ACTA incepe epoca cenzurii

La nivel mondial se pregateste acordul ACTA (Tratatul Comercial impotriva Produselor Contrafacute) care, de fapt, reprezinta una dintre cele mai drastice cenzuri a mediului on-line. Reprezentantii Romaniei din Parlamentul European si reprezentantii guvernului se afla intr-o degringolada totala in privinta aderarii Romaniei la acest tratat. In momentul de fata, s-a semnat o rezolutie care, de fapt, este impotriva acestui acord, iar majoritatea traiesc cu impresia ca s-a semnat ACTA, care poate intra in vigoare din orice moment.

Acordul ACTA prevede ca 38 de state din lume sa fie de acord pentru cenzurarea mediului on line, chiar daca principalul scop al acestui tratat este urmarirea si interzicerea produselor contrafacute.
Spre exemplu, in textul acordului ACTA, la capitolul “Divulgarea informatiilor”, documentul prevede ca “oricare dintre parti poate autoriza autoritațile sale competente sa furnizeze titularului dreptului informații despre expedieri specifice de marfuri, inclusiv descrierea și cantitatea marfurilor, pentru a contribui la detectarea marfurilor care aduc atingere unui drept”. “Marfurile” pot fi considerate orice informatie, text sau serviciu care circula pe internet. Insa, acelasi text arata cum cenzura ajunge la paroxism atunci cand se specifica cum “o parte poate sa furnizeze, in conformitate cu actele sale cu putere de lege și cu normele sale administrative, autoritaților sale competente autoritatea de a solicita unui furnizor de servicii online sa divulge rapid unui titular al dreptului suficiente informații pentru a identifica un abonat despre al carui cont se presupune ca a fost utilizat pentru incalcare, atunci cand respectivul titular al dreptului a depus o cerere, suficienta din punct de vedere juridic, cu privire la contrafacerea marcilor de
comerț sau la incalcarea dreptului de autor sau a drepturilor conexe și atunci cand astfel de informații sunt cerute pentru a proteja sau a aplica drepturile respective”. Cu alte cuvinte, daca o companie de discuri il suspecteaza pe clujeanul X-ulescu ca asculta muzica descarcata fara a plati vreo taxa, firma poate cere companiei care furnizeaza serviciile de internet sa verifice istoricul abonatului respectiv. Pentru aceasta cerere nu se cere acordul nici-unei instante judecatoresti, informatii despre viata privata a abonatului putand fi la indemana oricui.

Socialistii impotriva ACTA
Insa, aceste prevederi extrem de periculoase pentru o societate bazata pe drepturi si obligatii nu au fost votate si, cel putin in viitorul apropiat, ele nu vor intra in vigoare. In primul rand, fiecare tara din cele participante la acest acord trebuie sa ratifice, adica sa adopte, prevederile, iar apoi ACTA trebuie sa fie votata in parlamentul european. Insa, in noiembrie 2010, Parlamentul European a votat o rezolutie in care cvorul majoritar a fost pentru neadoptarea ACTA. Aceasta pozitie a fost adoptata de eurodeputatii socialisti si liberali, iar cei popularii au impotriva rezolutiei, deci pentru adoptarea tratatului. O a doua etapa privitoare la ACTA se va derula in mai 2012, cand documentul va intra in comisiile de specialitate ale parlamentului (comisia de comert international, cea pentru dezvoltare, industrie, cercetare si energie, afaceri juridice si libertati civile) si dupa votul comisiilor si eventualele rectificari, ACTA va intra, propriu-zis, in votul Parlamentului European. Daciana Sarbu, eurodeputat socialist, a postat pe Facebook un mesaj in care arata clar ca socialistii romani nu vor vota pentru ACTA. ”Dragi prieteni, noi am votat in PE pentru a ne exprima ingrijorarea in legatura cu continutul ACTA si pentru a cere TRANSPARENTIZAREA dezbaterii despre ACTA, nu pentru ACTA. Votul propriu-zis nu a avut loc, iar atunci cand va avea socialistii nu vor sustine ACTA! Guvernul Romaniei este cel care a semnat acordul ACTA, angajand Romania, fara consultare publica prealabila", arata Daciana Sarbu. Liberala Renate Weber a fost co-initiator al rezolutiei impotriva adoptarii ACTA.
"Rezolutia din noiembrie 2010 e urmare a faptului ca tot in 2010 am semnat, alaturi de alti 392 de colegi eurodeputati, o declaratie scrisa care a fost si adoptata de Parlamentul European, "privind lipsa unui proces transparent si continutul potential controversat" al ACTA", arata Weber intr-o declaratie de presa. 

