La câteva zile după ceChimcomplex, companie din portofoliul milionarului clujean Stefan Vuza, aanunțat oficial finalizarea tranzacției de cumpărare a Oltchim, acțiunilecombinatului din Râmnicu Vâlcea au scăzut vertiginos. Pentru cumpărareacombinatului, Vuza a parafat un acord cu VTB Bank, cea mai mare bancă dinRusia, care are însă interdicție la finanțarea afacerilor din Europa pentruimplicarea în anexarea peninsulei Crimea de către Federația Rusă din 2014.

La doar câteva zile după ce Chimcomplex a anunțat finalizarea tranzacției prin care Oltchim a fost cumpărat, acțiunile combinatului au scăzut vertiginos. Spre sfârșitul acestei săptămâni, acțiunile Oltchim au scăzut cu 15% faţă de preţul de închidere de ieri, cel mai probabil fiind vorba de o reacţie negativă a pieţei la anunţul de luni potrivit căruia compania a finalizat contractul de vânzare încheiat cu Chimcomplex.

Ieri acţiunile companiei s-au depreciat cu 14,8% pe un rulaj de tranzacţionare de aproape 42.000 de lei, iar azi la ora redactării aceste ştiri valorea tranzacţiilor pe acest emitent este de 4.600 de lei. Practic în doar două zile compania a pierdut aproape 30% din valoarea de piaţă la circa 88 milioane de lei capitalizare.

În același timp, mai mulți angajați ai Oltchim au protestat față de decizia de vânzare și au cerut ca în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării să nu se avizeze tranzacția.

”Noi cerem în primul rând ajutorul preşedintelui României ca mâine, în CSAT, să nu avizeze şi să nu semneze avizul pentru vânzarea Oltchimului. Aşteptăm şi avizul Comisiei Europene, care încă nu e dat, legat de ajutorul de stat. Trăim într-o nebuloasă. Am fost minţiţi, am trăit într-o mocirlă şi într-un joc murdar pe care administratorii l-au aplicat de-a lungul anilor, din 2013 până în ziua de azi, de când societatea se află în insolvenţă”, a declarat unul dintre protestatari, angajat în secţia de oxoalcooli.

Potrivit acestuia, o parte dintre angajaţi sunt nemulţumiţi că nu au fost informaţi oficial despre vânzarea combinatului şi că mulţi, nesiguri de viitorul lor şi de salariile oferite de noul proprietar, au refuzat oferta primită de la Chimcomplex.

”Nu am semnat pentru că oferta salarială pe care a făcut-o domnul Vuza (Ştefan Vuza – n.r.) e de cules la prune. Am ajuns în industria chimică la salariul minim pe economie. Suntem aici numai specialişti, oameni care au mers cu combinatul ăsta de 30 de ani şi, din 2.200 de salariaţi în Oltchim la ora actuală, dânsul nu preia decât 1.162. Restul vor deveni şomeri, iar celor care vor rămâne să muncească la dânsul li se ia şi din drepturile salariale existente acum la nivel de Oltchim”, a afirmat protestatarul.

Sponsorul lui Vuza, o bancărusească interzisă în Europa și SUA

Pentru a strânge banii pentru cumpărarea combinatului, Stefan Vuza a semnat a semnat un acord de finanțare cu Credit Suisse AG și VTB Bank (Europe) SE – Frankfurt. VTP Bank este cea mai importantă bancă din Rusia.

VTB Bank se află sub sancțiunile UE după anexarea peninsulei Crimea de către Federația Rusă în 2014. Prețul stabilit prin contract a fost de 127 milioane euro plus TVA.

Pentru a face această achiziție, Stefan Vuza a concentrat toate resursele financiare deținute în cadrul Serviciilor Comerciale Române, iar acum omul de afaceri începe să renunțe la ceea ce nu mai este profitabil. Iasitex SA a achiziționat 3,46 milioane de acțiuni de la Chimcomplex Borzesti, la un preț extrem de mic, de 1,49 lei per acțiune. În acest fel, s-au transferat sume uriașe de bani prin intermediul unor tranzacții în cadrul companiilor din interiorul SCR.

Acum, peste 150 de angajați de la Iașitex, una dintre companiile lui Vuza care au ”contribuit” la achiziția Oltchim, vor rămâne fără loc de muncă.

În cadrul acestor tranzacții, SIF Moldova solicită atragerea răspunderii patrimoniale pentru administratorii Iasitex (firmă din cadrul SCR) pentru că au autorizat cumpărarea unui pachet important de acțiuni la Chimcomplex, companie care a cumpărat majoritatea activelor Oltchim. Cu alte cuvinte, o parte din banii pe care Vuza ar trebui să îi plătească statului pentru Oltchim, nu sunt ai lui.

