Judeţul Bistriţa-Năsăud are trei reprezentanţi în Senatul României, doi liberali şi un democrat-liberal – Ioan Deneş, Dorin Dobra şi Cristian Florian.

Cel mai activ s-a dovedit a fi senatorul Ioan Deneş, în timp ce Cristian Florian dă dovadă de prea multă pasivitate, iar problemele lui de interes sunt generale, fără ca acestea să cuprindă, fie şi tangenţial, judeţul pe care îl reprezintă în Senat, cu atât mai puţin colegiul în care a fost ales.

 

 

Parlamentarii au intrat începând cu 1 iulie în vacanţă pentru două luni. Fiindcă au trecut exact şase luni din mandatul acestora, Gazeta de Bistriţa v-a prezentat în numărul trecut care a fost, în cifre, activitatea depusă de deputaţii bistriţeni.

De data aceasta prezentăm cititorilor noştri cât de mult s-au zbătut în şase luni de la preluarea mandatului cei trei senatori pe care bistriţenii i-au trimis în Legislativul ţării pentru a le apăra interesele.

 

Deneş dă din coate

 

Cel mai harnic senator bistriţean până la acest moment se dovedeşte a fi liberalul Ioan Deneş. Conform site-ului Camerei superioare a Parlamentului, liberalul bistriţean a luat cuvântul de 17 ori în plenul Senatului şi a avut două declaraţii politice.

De asemenea, Ioan Deneş este semnatarul a nouă iniţiative legislative. Una dintre ele este şi cea care se referă la modificarea anexei nr.3 şi a anexelor nr.3.30, respectiv 8.11 din Legea nr.45/2009 privind organizarea şi funcţionarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu – Şişeşti” şi a sistemului de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii şi industriei alimentare, cu modificările şi completările ulterioare, la care de altfel figurează ca iniţiatori cei trei deputaţi USL bistriţeni, dar şi Dorin Dobra, colegul de partid şi de Senat al lui Deneş.

O altă iniţiativă legislativă ce figurează pe lista lui Ioan Deneş se referă la desfiinţarea societăţilor comerciale, ONG-urilor şi fundaţiilor sub acoperire, care s-a aflat pe ordinea de zi a şedinţei Senatului din 26 iunie. Proiectul legislativ a fost însă amânat şi este foarte probabil ca acesta să fie adoptat tacit. În aceeaşi zi, a fost supus atenţiei senatorilor o altă propunere legislativă al cărui co-iniţiator este şi senatorul bistriţean liberal. Este vorba despre modificarea articolului 23 din Legea nr.44/1994 privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război, iniţiatorii propunând înlocuirea biletelor speciale de călătorie de care beneficiază persoanele vizate până acum de legea în vigoare cu legitimaţii de transport tip card. Propunerea a fost însă respinsă cu „brio” de Senat şi a fost trimisă spre dezbatere Camerei Deputaţilor care este for decizional în acest caz.

Ioan Deneş s-a mai arătat interesat de salarizarea personalului bugetar, de industria filmului, dar şi de protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

În ceea ce priveşte interpelările, acestea sunt în număr de două. Una dintre ele este adresată ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, căruia îi sesizează o serie de probleme legate de întârzierea nejustificată a plăţilor necesare funcţionării Grupurilor de Acţiune Locală. Totodată, Deneş îi solicită ministrului să îi comunice care sunt măsurile pe care intenţionează să le ia pentru a asigura funcţionalitatea GAL-urilor. Cea de a doua interpelare a fost adresată lui Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, pe tema efectelor asupra judeţelor, inclusiv Bistriţa-Năsăud, şi mecanismelor ce vor fi aplicate în ceea ce priveşte regionalizarea.

Ioan Deneş a avut şi 11 întrebări adresate miniştrilor. În acest caz senatorul liberal s-a arătat, printre altele foarte interesat de situaţia şcolilor din judeţul Bistriţa-Năsăud, dar şi de lucrările de refacere a DJ 172D Poienile Zăgrii – Suplai.

 

Dobra încearcă şi el să se remarce

 

Dorin Dobra este ocupantului locului doi în Top 3 senatori harnici/leneşi. Senatorul liberal bistriţean a luat cuvântul de 16 ori în şedinţele de plen ale Camerei Superioare şi a avut o declaraţie politică. De asemenea, Dobra figurează co-semnatar la opt iniţiative legislative, parte din ele alături de Ioan Deneş, însă a dovedit interes şi pentru modificarea şi completarea Legii 95/2006 privind reforma în sănătate, sau pentru completarea articolului 22 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.34/2009 cu privire la rectificarea bugetară pe anul 2009 şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale.

Cât despre întrebări, acestea sunt în număr de trei. Ele au fost adresate ministrului Muncii Mariana Câmpeanu, ministrului de Interne – Mircea Duşa, şi ministrului Economiei, Varujan Vosganian.

Dorin Dobra a depus şi două interpelări. Una dintre acestea i-a fost adresată ministrului delegat pentru Proiecte şi Infrastructură, căruia i-a înaintat un memoriu primit la cabinetul senatorial din partea unei firme bistriţene – SC Betak SRL. Cea de a doua interpelare i-a fost adresată ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, pe tema prelungirii perioadei de susţinere a burselor de doctorat, din cauza decalajelor înregistrate la plata burselor doctorale POSDRU.

Senatorul liberal bistriţean i-a adresat o interpelare şi premierului Victor Ponta, prin intermediul căreia a dorit să tragă un semnal de alarmă în ceea ce priveşte desemnarea câştigătorilor licitaţiilor pe fonduri europene în baza criteriului „preţul cel mai scăzut”. În opinia lui Dobra, criteriul respectiv are un efect dăunător mediului de afaceri, întrucât costurile sunt astfel mult subevaluate.

 

Florian, fruntaş la declaraţii politice, dă cu USL de pământ

 

Ultimul loc în clasament este ocupat de senatorul democrat-liberal Cristian Florian. El a luat o singură dată cuvântul în plenul Senatului şi a avut trei declaraţii politice. În plus, senatorul bistriţean democrat-liberal a avut o singură interpelare, adresată lui Dan Şova, cu privire la situaţia DN 15A Bistriţa-Târgu Mureş.

Cristian Florian a înregistrat trei iniţiative legislative cu privire la serviciile şi taxele consulare la misiunile diplomatice ale României din străinătate, stabilirea şi plata despăgubirilor pentru imobilele preluate în mod abuziv în timpul regimului comunist, dar şi cu privire la completarea a două ordonanţe de guvern privind regimul drumurilor şi a introducerii unor tarife de utilizare a infrastructurii de transport rutier.

 

Liana Mureşan

redactie@gazetadebistrita.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.