Nu va temeti, Anonymous e cu noi!

Pana in momentul de fata, din cele 38 de tari semnatare ale acestui acor, 22 dintre ele l-au ratificat, printre aceste tar numarandu-se si Romania. Prevederile ACTA vizeaza masuri comune de lupta impotriva pirateriei si a comercializarii produselor contrafucte. Calculatoarele si telefoanele vor putea fi verificate fara drept de apel, pentru a se afla daca intreg continutul este licentiat. Conform lui Dragos Stanca, specialist media, "ACTA este foarte des comparat cu proiectul de lege american SOPA. Actul in sine contine multe lucruri pozitive, insa lasa loc multor abuzuri. Spre exemplu, este vorba de dreptul de a se verifica daca tot ce exista pe un calculator sau pe un mobil este licentiat. In esenta, lucrul asta nu este un lucru rau. Insa, pe acest pretext o autoritate poate sa-mi intre in telefon sau in calculatorul, fara un mandat din partea unui magistrat", explica Stanca.
Organizatia Anonymous a adresat, pe fondul protestelor din tara, un mesaj privitor la ACTA.
"Salutari cetateni ai Romaniei, noi suntem Anonymous! In timp ce protestele voastre pierd din intensitate din cauza vremii nefavorabile si politicienii vostri isi continua circul pe ecranele televizoarelor, Parlamentul European a semnat ACTA, care impune o dictatura pe Internet: fiecare aspect al vietii activitatii voastre pe Internet va fi monitorizat. Ar trebui sa stiti ca dincolo de jocuri video, filme si divertisment in general, exista lucruri importante care ii aduc pe oameni impreuna: comunicarea. Dreptul de a furniza si primi informatie este luat odata ce ACTA a fost semnat. (…)Trebuie sa realizati ca acesta este primul pas catre o dictatura care va limita libertatea de exprimare, drepturile noastre si, in cele din urma, dreptul de a trai pe aceasta planeta. Dar sa nu va temeti deoarece Anonymous este de partea voastra", se arata intr-un mesaj postat pe Youtube.

Cine face parte din ACTA

Australia, Republica Austria, Regatul Belgiei, Republica Bulgaria, Canada, Republica Cipru,
Republica Ceha, Regatul Danemarcei, Republica Estonia, Uniunea Europeana, Republica
Finlanda, Republica Franceza, Republica Federala Germania, Republica Elena, Republica
Ungara, Irlanda, Republica Italiana, Japonia, Republica Coreea, Republica Letonia, Republica
Lituania, Marele Ducat al Luxemburgului, Republica Malta, Statele Unite Mexicane, Regatul
Maroc, Regatul Țarilor de Jos, Noua Zeelanda, Republica Polona, Republica Portugheza,
Romania, Republica Singapore, Republica Slovaca, Republica Slovenia, Regatul Spaniei,
Regatul Suediei, Confederația Elvețiana, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord
și Statele Unite ale Americii.

Contre la ACTA in Parlamentul European
In preajma acestui scandal, raportorul din Parlamentul European privitor la ACTA, Kader Arif, a demisionat in semn de protest. "Condamn intregul proces care a dus la semnarea acestui acord: fara nici o consultare a societatii civile, lipsa transparentei de la inceputul negocierilor, amanari repetate ale semnarii textului fara a se da nici o explicatie, respingerea recomandarilor Parlamentului asa cum au aparut ele in rezolutiile noastre", a spus Arif. Ca raspuns la acest gest, un purtator de cuvant al Comisiei Europene a declarat la BBC ca "Domnul Arif a avut acces la versiunile succesive ale acordului. Intregul text a fost public integral din aprilie 2010. Si el a fost facut public pentru ca CE le-a convins pe celelalte tari sa publice textul. ACTA nu schimba nici o lege UE (…) nu exista nici o amenintare la libertatea internetului sau la viata privata. Tot ceea ce poti face astazi in mod legal in UE vei putea sa faci legal si cand ACTA e ratificat", a aratat Comisia Europeana.

Razvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.