În 2018, au avut loc 27 de percheziții domiciliare efectuate de DIICOT și SCCO Bistrița-Năsăud, la persoane suspectate de trafic și consum de droguri, acțiuni în urma cărora au fost reținute 17 persoane și două arestate, reiese dintr-un raport al Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Bistrița-Năsăud.

Anul trecut,CPECA Bistrița-Năsăud  au desfășurat zeci de acțiuni pentru prevenirea consumului de droguri, în școli, în aer liber, în colaborare cu ONG-uri etc, la care au participat peste 1.200 de părinți, dar și câteva mii de elevi, sute de studenți, precum și  de cadre didactice sau psihologi din județ.

Cu toate acestea, fenomenul consumului de droguri și cel al traficului de droguri rămâne o realitate dură, linie pe care au acționat procurorii DIICOT Bistrița-Năsăud, dar și polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Bistrița-Năsăud.

Potrivit informațiilor curpinse în raportul CPECA Bistrița-Năsăud, principalul fenomen pe raza judeţului este consumul de substanţe susceptibile de a avea efect psihoactiv – aşa numitele „etnobotanice” – fără a avea un hub în aria de competenţă.

O altă particularitate a acestui fenomen este dată de specificul judeţului în domeniul demografic, respectiv faptul că foarte mulţi locuitori sunt plecaţi în străinătate, printre aceştia fiind şi mulţi infractori care au luat contact cu acest fenomen în zonele unde s-au deplasat şi care, atraşi de mirajul sumelor mari de bani obţinute, încearcă să îl mute acasă. Este vorba în principal de canabis care este trimis de cele mai multe ori prin serviciile de coletărie ale firmelor de transport internaţional„, se arată în documentul citat.

Din datele comunicate Centrului de către DIICOT și SCCO Bistrița-Năsăud, în județ, dar și în județele învecinate, plaja drogurilor este în general restrânsă la canabis, în timp ce etnobotanicele rămân cele mai solicitate, având în vedere prețul scăut al acestora care le face mult mai accesibile.

Având în vedere nivelul de dezvoltare al zonei și aspectul că municipiul Cluj-Napoca este recunoscut ca un mare centru universitar și rețelele de traficanți de droguri s-au dezvoltat, cererea fiind una pe măsura potenței economice. Dacă în județele limitrofe plaja drogurilor utilizate este restrânsă în general la canabis,  derivatele sale și NPS-uri, în zona județului Cluj există cerere  pentru toate tipurile  de droguri. Totuși, având în vedere accesibilitatea, cele mai solicitate substanțe în zonă sunt cele supranumite etnobotanice„, precizează CPECA Bistrița-Năsăud în document.

Astfel, conform sursei citate, în anul 2018 au fost declinate la DIICOT un număr de 45 de dosare. De asemenea, procurorii DIICOT și polițiștii SCCO Bistrița-Năsăud au desfășurat 5 acţiuni operative, din care 2 de amploare, în cadrul cărora au fost efectuate 27 percheziţii domiciliare. În urma acestor acţiuni au fost reţinute 17 persoane  și două au fost arestate.

Tot anul trecut, procurorii DIICOT au  emis 9 rechizitorii pentru trafic de droguri și consum de droguri, în cadrul cărora au fost inculpate 13 persoane cu 33 de infracțiuni.

Conform raportului transmis CPECA Bistrița-Năsăud de DIICOT și SCCO, s-au capturat 4.268,2 g canabis, masă uscată, cantitate care provenea din 32, 5 kg masă verde recoltată din două plantații outdoor cu 52 de plante și o plantație indoor cu 28 plante. Oamenii legii au mai capturat 16,5 g hașiș, 0,5 g MDMA și 198,9 g NSP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.