O propunere de modificare a legii taximetriei și închirierii auto provoacă deja nemulțumiri în rândul firmelor de transport. Proiectul de lege propune legiferarea serviciilor platformelor online de ridesharing, de tipul Uber, Bla Bla Car sau Taxify, într-o încercare de combatere a șoferilor de autoturisme care fac regulat curse inter-urbane.

 

Inițiativa unui deputat PSD de Bacău, încearcă aducerea în legalitate a sistemului de ridesharing, definit în limba română prin „covoiajare”, un domeniu de afaceri pe internet foarte la modă în toată lumea, care a pătruns recent și în România. Având scopul declarat de a combate pirateria în transport, proiectul de lege îi nemulțumește însă pe transportatori.

Confederația Operatorilor și Transportatorilor din România (COTAR) critică inițiativa de legiferare a serviciile platformelor online, pe care o consideră drept o tentativă de a proteja „interesele celor care desfășoară activități neautorizate generatoare de evaziune sau fraudă fiscală”. Potrivit COTAR, modificarea legii în acest sens ar genera activități neautorizate, fiind „o veritabila invitație la ciubucăreală”.

Acest tip de transport neautorizat este foarte răspândit și în județul Bistrița-Năsăud, unde zeci de mașini fac curse „pirat”, fără licență de transport, și în afara inclusiv a platformelor online de ridesharing, șoferii făcându-și o „meserie” din a câștiga bani de la pasagerii de ocazie. Despre amploarea fenomenului de piraterie în transport din Bistrița-Năsăud, Gazeta de Bistrița a mai scris în urmă cu doar câteva luni.

(Textul de lege privind modificarea și completarea Legii nr.38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere, precum și expunerea de motive cu privire la această lege, pot fi citite aici și aici)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.