Dacă nu ar fi de râs, cu siguranţă ar fi de plâns. Este singura concluzie care poate fi desprinsă din recenta operaţiune a IPJ Bistriţa-Năsăud, desfăşurată în data de 6 decembrie 2017, care a vizat activitatea înafara legii a aşa numiţilor valutişti din Bistriţa, denumire incorectă, depăşită, termenul corect fiind cămătari. Acţiunea a fost una de imagine, pe principiul „să ne facem că lucrăm” şi a fost menită să fie aruncat praf în ochii „proştilor”, încercând să demonstreze opiniei publice că poliţia nu doarme în bocancii statului. Eşecul a fost unul anticipat, în condiţiile în care „greii” din domeniu, cămătari cu vechime în activitatea în afara legii, erau la curent cu operaţiunea pregătită de poliţie şi s-au pus la adăpost.

 

Numai astfel se poate explica că, o operaţiune a poliţiei aşteptată de ani de zile de opinia publică, ca în Piaţa Decebal să se facă curat în sfârşit şi să se instaureze un climat de linişte şi ordine, să aibă ca rezultat confiscarea a 70 de euro şi amenzi în valoare de 5.000 lei. Bineînţeles că este de râs. De râsul curcilor! Era de aşteptat ca acţiunea poliţiei „anti-valutişti” să aibă loc concomitent în locurile în care aceşti indivizi îşi fac veacul şi poluează viaţa bistriţenilor în afara Pieţei Decebal: zona Bisericii Evanghelice, Sugălete, din centru vechi al Bistriţei, părculeţul din faţa bisericii de la Coroana, Piaţa Unirii, precum şi trotuarul situat vis-a-vis de Poşta Nouă, în apropierea unei case de amanet. De asemenea, această mega-operaţiune a poliţiei trebuia să aibă în vedere şi Năsăudul, dar şi locurile din Beclean, Sîngeorz Băi şi Rodna.

Comunicatul emis după finalizarea acţiunii, pur şi simplu insultă inteligenţa oricărui om care îl citeşte. De fapt, spune totul despre eşec şi dovedeşte că a fost făcută doar ca să se mai bifeze o acţiune, că deh, vin sărbătorile de iarnă, iar oamenii trebuie să fie convinşi că poliţia este la post, veghează şi lucrează. În realitate, nu s-a prevenit şi nu s-a combătut nimic, „afacerea” este mai în floare ca niciodată după acţiunea poliţiei, mai ales fiind proximitatea sărbătorilor de iarnă.

 

„Greii” valutiştilor au stat ca la teatru

Suma confiscată, cei 70 de euro, nu acoperă nici măcar o mică parte a cheltuielilor legate de operaţiune, întreg Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice scos în stradă, deturnat de la alte sarcini specifice, dar şi o echipă de luptători de la Acţiuni Speciale, autospeciale de intervenţie şi combustibilul consumat. Toată operaţiunea a fost o frecţie la un picior de lemn şi cu efect zero. Mai ales şi din cauza faptului că persoana de la care s-au confiscat cei 70 de euro a contestat procesul verbal de confiscare întocmit, la fel cum au procedat şi persoanele care au fost amendate cu suma de 5.000 lei, pentru constituire în grup infracţional, Legea nr.61/1991.

