Nu se aștepta nimeni la nu știu ce colaborare între noul primar al Bistriței liberalul Ioan Turc și președintele Consiliului Județean, social-democratul Radu Moldovan. Primul care și-a scos „colții” a fost primarul Ioan Turc, care îi cere înapoi Consiliului Județean terenul de lângă BCR, unde instituția pregătea o parcare. Ioan Turc vrea să facă acolo tot o parcare…

Cum și-a preluat scaunul, primarul Ioan Turc a început să evalueze fiecare proiect lăsat de către administrația PSD. Acesta nu a omis nici proiectele Consiliului Județean, care se desfășoară pe teritoriul Bistriței. Astfel, Ioan Turc a pus ochii pe terenul de lângă BCR, cedat de către vechea administrație Consiliului Județean, pentru realizarea unei parcări, pe care îl vrea înapoi.

Prezent în mai multe emisiuni ale publicațiilor locale, Ioan Turc a precizat că vrea terenul înapoi pentru a face acolo o parcare, practic a duce la îndeplinire planul președintelui Radu Moldovan.

Argumentul său este că Consiliul Județean nu ar dispune de fondurile necesare pentru realizarea parcării, iar accesarea de fonduri europene pentru parcări situate în centrul municipiilor n-ar fi posibilă. Ar rămâne doar fondurile proprii sau cele guvernamentale.

Primăria Bistrița ar avea mult mai multe resurse pentru astfel de proiecte, astfel că finanțarea n-ar fi o problemă. Este de precizat faptul că amenajarea unei parcări supra sau subetajate lângă BCR, în buricul târgului, a fost tocmai ideea promovată de Ioan Turc în campania pentru alegerile locale din 2008, atunci când a candidat pentru fotoliul de primar din partea PNL.

Primăria Bistrița nu s-a înțeles cu Harșianu

Inițial, Primăria Bistrița voia să amenajeze pe Bistricioarei o parcare și chiar a alocat an de an bani pentru achiziționarea unei bucăți de teren de la omul de afaceri Octavian Harșianu.

În 2015, Primăria Bistrița aloca 22.600 de euro pe ar, suprafața totală fiind de 1.156 de metri pătrați. În 2016, Primăria aloca 1,3 milioane de lei pentru achiziționarea acestui teren, dar și pentru studiile și documentațiile necesare.

În 2017, Primăria Bistrița aloca 25.000 de euro pe ar, la fel și în 2018. Ce s-a întâmplat? Octavian Harșianu spune că municipalitatea nu i-a oferit niciodată mai mult de 20.000 de euro pe ar, sumele vehiculate fiind sumele alocate pentru achiziție, nu cele negociate efectiv cu omul de afaceri.

Primarul Ovidiu Crețu dădea vina pentru nerealizarea parcării pe omul de afaceri Octavian Harșianu, cu care nu reușeau să ajungă la un acord. Contactat de Gazeta de Bistrița, Octavian Harșianu a precizat că i se pare foarte bună ideea unei parcări acolo și că nu a ținut niciodată la preț.

Ce l-a deranjat atunci la Primăria Bistrița, care an de an aloca sume frumușele pentru parcarea care încă nu există? Ei bine, omul de afaceri a fost deranjat tocmai de atitudine și de faptul că erau obraznici.

Demersurile municipalității au început acum 5 ani, intenția Primăriei Bistrița fiind să realizeze o parcare supraetajată, pentru a asigura locuri de parcare într-o zonă deja sufocată.

Ideea parcării, pasată Consiliului Județean anul trecut

Anul trecut însă, Primăria Bistrița nu a mai spus absolut nimic despre acest proiect. Nici nu avea cum, având în vedere faptul că i-a fost șutit de Consiliul Județean, care a rezolvat problema din doi timpi și trei mișcări.

Instituția a reușit să se înțeleagă cu Harșianu, la aproximativ 20.000 de euro pe ar, suma care se vehicula și în negocierile cu Primăria Bistrița. Mai mult, Consiliul Județean a mai pus mâna pe alte terenuri și construcții pe strada Bistricioarei, aparținând Primăriei Bistrița.

În total, parcarea pregătită de Consiliul Județean ar urma să se întindă pe 7.593 de metri pătrați și ar urma să fie supraetajată. Deocamdată Consiliul Județean nu a oferit multe informații despre acest proiect, preferând să rezolve problema terenurilor mai întâi.

Primăria Bistrița visa însă la o parcare cu 300-400 de locuri de parcare. Aceasta trebuia să fie supraetajată, cu 4 nivele și să se întindă pe 5.000 de metri pătrați. Accesul urma să se facă atât din strada General Grigore Bălan, cât și din Bistricioarei.

Anul trecut, Consiliul Județean a alocat 1,2 milioane de lei pentru achiziționarea terenului de la omul de afaceri Octavian Harșianu, iar anul acesta, instituția a mai alocat 200.000 de lei pentru demararea proiectului.

De asemenea, Consiliul Județean a obținut și autorizațiile necesare de la Agenția pentru Protecția Mediului și se pregătea pentru un studiu de fezabilitate, care ar urma să stabilească mai multe detalii, printre care și câte etaje ar urma să aibă parcarea, dar și la ce costuri ar urma să se ridice.

Tot anul trecut, Primăria Bistrița a cedat 5 terenuri, cu o suprafață totală de peste 6.000 de metri pătrați, încadrate ca și căi de acces de pe strada Bistricioarei și strada 1 Decembrie, teren arabil neîmprejmuit și curte/construcții.

„Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud intenţionează să dezvolte obiectivul de investiţii «Imobil cu destinaţia parcare str. Bistricioarei» în scopul decongestionării traficului în zona centrală a municipiului Bistriţa şi asigurării numărului necesar de locuri de parcare pentru beneficiarii instituţiilor publice concentrate în clădirea Palatului Administrativ din Piaţa Petru Rareş şi din vecinătatea acesteia, precum Centrul Judeţean pentru Cultură şi Complexul Muzeal. În plus, avându-se în vedere numărul semnificativ de instituţii publice, sedii de firme, bănci, hoteluri restaurante, magazine alimentare şi nealimentare, riverani ce activează constat în zona centrală a municipiului, se conturează o perspectivă îngrijorătoare privind asigurarea şi managementul locurilor de parcare”, se arată în referatul proiectului făcut public de Consiliul Județean anul trecut.

Astfel, Primăria Bistrița a deținut 6.161 de metri pătrați, Octavian Harșianu 1.156, iar Consiliul Județean doar 276 de metri pătrați. Consiliul Județean a reușit să cumpere anul trecut partea omului de afaceri și să treacă în proprietatea sa bucățile de teren deținute de Primăria Bistrița.

Până acum niciunul dintre proiectele Primăriei Bistrița care vizau parcări supra sau subetajate nu s-a concretizat, deși au fost vehiculate mai multe proiecte în ultimii ani și chiar s-au cheltuit bani pentru studii de fezabilitate.

Fostul primar Ovidiu Crețu visa la o parcare subterană în Piața Mihai Eminescu, pentru care s-au și realizat documentații, deloc ieftine. De asemenea, se dorea o astfel de parcare și în apropierea Trezoreriei, idee încurcată puțin de situația juridică a terenului.

Singura parcare realizată de vechea administrație a fost cea de pe strada Lupeni, menită să ajute zona centrală care se confruntă cu o lipsă a locurilor de parcare. Aceasta nu este însă supraetajată sau subetajată, numărul locurilor de parcare netrecând de 50.

Andreea Moldovan

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.