În urmă cu un an, pe 21 decembrie 2020, cei cinci deputați de Bistrița-Năsăud, la preluarea mandatului, depuneau jurământul de credință față de țară. După primul an de activitate din acest mandat 2020-2024, Gazeta de Bistrița vă prezintă cum se reflectă în cifre munca parlamentarilor bistrițeni.

Să vedem deci cum arată cifrele din dreptul aleșilor bistrițeni, publicate pe site-ul Camerei Deputaților

Daniel Suciu, a vorbit de peste 160 de ori în ședințe și a susținut peste 30 de inițiative legislative

Deputatul PSD Daniel Suciu, care este practic veteranul grupului de parlamentari bistrițeni, nu prin vârstă, ci prin număr de mandate, el fiind deja la al treilea, nu a stat degeaba de când a ajuns în iarna anului trecut din nou în Camera Deputaților.

Potrivit datelor publice existente pe site-ul Camerei Deputaților, Daniel Suciu a luat cuvântul de 106 ori în 26 de ședințe ale legislativului, și de 51 de ori în 38 de ședințe ale Biroului Permanent al Camerei Deputaților.

De asemenea, apare ca semnatar a 31 de inițiative legislative, dintre care 4 au fost promulgate legi.

Totodată, Daniel Suciu se află printre cei 53 de deputați PSD și AUR care au inițiat Proiectul de hotărâre pentru înființarea unei comisii parlamentare de anchetă privind achiziţiile publice efectuate în sectorul sanitar în timpul stărilor de urgenţă şi de alertă pe teritoriul României.

În luna aprilie, deputatul bistrițean l-a interpelat pe ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, cu privire la excluderea consiliilor județene din Planul Național de Redresare și Reziliență.

De asemenea, Daniel Suciu a inițiat, alături de colegii săi de partid, 6 moțiuni de cenzură: două împotriva Guvernului Cîțu, două împotriva ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, una împotriva ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, și o alta împotriva ministrului Agriculturii, Adrian Oros.

Mezinul deputaților bistrițeni, activitate foarte bună la Cameră

Social-democratul bistrițean Bogdan Gruia Ivan se află la primul său mandat de deputat, iar fișa sa arată foarte bine, datele demonstrând că locuitorii din Bistrița-Năsăud nu l-au trimis degeaba în Parlamentul României.

Astfel, tânărul deputat are la activ după numai un an din acest mandat 11 luări de cuvânt în 11 ședințe ale Camerei Deputaților, dintre care două sunt declarații politice. De asemenea, a depus 8 declarații politice în scris.

Bogdan Ivan se află printre semnatarii a 35 de inițiative legislative, dintre care patru au devenit legi. Totodată, acesta a adresat 14 întrebări și interpelări mai multor miniștri, dintre care amintim “Drepturile salariale ale lucrătorilor din sistemul public de sănătate”, “Urgentarea emiterii procedurii privind asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere/deficiențe de auz/tulburare de spectru autist/tulburări specifice de învățare care susțin examenele naționale”, “Subvenții pentru sectorul zootehnic”, sau “Prioritatea zero pentru dezvoltarea accelerate a județului Bistrița-Năsăud! Includerea în Planul Național de Redresare și Reziliență a obiectivului de investiții «Extinderea pavilion spital prin construirea unui corp de clădire 2S+P+4E cu pasarelă de trecere între clădirea existent și cea propusă» a Spitalului Județean de Urgență Bistrița – o urgență”.

Ca și colegul său, Bogdan Ivan a semnat și susținut 6 moțiuni de cenzură.

S-ar putea și mai bine

Diana Morar, deputat PNL de Bistrița-Năsăud, se află și ea la primul mandat în Legislativul țării.

Activitatea acesteia este ceva mai sărăcuță decât a colegilor ei social-democrați.

Astfel, potrivit datelor existente pe site-ul Camerei, Diana Morar a susținut 31 de inițiative legislative, dintre care 4 au devenit legi.

De asemenea, aleasa bistrițeancă a luat cuvântul de patru ori în tot atâtea ședințe ale Camerei Deputaților – una din dăți fiind atunci când a depus jurământul – și a depus în scris o declarație politică. Fiind membră a partidului aflat la guvernare, nu a adresat nicio întrebare sau interpelare vreunui ministru sau conducerii vreunei instituții publice.

Aerul de București, cam rarefiat, nu te lasă să muncești prea mult

Coleg de partid cu Diana Morar, dar aflat la al doilea mandat de deputat, Robert Sighiartău nu se poate lăuda cu o activitate mai bogată decât a acesteia.

Astfel, potrivit datelor aflat pe site-ul Camerei Deputaților, Robert Sighiartău a susținut doar 18 inițiative legislative, din care doar una a devenit lege.

Totodată, în luna octombrie a acestui an, deputatul liberal bistrițean a adresat o interpelare lui Bogdan Marius Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, cu privire la evoluția prețului la carburanți în ultimele 24 de luni generează privind aspecte neconcurențiale în piață.

În plenul Camerei Deputaților, Robert Sighiartău a luat cuvânt de două ori, în două ședințe, una fiind de altfel cea în care a depus jurământul.

Sas a semnat aproape 40 de inițiative legislative

Cel de-al cincilea deputat de Bistrița-Năsăud este Lorant-Zoltan Sas, reprezentantul USR, aflat și el la primul mandat de parlamentar.

Potrivit datelor existente pe site-ul Camerei Deputaților, Lorant Sas a susținut 38 de inițiative legislative, dintre care două au fost promulgate legi, precum și un proiect de hotărâre privind completarea Regulamentului Camerei Deputaților.

De asemenea, deputatul bistrițean a luat o singura dată cuvântul în plenul Camerei, atunci când a depus jurământul.

Totodată, acesta a semnat, susținut și votat moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here