La 10 minute după ce echipajele poliţiei au plecat, „greii”, şi-au făcut apariţia şi activitatea a continuat nestingherită. Conform unor surse din poliţie, acţiunea şi modul în care a fost desfăşurată a fost o insultă la adresa profesioniştilor din poliţie. Astfel de operaţiuni trebuie sprijinite de alte structuri, în special suport informativ. Planificarea acestei acţiuni a fost din start deconspirată, deoarece „cârtiţele” infiltrate de valutişti în poliţia bistriţeană şi-au făcut datoria. Se pare că persoana de la care s-a confiscat cei 70 de euro şi cei sancţionaţi cu amendă au fost singurii care nu ştiau de acţiunea poliţiei. Aceleaşi surse au mai devoalat faptul că cei mai mulţi cămătari din Piaţa Decebal au protectori în poliţie, unii acţionează ca informatori, alţii înmulţesc banii unor poliţişti sau le fac diverse servicii şi, ca atare, au fost puşi în temă despre aspectele secrete ale operaţiunii, data şi ora când trebuia să se declanşeze, ce efective participă, iar în momentul în care poliţia a început acţiunea s-au plasat strategic la ferestrele localurilor din zonă de unde au urmărit ca la teatru o piesă jucată lamentabil. După ce poliţia a terminat „recitalul”, cămătarii şi-au reocupat locurile şi „afacerile” au continuat ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Acţiunea din data de 6 decembrie 2017 nu este singulară, ea se desfăşoară în fiecare an în preajma sărbătorilor de iarnă, în cadrul unei campanii naţionale, intitulate „Sărbători de iarnă în siguranţă”. Cu multă emfază se anunţă că „demersul informativ al poliţiştilor vizează”, printre altele, prevenirea infracţiunilor de schimb ilegal de valută şi cămătărie, iar „cetăţenii judeţului Bistriţa-Năsăud sunt solicitaţi să susţină, acţionând în consecinţă, necesitatea adoptării unei conduite europene în ceea ce priveşte schimbul valutar”.

 

A existat o iniţiativă de reglementare din partea unui parlamentar bistriţean

Teoria ca teoria, dar practica ne mănâncă. În final cei de la poliţie pare că au depus armele, s-au predat cămătarilor. Concluzia trasă tot de analiştii poliţiei bistriţene este edificatoare în acest sens. În sensul că fenomenul schimbului ilegal de valută nu s-a diminuat în ultima perioadă de timp.

Termenul de valutist este impropriu folosit, în condiţiile în care se pare că nu este familie din Bistriţa care să nu aibă pe cineva plecat afară la muncă şi care trimite la rudelor din ţară valută. Cel puţin euro este folosit aproape în paralel cu leul, toată lumea foloseşte valută, schimbă sau cumpără, alături de euro sunt folosiţi dolarii americani, francul elveţian, lira britanică etc. Pe acest considerent toată lumea ar putea fi catalogată drept ”valutist”.

Cu ceva ani în urmă un deputat bistriţean, profesorul Ioan Sonea a încercat să curme acest flagel, printr-un proiect, sau mai bine spus o intenţie de proiect. Lansată pentru dezbatere, ideea a fost pur şi simplu linşată public, iar autorul catalogat în fel şi chip. În fond distinsul parlamentar dorea ca activitatea să fie reglementată, ceva similar cu Polonia, unde toţi cei care se ocupă cu aşa ceva să obţină o autorizaţie în acest sens. Sub avalanşa atacului media ideea a murit, iar aşa-zişi valutişti, transformaţi între timp în cămătari, îşi continuă activitatea fără nici un fel de problemă, atât sub protecţia poliţiei cât şi a politicienilor.

Acţiunea poliţiei bistriţene a trezit şi umorul internauţilor, pe diferite site-uri şi reţele de socializare: „Frecţie la un picior de lemn!”, „70 de euro????Săracii valutişti n-au avut bani la ei”, „îi amendează o dată la 100 de ani… sunt tot acolo, continuă afacerile…”, „au fost informaţi să vină doar cu mărunţiş”, sunt comentarii edificatoare în acest sens.

 

Din culisele valutiştilor: relaţiile cu poliţişti şi judecători

Un fost practicant al aceste meserii, de valutist, devenit între timp un respectabil mic om de afaceri, ne-a dezvăluit câteva aspecte legate de modul în care se practică această meserie, de legăturile care se creează între aceştia şi oamenii legii, poliţişti şi judecători chiar. Cu ceva timp în urmă, un judecător din Bistriţa, trecut între timp la cele veşnice, era considerat un fel de „tată” al valutiştilor. Rarele razii ale poliţiei făcute pe bune mai înregistrau şi sume confiscate şi amenzi aplicate mai consistente, decât cei 70 de euro confiscaţi în acţiunea din 6 decembrie. Imediat „păgubiţii” apelau la „tatăl” lor, care le întocmea plângerile adresate direct tribunalului şi pe care, culmea, tot el le judeca. Iar cei de la serviciul financiar de la poliţie trebuia să le returneze „păgubiţilor”.

