

Ioan Oltean: PD-L are multe proiecte. În primul rând în sfera protectiei sociale trebuie sa introducem notiunea de pensie minima garantata, în asa fel încât în România sa nu existe pensie mai mica de 350 lei, inclusiv în sfera pensiilor agricole. Mergem pe directia majorarii alocatiei pentru copii, ne dorim ca aceasta sa ajunga la un million de lei vechi si a majorarii salariului mediu si a pensiei medii. În domeniul infrastructurii, PD-L sustine obligatoriu ca pe parcursul celor patru ani sa construiasca cel putin o mie de kilometri de autostrada, ceea ce înseamna o performanta absolut fantastica. Plus pe lânga acestea trebuie sa finalizam 250 km la autostrada Bechtel si alte multe mii de kilometri de asfalt pe drumurile nationale.

În domeniul sanatatii si a învatamântului trebuie sa alocam în continuare cel putin 6% din PIB. Sa gândim o reforma în interesul învatamântului, în interesul elevului, a parintelui, a societatii. De asemenea, este nevoie de o reforma a sanatatii care sa aiba în prim plan interesul bolnavului si nu al altcuiva. În domeniul agriculturii trebuie sa promovam subventiile care sa înlocuiasca agricultura primitiva cu agricultura statelor europene, folosind în mod eficient banii alocati de UE pentru agricultura. Iata câteva dintre proiectele noastre cuprinse în planul de guvernare, fiind de altfel unul dintre cele mai realiste si mai performante planuri de guvernare.

Gazeta de Bistrita: În prag de alegeri, guvernul în exercitiu a facut anumite promisiuni sa le zicem „stângiste”, precum cele privind majorarea pensiilor sau salarii marite profesorilor, etc. Considerati ca aceste masuri reprezinta un pericol pentru economie sau nu?

Ioan Oltean: Majorarea salariilor pentru profesori, majorarea pensiilor sunt masuri absolut necesare. Pensionarii nostri au pensiile foarte mici si viata lor este extrem de dificila si de grea. Cadrele didactice, de asemenea, au salarii mici, acestea având un rol descurajator. De aceea, aceste masuri sunt binevenite. Sigur, aceste masuri au fost luate în campania electorala, cu o tenta evident electorala. Dar dincolo de aceasta tenta este absolut obligatoriu ca nivelul de trai si salariile unor segmente destul de importante ale populatiei sa creasca acum si în perioada urmatoare.

Gazeta de Bistrita: Care sunt principalele nemultumiri ale dumneavoastra, în calitate de lider al PD-L, vizavi de activitatea Guvernului Tariceanu?

Ioan Oltean: Am o multime de nemultumiri fata de Guvernul Tariceanu 2, pentru ca am constatat ca un proces de descentralizare care a fost demarat în perioada în care Partidul Democrat era la guvernare, iar ministrul administratiei era Vasile Blaga, a fost blocat totalmente. Atât eu, cât si partidul din care fac parte, credem ca descentralizarea trebuie sa fie o actiune politica de mare anvergura si absolut necesara. Se impune cu necesitate ca multe dintre deciziile de la nivel cedntral sa fie transferate autoritatilor locale si, odata cu aceste decizii, sa se transfere si resursele financiare pentru a fi puse în aplicare. Este inadmisibil sa nu largim starile de competente la nivelul autoritatilor locale care cunosc cel mai bine problemele cu care se confrunta si cunosc si modalitatile prin care aceste probleme pot fi rezolvate. De asemenea, sunt nemultumit de modul în care s-a implicat în dezvoltarea infrastructurii în România. Reforma din învatamânt care lipseste cu desavârsire, reforma din domeniul sanatatii, sunt elemente care nu pot sa nu ma faca, nu numai pe mine, nemultumit, ci pe o tara întreaga. La toate acestea as mai aminti modul josnic în care PNL si actualul guvern împart resursa publica. Niciun partid politic, nici al PSD-ului 2000-2004, nu si-au permis sa-si bata joc de banul public si sa-l împarta atât de discretionar cum o face Guvernul Tariceanu 2. Banul public ajunge astazi doar la primarii care gestioneaza primarii conduse de liberali sau câte o coaja aruncata si primarilor PSD. Evident acesti bani ajung în buzunarele celor care fac parte din coalitia rusinii, a PSD cu PNL. Aceasta actiune de împartire a banului public discretionar îti da sentimentul ca traiesti într-o tara care nu are democratie, nu are nimic, traiesti într-o tara bananiera.

Gazeta de Bistrita: În calitate de deputat de Bistrita-Nasaud, câte mandate de parlamentar sperati sa obtina partidul pe care îl reprezentati la alegerile parlamentare?

Ioan Oltean: În calitate de presedinte a organizatiei judetene, pot sa va spun ca ne pregatim sa obtinem un scor electoral foarte bun la nivelul judetului Bistrita-Nasaud, de aceea am selectat cu multa atentie candidatii pe care noi o sa-i aducem în fata electoratului si care vor motiva de ce trebuie sa ne voteze. As vrea sa remarc prezenta domnului profesor universitar, rectorul Universitatii de Arta din Cluj, Ioan Sbârciu, care este o prezenta agreabila si un om cu o personalitate marcanta si care va candida pe lista noastra; Ioan Botis, directorul AJOFM, pentru Colegiul 1 de la Camera Deputatilor, precum si alte persoane care au deja o notorietate si capacitatea de a se implica în rezolvarea problemelor, si acum si în viitor. Sper la un scor foarte bun si la cât mai multe mandate.

Gazeta de Bistrita: Caracterizati în câteva cuvinte urmatoarele personalitati locale: Radu Moldovan, Ioan Turc , Liviu Rus, Valeriu Bindea, Ioan Tintean, Cristian Parasca, Adrian Moldovan, Ioan Nelu Botis.

Ioan Oltean: As putea sa va spun foarte multe lucruri despre fiecare în parte, despre fiecare persoana politica a acestui judet. Nu o sa spun decât un singur lucru si as vrea sa tina minte ca notorietatea nu se obtine peste noapte si nu se obtine calcând în picioare tot ce este demn si moral. Notorietatea se câstiga în timp prin efort si prin foarte multa munca. Aceasta regula este valabila pentru oricine vrea sa faca politica serioasa, pentru oricine care vrea sa obtina performanta, indiferent de domeniul de activitate, dar atât mai mult în viata politica.

Elisabeta Ciuta

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.