Primarul oraşului Năsăud, Mircea Romocea, a încercat din nou în şedinţa ordinară a Consiliului Local de săptămâna trecută să obţină aprobarea aleşilor locali pentru achiziţionarea terenului care îi aparţine amicului său Ionel Horj, teren situat pe malul râului Someş. Edilul susţine că suprafaţa respectivă este neapărat necesară pentru realizarea unui parc de agrement, gen Băile Figa. Având majoritatea, consilierii locali PNL şi PDL au amendat proiectul propus de primarul Romocea şi l-au adoptat într-o formă nouă. Cei care nu au votat de data aceasta sunt aleşii social-democraţi, colegii de partid ai edilului năsăudean.

 

Povestea terenului situat pe malul râului Someş, în suprafaţă de aproximativ un hectar, care îi aparţine omului de afaceri năsăudean Ionel Horj a fost relatată în mai multe numere ale Gazetei de Bistriţa.

Laitmotivul achiziţionării respectivului teren de către administraţia locală din Năsăud, în speţă de primarul Mircea Romocea, este necesitatea de întregi o suprafaţă de trei hectare pe care să fie amenajat un parc de agrement, gen Băile Figa. Până la această dată, Primăria Năsăud deţine aproximativ două hectare de teren pe care, la o adică, s-ar putea amenaja fără nicio problemă o astfel de zonă de agrement.

Pe de altă parte, surse ale Gazetei de Bistriţa au dezvăluit faptul că în sertarele administraţiei locale zace o documentaţie, întocmită în mandatul fostului primar al Năsăudului, Dumitru Mureşan, prin care se propune o investiţie similară în zona stadionului oraşului. Numai că documentaţia respectivă se referă mai mult la dezvoltarea bazei sportive a oraşului, şi nu la un parc de agrement propriu-zis, deşi în proiectul cu pricina figurează realizarea a două bazine de înot, din care unul de dimensiuni olimpice, şi amenajarea unor terenuri de sport (volei, tenis, etc.).

 

Romocea nu renunţă

Săptămâna trecută, aleşii locali năsăudeni au dezbătut, pentru a nu ştiu câta oară, propunerea primarului Mircea Romocea, ca administraţia locală să cumpere terenul lui Horj.

În luna martie a fost constituită o comisie de negociere în vederea achiziţionării terenului lui Horj. Nu s-a ajuns la un numitor comun, omul de afaceri neacceptând preţul propus de consilierii locali care au făcut parte din comisia respectivă. Întrucât negocierea nu a avut rezultatele scontate de omul de afaceri şi s-a încheiat un proces verbal de constatare, după aproximativ o lună primarul a vrut să introducă pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a legislativului local, pe ultima sută de metri, un proiect de hotărâre prin care să prelungească „durata de activitate” a respectivei comisii. Numai că modificarea ordinii de zi nu a fost aprobată de majoritatea consilierilor locali, astfel că demersul primarului a rămas doar la stadiul de intenţie. Povestea nu s-a terminat aici fiindcă, aşa cum am precizat mai sus Mircea Romocea a revenit cu un nou proiect de hotărâre.

Dar ce se spune în proiectul respectiv de hotărâre supus atenţiei şi votului consilierilor locali săptămâna trecută? Discutăm mai precis despre însuşirea raportului de evaluare a terenului deţinut de Horj, document care a mai figurat de două ori anul acesta pe ordinea de zi a Consiliului local, şi de care de altfel consilierii locali au luat la cunoştinţă şi şi l-au însuşit. Se solicită aprobarea achiziţionării terenului, dar şi a preţului de achiziţie, acela de 90.199 de euro, respectiv 408.666 lei, dar şi ca primarul să fie împuternicit să semneze pentru şi în numele oraşului Năsăud, contractul de vânzare-cumpărare.

 

PNL şi PDL votează! PSD se opune!

Opoziţia, care are majoritate în Consiliul Local Năsăud, a venit însă cu amendamente la proiectul iniţiat de primar. Astfel, consilierii liberali şi democrat-liberali au propus ca mai întâi să fie întocmit un studiu de prefezabilitate care, evident, să fie urmat de un studiu de fezabilitate a investiţiei. Mai precis, consilierii în cauză, prin voce viceprimarului Niculai Găitan au propus ca pentru justificarea oportunităţii şi necesităţii achiziţionării terenului mai sus-menţionat se va elabora un studiu de prefezabilitate, iar preţul de achiziţie a terenului să fie stabilit prin negociere de o comisie de negociere constituită prin hotărârea Consiliului local, comisie din care să facă parte minim cinci consilieri locali. Totodată, viceprimarul Găitan a propus şi amendarea articolului de hotărâre în care se solicita aprobarea achiziţionării terenului, cu aprobarea propunerii de achiziţionare a acestuia.

Deşi luna trecută, primarul Mircea Romocea a încercat să modifice o hotărâre adoptată în luna aprilie, cu privire la constituirea comisiei de negociere şi împuternicirea acesteia de a purta negocieri cu Ionel Horj, fiind vorba mai precis de modificarea termenului în care aceasta şi-ar fi putut desfăşura activitatea, în şedinţa de săptămâna trecută edilul năsăudean a afirmat că a existat o comisie de negociere, însă se doreşte tergiversarea achiziţionării.

„A existat o comisie formată din şapte persoane, dintre care cinci consilieri. Dacă dorim să o tergiversăm, putem să o facem, dar să nu uităm că pe fonduri europene principiul este primul venit, primul servit. (…) Cred că nu se doreşte această investiţie, ceea ce va fi în defavoarea comunităţii”, a spus, consilierilor locali, primarul Mircea Romocea.

Majoritatea însă a decis ce este în favoarea comunităţii, aleşii PNL şi PDL considerând că banii năsăudenilor, şi în acest caz discutăm de peste 400.000 de lei (4 miliarde de lei vechi), nu pot fi cheltuiţi aşa uşor, doar fiindcă cineva spune că un anume proiect le este favorabil. Asta în condiţiile în care la capitolul infrastructură oraşul Năsăud stă foarte prost. Trebuie să menţionăm că amendamentele, ca şi proiectul amendat în integralitatea lui, au fost votate „împotrivă” de consilierii PSD.

 

Valoare de investiţie stabilită după ureche

Într-un articol publicat în luna mai, Gazeta de Bistriţa prezenta cititorilor un aşa zis proiect de investiţie al parcului de agrement de pe malul Someşului, valoarea menţionată pe document fiind de 10 milioane de euro. Când s-a adus în discuţie acest aspect în şedinţa de săptămâna trecută, primarul Mircea Romocea a afirmat că de fapt valoarea investiţiei nu ar depăşi 3 milioane de euro, cum de altfel stă menţionat şi pe site-ul Primăriei Năsăud. Cum s-a ajuns la această valoare fără o documentaţie bine întocmită este greu de explicat.

În acelaşi timp s-a adus în discuţie un proiect mai vechi, similar parcului de agrement, proiect care prevede amenajarea unor terenuri de volei, tenis, etc, amenajarea stadionului şi extinderea tribunei, dar şi construirea a două bazine de înot, unul de dimensiuni olimpice şi unul pentru copii, ambele acoperite. Valoarea investiţiei, stabilită prin proiectul întocmit pe când la cârma Primăriei Năsăud era Dumitru Mureşan, era de peste 7 milioane de euro. Numai că valoarea poate fi ajustată în jos, în condiţiile în care proiectul s-ar revizui şi s-ar axa doar pe amenajarea terenurilor de sport şi a bazinelor, ca să nu mai vorbim şi de faptul că utilităţile deja există precum şi căile de acces.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.