Judecătorii de la Tribunalul Alba au restituit procurorilor dosarul prin care au fost trimiși în judecată patronii firmei de transport Filadelfia. Este a doua oară când se întâmpla asta, după ce în mai judecătorii au anulat o serie de probe și dovezi și au restituit dosarul procurorilor.

La mijlocul lunii trecute, judecătorii de la Tribunalul Alba au decis să restituie procurorilor dosarul prin care au fost trimiși în judecată patronii firmei bistrițene de transport Filadelfia.

Culmea, este a doua oară când se întâmplă acest lucru în anul în curs. Patronii firmei Filadelfia, alături de mai mulți angajați sunt judecați pentru constituirea unui grup infracțional organizat și alte infracțiuni economice.

Trimiterea în judecată vine după mai bine de 6 ani de anchetă. Vizați de anchetă au fost Ioan Eugen Sighiartău, Gavril Sighiartău, Gelu Petrică Sighiartău, Gavril Sighiartău jr, Tabita Mihaela Ani, Leia Eugenia Coman, toți asociați în grupul de filme Filadelfia și Ionela Cristina Sighiartău.

În prima fază, dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Alba, la mijlocul anului 2019. Ministerul Finanțelor Publice, Agenția Națională de Administrare Fiscală și Direcția Generală Juridică s-au constituit părți civile în acest proces, iar Tabita Tour SRL, Filadelfia SRL și Plus Filadelfia Autoservice (toate parte din grupul Filadelfia) sunt părți responsabile civilmente.

Procurorii DIICOT au acuzat 7 reprezentanți ai firmei de constituire de grup infracțional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată. Gavril Sighiartău a fost acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălare de bani, în formă continuată, cu 296 de acte materiale.

Ioan Eugen Sighiartău a fost acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălare de bani în formă continuată (156 de acte materiale) și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Sighiartău Gelu Petrică a fost acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, complicitate la evaziune fiscală, spălare de bani în formă continuată și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Celorlalți, Gavril Sighiartău jr, Ani Tabita Mihaela, Coman Leia Eugenia și Sighiartău Ionela Cristina, li s-au adus acuzații similare.

Ping-pong între Bistrița și Alba Iulia

Tribunalul Alba ajunge la concluzia că n-are competență să judece cauza, astfel că dosarul ajunge la Tribunalul Bistrița-Năsăud. Se întâmpla în luna ianuarie a anului 2020, după o serie întreagă de cereri de recuzare sau abținere.

Deși pare greu de crezut, după alte 6 luni, Tribunalul Bistrița-Năsăud ajunge la concluzia că n-are competență pentru a judeca această cauză. Mingea a ajuns în terenul Înaltei Curți de Casație și Justiție, care, în cele din urmă, decide ca procesul să se judece totuși la Tribunalul Alba.

Aici primesc procurorii prima palmă,  în luna martie a acestui an, după ce o serie de dovezi și probe sunt eliminate total din dosar. Printre ele se numără și interceptările efectuate de DIICOT ale convorbirilor și comunicărilor telefonice, dar și interceptările convorbirilor purtate prin intermediul sistemelor informatice și înregistrări trafic de date.

Instanța constată și nulitatea relativă a trei ordonanțe are procurorilor din 2015 și 2018 și rapoartele de constatare efectuate în baza acestora. Acestea sunt, astfel, eliminate din dosar.

DIICOT a avut 5 zile să remedieze neregularitățile actului de sesizare a instanței. Cum au dispărut probe importante din dosar, chiar procurorii sunt cei care cer restituirea cauzei, în luna mai a acestui an.

Curtea de Apel Alba Iulia repune pe tapet o parte din probe

Procurorii contestă cele decise de instanță în martie, iar dosarul ajunge la Curtea de Apel Alba Iulia, care la final de iunie vine cu o soluție. Admite contestația făcută de procuror și readuce în discuție probele eliminate de Tribunalul Alba:

„Desființează încheierea penală din 22.03.2021 (interlocutorie) doar în ceea ce privește constatarea nulității absolute a măsurii de supraveghere tehnică dispusă prin autorizația nr. 134/18.06.2013 emisă de Tribunalul Alba, în baza încheierii penale nr. 182/I/2013 pusă în executare cu sprijinul Serviciului de Operațiuni Speciale Alba. Procedând la soluționarea cauzei în aceste limite: înlătură dispozițiile privind constatarea nulității absolute a măsurii de supraveghere tehnică dispusă prin autorizația nr. 134/18.06.2013 emisă de Tribunalul Alba în baza încheierii penale nr. 182/I/2013 și excluderea probelor obținute prin punerea în executare a acestei autorizații. Menține celelalte dispoziții ale încheierii penale interlocutorii din 22.03.2021. Menține încheierea penală nr. 15/16.04.2021 (de dezinvestire – finalizare cameră preliminară). Respinge ca nefondate contestațiile formulate de inculpați”, se arată în soluția pe scurt dată de Curtea de Apel Alba Iulia.

DIICOT a pus ochii pe Sighiartăi încă din 2012

Anul viitor se fac 10 ani de când DIICOT Alba a pus ochii pe patronii grupului de firme Filadelfia. În toamna lui 2013, procurorii DIICOT Alba descindeau la Bistrița, la sediul firmelor de transport Filadelfia și Tabita Tour și la domiciliile administratorilor: Gavril Sighiartău și Ioan Eugen Sighiartău.

Scandalul care a avut în centru firma de transport a izbucnit însă în primăvara lui 2013. Romulus Dumitrescu, directorul de vânzări pe zona de sud a societății Tabita Tour, care face parte din grupul Filadelfia, era arestat preventiv la propunerea DIICOT Alba Iulia, fiind acuzat de trafic de minori.

În același dosar a mai fost cercetat și Mihai Claudiu Uveges, un șofer al firmei din Brașov. Un alt șofer a fost cercetat în libertate, după ce a colaborat cu anchetatorii. A mai fost arestată la acea dată și Luminița Magheru, o femeie din Galați, iar mama sa Viorica Vieru era cercetată în libertate.

Aceștia erau acuzați că ar fi racolat minore în România, pe care le-ar fi transportat, cu ajutorul firmei de transport, în Spania, pentru a se prostitua. Un an mai târziu 4 dintre ei: Romulus Dumitrescu, șoferul Mihai Claudiu Uveges, Luminița Magheru și mama sa Victoria Vieru, erau trimiși în judecată pentru trafic de minori.

În 2016, Romulus Dumitrescu și Mihai Claudiu Uveges (foști angajați ai Tabita Tour) erau achitați, iar Luminița Magheru primea o condamnare de 10 ani de închisoare. Mama sa a primit 3 ani de închisoare cu suspendare.

Încă din 2019 administratorii Filadelfia Grup au susținut de mai multe ori că rechizitoriul are grave erori. Într-un comunicat de presă, administratorii Filadelfia Grup au spus că au cerut procurorilor DIICOT Alba în mod repetat să încuviințeze efectuarea unei expertize financiar-contabile, care ar fi demonstrat nevinovăția celor acuzați, însă acest drept le-a fost refuzat.

Andreea Moldovan

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.