Aceeaşi sursă ne-a mai dezvăluit relaţia dintre un valutist şi un ofiţer de poliţie, întâmplare de asemenea petrecută în urmă cu mai mult timp. Aşa-zisul valutist, era începător în meserie şi, cum necum, pentru nişte minore încălcări ale legii a fost convocat la poliţie şi i s-a vânturat pe sub nas coperţile unui dosar fictiv şi ameninţat cu acesta. În schimbul muşamalizării acestuia a fost obligat, iar omul a acceptat, să lucreze pentru poliţistul în cauză. Mai mulţi ani acesta a fost obligat să practice meseria, doar în favoarea poliţistului. I s-a dat o sumă de bani şi trimis în Ungaria, la Budapesta în gara Teleki, un rai al valutiştilor unguri, unde a făcut foame şi a trebuit să înmulţească banii poliţistului, mai mulţi ani.

Un alt caz a pus pe jăratec lumea valutiştilor, speţă care niciodată nu a fost soluţionată de poliţie. Unul dintre „greii” din piaţa Decebal a fost urmărit de un grup rival, iar seara, la intrare în blocul în care locuia, în casa scărilor, a fost lovit în cap şi deposedat de toate bunurile avute asupra lui: o borsetă cu lei şi diverse valute, precum şi o anumită cantitate de bijuterii din aur. Autorii au părăsit imediat ţara, refugiindu-se în Ungaria. Ce a fost ciudat în acest caz este că păgubaşul a aflat cine „l-a făcut”, dar nu a depus nici o reclamaţie la poliţie. Lucrurile, ne-a mai spus sursa noastră, s-au rezolvat până la urmă, intervenind o înţelegere între hoţi şi păgubaş.

Tot cu ceva timp în urmă, ”valutiştii” din Piaţa Decebal ca să nu aibă probleme cu poliţia, puneau mână de la mână câte20, 30 de euro pe care îi înmânau poliţistului care răspundea de piaţă şi care întocmea un proces verbal de confiscare a sumei respective şi aplica o amendă unuia dintre valutişti care se sacrifica pentru binele comun. Toată lumea era mulţumită, cei de la poliţie că marcau un „băţ” în lupta cu „valutiştii”, iar aceştia din urmă că erau lăsaţi în pace şi îşi continuau treaba.

Ca să-l fidelizeze pe un alt poliţist, auzind că acesta urmează să se căsătorească, au strâns banii şi i-au cumpărat verighete pentru nuntă.

Existenţa aşa-zişilor valutişti este favorizată şi de o anumită complicitate din partea unor oameni. Sunt căutaţi şi se apelează la serviciile lor de mulţi semeni ai noştri. Desfăşoară o activitate pe care unii o găsesc utilă, fiindcă din perspectiva multora este mai convenabil să apeleze la valutişti, fiindcă se elimină orice birocraţie, fără acte de identitate, fără nimic.

La ora actuală activitatea de schimb de valută este una secundară, deoarece din schimbul de valută le ies doar banii pentru masa zilnică. Câştigurile grase, practic, le obţin din împrumuturile acordate unor persoane fizice, chiar şi firme, activitate numită cămătărie. Dar despre acest subiect într-un număr viitor al Gazetei de Bistriţa.

Doru Costin

2 COMENTARII

  1. De parca ar fi o noutate…Politia,avocatii,procurorii si valutistii sunt toti mana in mana de ani de zile. Adica e suficient sa te uiti ce case si-au tras valutistii si cu ce masini circula si e de ajuns sa-ti pui intrebarea cum de cineva care munceste cinstit si plateste imozite la stat nu-si permite asa ceva, dar politia si procuratura se fac ca nu vad ce se intampla de atatia ani in Bistrita…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.