Veşti bune! Anul acesta, în primele patru luni, peste 2.000 de bistriţeni şomeri şi-au găsit de lucru. Majoritatea sunt persoane cu studii medii, care au optat pentru meserii ca muncitor în construcţii sau în industria textilă, ospătar, şofer sau vânzător.
La polul opus sunt cei cu studii superioare, care s-au angajat pe posturi de inginer, economist sau jurist.

În 2010, conform statisticilor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud (AJOFM BN), aproape 6.000 de bistriţeni şi-au găsit de lucru, cu 19 la sută mai mult decât aşteptările instituţiei. Şi de această dată, persoanele cu studii medii sau şcoli profesionale au avut la dispoziţie oferta cea mai vastă.
Şi rata şomajului a scăzut încet-încet, de la o lună la alta. Faţă de luna martie a acestui an, în aprilie, numărul şomerilor a scăzut cu 582 de persoane, rata şomajului situându-se acum puţin peste pragul de cinci procente.
Acest lucru a fost favorizat şi de organizarea a două burse generale a locurilor de muncă, luate cu asalt de bistriţenii aflaţi în căutarea unui job. Prima dintre ele a avut loc în luna martie, iar a doua la finele lunii aprilie, punând la dispoziţia oamenilor, în total, un număr de circa 800 de locuri de muncă.

Cei cu studii medii îşi găsesc mai uşor de lucru

Potrivit datelor statistice, la nivel naţional, şomerii cu nivel de instruire primar, gimnazial şi profesional constituie ponderea cea mai mare a persoanelor care se adresează agenţiilor judeţene de ocupare a forţei de muncă în vederea găsirii şi ocupării unui loc de muncă, respectiv 72,30%. Şomerii cu nivel de instruire liceal şi postliceal reprezintă 21,28%, iar cei cu studii universitare doar 6,42%.
Nici în judeţul nostru situaţia nu este mai roz, în condiţiile în care din cele circa 6.000 de persoane angajate prin AJOFM BN anul trecut, doar 91 au fost absolvenţi de studii superioare. Anul acesta, mai puţin de 30 de astfel de persoane şi-au găsit de lucru.
Firmele care angajează absolvenţi beneficiază de subvenţiile prevăzute de lege. Conform art. 80 al Legii nr. 76/2002, „angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ sunt scutiţi, pe o perioadă de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor pentru şomaj, aferentă absolvenţilor încadraţi, şi primesc lunar, pe această perioadă, pentru fiecare absolvent: a) o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii; b) o sumă egală cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii de învăţământ secundar superior sau învăţământ postliceal; c) o sumă egală cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii de învăţământ superior”.
Purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud, Adina Butuza, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa că „cele mai multe locuri de muncă oferite prin instituţia noastră sunt în domeniul construcţiilor, al industriei textile şi al prelucrării maselor plastice, joburi pentru cei cu studii medii. Pentru cei cu studii superioare, oferta nu este la fel de bogată. Aici, se caută în special ingineri, economişti, consultanţi juridici sau reprezentanţi de vânzări”.
Şi la nivel naţional cele mai căutate meserii sunt cele de inginer, muncitor calificat/necalificat, reprezentant vânzări, personal contabil şi financiar şi operator producţie.

Bursele, un mod de a stimula angajările

Fostul ministru al Muncii, Ioan Nelu Botiş, a declarat în timpului mandatului său ca, începând din luna aprilie, în fiecare Agenţie Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă să se organizeze lunar câte o bursă a locurilor de muncă, care să atragă cât mai mulţi agenţi economici dornici să facă angajări, precum şi oameni aflaţi în căutarea unui loc de muncă.
El dorea ca aceste burse să se desfăşoare în paralel cu celelalte acţiuni pe care le are programate Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă, fiecare agenţie judeţeană urmând să stabilească data la care va organiza lunar astfel de acţiuni.
La Bistriţa au avut loc două astfel de burse, una la finele lunii martie, iar cealaltă la finele lunii aprilie. Prima a fost organizată de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Bistriţa-Năsăud, în cadrul proiectului strategic „Regions for Jobs”, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, în care instituţia este lider.
Acţiunea a fost susţinută de către Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud. La această bursă au participat 24 de angajatori, care au pus la dispoziţia bistriţenilor 225 de locuri de muncă, printre care se numără cele de menajeră, ospătar, muncitor în construcţii, vânzător, jurist, contabil sau inginer.
La cea de-a doua bursă, organizată de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud, la sediul instituţiei, cei 109 angajatori prezenţi au oferit celor aflaţi în căutarea unui job aproape 600 de locuri de muncă. Şi de această dată, la mare căutare au fost muncitorii în construcţii şi în industria textilă, vânzătoarele, ospătarii, şoferii, inginerii, economiştii şi juriştii.
Conform celor declarate de Adina Butuza, luna aceasta, în oraşul nostru nu va fi organizată o nouă bursă a locurilor de muncă, aşa cum şi-ar fi dorit Nelu Ioan Botiş.

Aproape 7.000 de şomeri în judeţ

Statisticile realizate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud arată că în luna aprilie, în judeţul nostru existau 6.928 de şomeri, cei mai mulţi fiind bărbaţi (n. r. – circa 3.790).
Potrivit Adinei Butuza, „în cursul lunii aprilie, prin aplicarea măsurilor active, au fost angajate un număr de 629 persoane. Dintre acestea, 241 provin din mediul urban şi 388 din mediul rural, majoritatea fiind bărbaţi. Din cei 6.928 de şomeri, 4.705 sunt îndemnizaţi şi 2.223 neîndemnizaţi. Din totalul de 629 de angajări, 172 sunt pe perioadă determinată”.
Doris Moldovan, directorul coordonator al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud, este optimistă, fiind convinsă că situaţia se va îmbunătăţi în perioada următoare.
„Suntem încrezători că în lunile următoare rata şomajului va scădea tot mai mult. Lucrurile se mişcă bine la ora actuală. De la începutul anului, peste 2.000 de persoane din judeţ şi-au găsit un loc de muncă, ceea ce nu poate decât să ne bucure”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, Doris Moldovan.

Judeţul Vaslui are cei mai mulţi şomeri

La nivel naţional, numărul total al şomerilor înregistraţi în evidenţele Agenţiilor Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă este de peste 500.000 de persoane. Scăderi ale ratei şomajului se înregistrează în toate judeţele şi în municipiul Bucureşti, cele mai importante fiind în Gorj (cu 1, 3%), Olt (cu 1, 34%), Caraş – Severin (cu 1, 34%), Alba (cu 1, 29%), Teleorman (cu 1, 22%) şi Suceava (cu 1, 21%). În municipiul Bucureşti, rata şomajului a scăzut cu 0,19%.
Cele mai ridicate niveluri ale ratei şomajului au fost atinse în judeţele Vaslui (11,06%), Teleorman (10, 02%), Dolj (9, 55 %), Mehedinţi (9, 43%), Buzău (9, 38%), Covasna (9, 07%), Galaţi (8, 58%), Alba (8, 49%) şi Gorj (8, 21%).

Iulia Bartha

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.