Angajații Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) ies la atac. În această toamnă, în urma situației cu care se confruntă, aceștia iau în calcul declanșarea unei acțiuni de amploare.
Anunțul a fost făcut de Liviu Toader, președintele Sindicatului Național Finanțe Publice (SindFISC). Conform lui Toader, inspectorii de la Fisc ar putea deschide un conflict de muncă, proteste și chiar mișcări necontrolate.
Președinte SindFISC susține că angajații ANAF sunf afectați de Legea Salarizării și, dacă situația cu care se confruntă, în prezent, nu va fi rezolvată, aceștia ar putea trece la manifestări de stradă.
Potrivit sindicatelor, inspectorii Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) vor refuza să mai lucreze în zilele de sâmbătă și duminică, din cauza faptului că nu li se plătesc orele suplimentare, dar și pentru că a fost diminuat cu circa 20% sporul de stres. De asemenea, în urma aplicării Legii Salarizării, aceștia susțin că nu au fost reîncadrați în funcții de stat, informează Agerpres.
„O mare parte din așteptările pe care le aveau (n.r. – angajații din Finanțe) nu se concretizează nici anul acesta, nici la începutul anului viitor, dacă vorbim de cei de la Finanțele Publice. În plus, sunt cei de la Direcția Antifraudă Fiscală, care datorită schimbării legislației, în ceea ce privește plata orelor suplimentare, sau a orelor prestate în zilele de sâmbătă, duminică și sărbătorile legale, plus noaptea, apare o decalare a plății acestora”, a declarat, joi, pentru AGERPRES, Liviu Toader.
Mai mult, acesta a susținut că orele lucrate în luna iulie vor fi vizibile pe fluturașul de salariu abia în septembrie.
„Dacă până acum se puteau plăti de la lună la lună, adică luna asta se lucra, nu se puteau lua libere, iar luna viitoare apăreau pe ștatul de plată, odată cu noua lege a salarizării, cu intrarea în vigoare, acest termen curge după cele 60 de zile menționate în lege, astfel încât orele lucrate în luna iulie vor apărea abia pe fluturașul din luna septembrie, iar aici e un oarecare disconfort, pentru că acestea ajungeau, cel puțin la Direcția Antifraudă, undeva la aproape 1.000 de lei lunar, bani care erau folosiți, în principal, pentru achitarea chiriilor. În regiune sunt colegi care sunt stau cu chirie și sunt la distanțe de sute de kilometri”, a spus Toader.
Întrebat ce vor face angajații din Finanțe în situația în care aceștia nu își vor primi drepturile, acesta a răspuns că vor începe consultări, dar nu este exclusă și varianta declanșării unui conflict de muncă sau a unor proteste spontane din partea angajaților de la Fisc.
„După consultarea oamenilor din teritoriu, vom hotărî ce se va face. Probabil că se va deschide și un conflict de muncă, vor fi probabil… Vine toamna și vor fi proteste, posibil să fie și mișcări necontrolate spontane ale angajaților, fără a fi ele organizate într-un fel sau altul de sindicate”, a anunțat Liviu Toader.