Directorul Serviciului Român de Informaţii, George Maior, şi-a înaintat, marţi, demisia de la conducerea SRI. Preşedintele României, Klaus Iohannis, a acceptat-o, informează Administraţia Prezidenţială.
Demisia vine la o săptămână după ce Maior a criticat dur decizia Curţii Constituţionale de a declara neconstituţional proiectul legii securităţii cibernetice şi după ce preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a denunţat public presiunile SRI.
„Directorul Serviciului Român de Informaţii, domnul George Maior, şi-a înaintat demisia de la conducerea SRI Preşedintelui României, marţi, 27 ianuarie a.c. Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, i-a acceptat demisia”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
George Maior se află la conducerea SRI din octombrie 2006, fiind propus de preşedintele la acea vreme Traian Băsescu pe principiul numirii de şefi de servicii din rândul Opoziţiei. Maior era la acea vreme membru PSD. .
În 5 noiembrie 2014, directorul SRI, George Maior, a afirmat că la învestirea noului preşedinte îşi va prezenta mandatul, spre evaluare, menţionând că, până la acel moment şi atât timp cât va fi în fruntea SRI, nu manifestă şi nu confirmă „interesul pentru un anume rol profesional în viitor”.
„Referitor la solicitările de a comenta apariţia în spaţiul public a numelui directorului SRI, domnul George Cristian Maior, în legătură cu posibila nominalizare în funcţia de prim-ministru al Guvernului României, Serviciul Român de Informaţii face următoarele precizări: Reiterăm faptul că activitatea Serviciului Român de Informaţii are ca principiu obiectiv, respectat la toate momentele şi nivelurile, neutralitatea şi echidistanţa politică. În acest sens, subliniem hotărârea conducerii SRI de a evita implicarea în eventuale dispute cu substrat electoral, în vederea prezervării propriei misiuni, precum şi a bunei reputaţii dobândite în rândul cetăţenilor României şi al partenerilor instituţionali din ţară şi din străinătate”, se arăta într-un comunicat al SRI remis, la acel moment, agenţiei Mediafax.
SRI preciza că poziţia oficială a lui George Cristian Maior este „consecventă, aşa cum a fost aceasta exprimată atât public, cât şi în discuţii directe cu principalii beneficiari”.
„La momentul învestirii noului preşedinte al României îmi voi prezenta, spre evaluare, mandatul de director al SRI. Este o datorie de onoare şi un obiectiv profesional legitim, după 8 ani în fruntea Serviciului Român de Informaţii. Până la acel moment şi atâta timp cât voi ocupa această funcţie, nu manifest şi nu confirm interesul pentru un anume rol profesional viitor”, a declarat Maior, citat în comunicat.
Potrivit Hotnews.ro, care citează surse apropiate Administraţiei Prezidenţiale, conducerea SRI a fost preluată, ca interimar, de Florin Coldea – prim-adjunctul directorului SRI.
Potrivit Wikipedia, George-Cristian Maior s-a născut la data de 16 noiembrie 1967 în Cluj şi este fiul istoricului Liviu Maior (n. r. – originar din Beclean, judeţul Bistriţa-Năsăud, fost ministru al Învăţământului; recent Liviu Maior a primit titlul de cetăţean de onoare al judeţului Bistriţa-Năsăud).
George Maior a urmat cursurile Facultății de Drept din cadrul Univestităţii Babeş- Bolyai (1988-1991), apoi studii de masterat în drept internațional și comparat al Universității George Washington din Washington D.C. (1991-1992), unde a obținut titlul de Master of Arts în Drept Internațional și Comparat.
În anul 1998 a obținut titlul de doctor în drept internațional al Universității Babeș-Bolyai, cu teza de disertație cu denumirea Național și european în jurisprudența Curţii Europene de la Strasbourg, nominalizată pentru Premiul Most acordat de UNESCO. În anul 2001 a absolvit Colegiul Național de Apărare din Bucureşti.
După absolvirea masteratului, începând din anul 1992, lucrează ca diplomat în Ministerul Afacerilor Externe, în perioada 1997 – 199, fiind Însărcinat cu afaceri la Ambasada României în Irlanda. După câștigarea alegerilor de către Partidul Social Democrat (PSD), George Maior a fost numit în decembrie 2000 în funcția de Secretar de Stat și Șef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantică și Politică de Apărare din Ministerul Apărării Naționale. În această calitate, a condus negocierile de aderare la NATO, soldate cu o integrare reușită și activă a României în alianță și a semnat mai multe contracte de achiziție de tehnică militară (2 fregate și numeroase aparate de zbor). A primit la data de 24 august 2004 gradul diplomatic de ambasador .
La alegerile din noimebrie 2004, a fost ales senator de Alba pe listele PSD. În această calitate, a fost președinte al Comisiei de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională al Senatului României (iunie 2005 – 5 octombrie 2006), vicepreședinte al Comisiei de anchetă pentru investigarea afirmațiilor cu privire la existența unor centre de detenție ale CIA sau a unor zboruri ale avioanelor închiriate de CIA pe teritoriul României, membru în Comisia pentru drepturile omului, culte și minorități, în Comisia specială a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra Serviciului de Informații Externe și în Delegația Parlamentului României la Adunarea Uniunii Europei Occidentale. În noiembrie 2005 a participat ca singurul invitat român la seminarul internațional „Informațiile în secolul XXI”. El și-a înaintat demisia din Parlamentul României la data de 5 octombrie 2006, fiind înlocuit ca senator de Alba de către Liliana Lucia Tomoioagă.
La data de 4 octombrie 2006 George Maior a fost validat în plenul Parlamentului ca director al Serviciului Român de Informaţii cu 285 de voturi pentru și 123 contra din totalul de 408, după ce inițial a primit 7 voturi favorabile din 9 în comisiile de specialitate din Parlament. El a fost numit prin Hotărârea nr. 32 a Parlamentului României.
George Maior a publicat articole și lucrări referitoare la drepturile omului, concepte de drept public, precum și la politici de apărare la nivel global.
George Maior este nașul de cununie al cuplului Victor Ponta – Daciana Sârbu.