”Aprobarea introducerii acțiunii de răspundere împotriva administratorilor, pentru prejudiciul cauzat societății ca urmare a tranzacției din data de 29.11.2017 privind cumpărarea a 3.468.793 de acțiuni ale emitentului Chimcomplex Borzești SA Onești la prețul de 1,49 ron/acțiune. Desemnarea acționarului SIF Moldova pentru a exercita acțiunea în răspundere împotriva administratorilor”, arată una dintre solicitările AGA de la Iasitex.

În a doua jumătate a anului trecut, pachetul de acțiuni cumpărat de Iasitex de la Chimcomplex a fost cea mai mare tranzacție, majoritatea celorlalte tranzacții însumând cel mult 20.000 de acțiuni.

A2 Impex deţine un pachet de 63% din acţiunile producătorului de textile Iaşitex. Celălalt acţionar important în companie este SIF II Moldova (29% din acţiuni). De asemenea, A2 Impex este acţionar majoritar în cadrul Chimcomplex, având 84,5% din acţiuni.

Privatizare făcută de ”bugetarul cu 25 de joburi la stat”

În toamna anului trecut, conducerea Oltchim a anunțat că a încheiat acorduri cu trei companii pentru vânzarea Oltchim pe active, respectiv Chimcomplex S.A. Borzesti, Dynamic Selling Group SRL şi White Tiger Wealth Management Ltd.

Potrivit primelor informații, compania Chimcomplex, aflată în patrimoniul omului de afaceri Stefan Vuza, a încheiat contracte pentru cele mai importante active ale combinatului chimic.

Potrivit firmei de avocatură Maravela&asociații, conform contractului, pachetele achiziţionate de Chimcomplex sunt Pachetul Clorosodice, Pachetul Oxi-alcooli, Pachetul PO/Polioli, Pachetul Servicii pe Teren, Pachetul Vagoane şi parţial Pachetul VCM/PVC.

Privatizarea combinatului, de care s-a ocupat BDO Business Restructuring SPRL, Rominsolv SPRL și Stanescu Bogdan, cel din urmă cunoscut ca ”bugetarul cu 25 de joburi la stat”, s-a făcut practic ca la piață. În această vară, adunarea creditorilor a hotărât ca Oltchim să fie vândut pe active pentru ca viitorii proprietari să nu poată fi obligați să returneze ajutoarele de stat considerate ilegale de către Uniunea Europeană.

Chiar dacă intențiile de ștergere a datoriilor Oltchim au fost anunțate de mai mult timp, anul trecut, Comisia Europeană a anunțat a deschis o investigaţie prin care verifică dacă anularea datoriilor de către statul român şi continuarea aprovizionării Oltchim de către întreprinderi de stat, în pofida deteriorării situaţiei financiare a acestuia, au respectat normele UE privind ajutoarele de stat.

Vuza vrea să elimine statul din Chimcomplex

Potrivit ultimelor decizii ale AGA de la Chimcomplex se urmărește majorarea capitalului. Acţionarii au mai decis anularea deciziei AGA din 6 ianuarie 2014, privind majorarea capitalului de la 162,87 milioane de lei, la maxim 342,87 milioane de lei şi au aprobat o nouă majorare a capitalului, de la 162,87 milioane de lei, la 303,87 milioane de lei, prin aport în numerar, la preţul de 1,26 lei/acţiune, în termenul de preempţiune. Acţiunile rămase nesubscrise de către acţionarii existenţi vor fi vândute printr-o ofertă publică primară, adresată exclusiv unor investitori calificaţi, intermediată de Estinvest Focşani. Preţul la care vor fi oferite acţiunile urmează să fie stabilit în urma unei evaluări.

Însă, Vuza urmărește prin această majorare de capital diminuarea acțiunilor pe care statul român le deține la Chimcomplex în situația în care Guvernul nu va aproba alocarea acestor bani. Mai ales în situația în care conducerea Chimcomplex nu a prezentat nici până acum raportul trimestrului IV din  2015 și nu a oferit dividente acționarilor.

Controlul Oltchim transferat în Olanda

Pachetul de control de 87,77% din acțiunile combinatului chimic Chimcomplex Borzești, deținut până de curând de firma C.R.C. Impex Chemicals SRL din Ploiești, unde asociați sunt Ștefan Vuza și Serviciile Comerciale Române SA (SCR), a fost transferat în proprietatea unei entități înregistrate în Olanda, CRC Zeus Holding BV, iar de aici la o alta similară, CRC Alchemy Holding BV, în pragul finalizării tranzacției prin care Chimcomplex a preluat principalele active ale Oltchim Râmnicu Vâlcea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.