Recent, Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007 – 2013 a fost aprobat de Comisia europeană. În urma acestei aprobări Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) a anunţat lansarea, în perioada 03 decembrie 2008 -27 februarie 2009, a primei sesiuni pentru depunerea de proiecte pentru Măsurile: 112, 141 şi142 din PNDR.

Acestea se referă la: Sprijinirea fermelor de subzistenţă (141); Înfiinţarea grupurilor de producători (142) şi Modernizarea exploataţiilor agricole (112).
Ghidurile solicitantului pe aceste măsuri au fost publicate pe 28 noiembrie, dar pot fi accesate de doritori şi pe site-ul ministerului.

Câteva detalii în privinţa accesării fondurilor

Potrivit datelor furnizate de Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) producătorii agricoli şi fermele de subzistenţă (gospodăriile individuale), au la dispoziţie măsurile 141 şi 142.

Potrivit informaţiilor puse la dispoziţie de MADR, pentru aceste măsuri contribuţia Guverunului României va fi în proporţie de 20%, iar 80% va fi a Uniunii Europeane. Fondurile sunt disponibile până în 2013 şi nu sunt dificil de accesat. Potrivit sursei amintite, acestea sunt de 476.077 milioane euro pentru Măsura 141 şi respectiv 138.855 milioane euro pentru Măsura 142.
Obiectivele urmărite prin aceste măsuri sunt de natură să contribuie la diversificarea producţiei în funcţie de cerinţele pieţei, crearea de noi produse, asigurarea sporirii veniturilor fermierilor, utilizarea mai bună a forţei de muncă, diversificarea activităţilor şi veniturilor.
 
Revenind la ghidul solicitantului, trebuie să mai facem câteva precizări. Beneficiarii trebuie să fie persoane fizice cu vârste de până la 62 de ani, să desfăşoare activităţi economice preponderent agricole din care să facă şi comercializare a o parte din producţie. Activitatea de exploataţie agricolă a beneficiarului de fonduri să fie înregistrată în Registrul fermelor/Registrul agricol cu activitate specifică. Este necesară autorizarea producătorului pentru funcţionare, care poate fi obţinută şi pe parcursul demersurilor pentru finanţare, chiar şi printr-o declaraţie pe proprie răspundere prin care solicitantul se angajează să se autorizeze până la semnarea contractului de finanţare.
 
Alte documente necesare sunt: planul de afaceri, titlul de proprietate al terenului, extras din Registrul fermelor/Registrul agricol, certificat de producător şi declaraţii prin care solicitantul se angajează să respecte anumite condiţii cerute de legislaţia în domeniu. La semnarea contractului mai sunt necesare: dovada autorizării, certificat de înregistrare, cazier juridic, cazier fiscal, document de la bancă.
Pe măsura 141 fondurile se accesează pe baza unei cereri şi a planului de afaceri care se pot procura la sediul DADR sau de pe site-ul MADR. Sprijinul public nerambursabil este de 1500 de euro/an/fermă de subzistenţă.
Pe măsura 142, suma maximă nerambursabilă ce poate fi acodrdată este de câte 100.000 de euro în primii doi ani, 80.000 de euro în anul al treilea, 60.000 în al patrulea şi 50.000 de euro în ultimul an.
Accesarea sau iniţierea în cel mai scurt timp a demersurilor în acest sens poate constitui un avantaj. Perioada de acordare a sprijinului de 1500 de euro pe an este de cinci ani cu verificare după o perioadă de trei ani, sumele respective fiind nerambursabile.

Subvenţii intrate în conturile fermierilor

La Agenţia pentru Plăţi şi Dezvoltare Rurală a judeţului s-a finalizat verificarea celor 1762 de cereri depuse în vederea obţinerii de subvenţii alocate pentru ovine şi caprine. Dintre acestea, 159 de cereri s-au dovedit a fi în neregulă, fapt pentru care au fost respinse. Celelalte 1.603 s-au dovedit a fi corecte şi deci înaintate spre rezolvare, adică puse în plată. Neregulile au fost constatate inclusiv prin veificările făcute la faţa locului de către personal din Unităţile de Ameliorare şi Reproducere în Zootehnie care au verificat peste 700 de unităţi de profil. În cele mai multe cazuri s-a constatat vinderea animalelor respective, deţinerea uni număr mai mic de animale decât numărul minim prevăzut de lege, 50 de ovine, respectiv 25 de caprine. S-au mai găsit cazuri în care nu exista concordanţă între cele declarate în acte şi situaţia reală din ferme. Cum este normal, aceste cazuri au fost excluse din lista celor eligibile pentru acordarea de subvenţii.

La această datăm, 225 de fermieri din cei găsiţi în regulă cu actele necesare, au primit deja sumele cuvenite conform legislaţiei. În prima tranşă s-au primit 25 de lei pentru fiecare ovină/caprină. A doua tranşă urmează a fi stabilită după finalizarea verificărilor pe plan naţional şi totalizarea şeptelului pentru cazurile eligibile conform legii. Anul trecut subvenţia a fost stabilită în valoare de 35 de lei pentru fiecare animal. Foarte posibil ca şi în acest an cu sumele ce vor veni în tranşa a doua să fie apropiată de suma oferită în anul trecut.

Alexandru Tohati

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.