Poluarea apelor cu sticle de plastic (PET-uri) reprezintă o problemă actuală de mediu încă nesoluţionată de autorităţile locale din judeţul Bistriţa-Năsăud. Angajati ai Direcţiei Apelor Someş-Tisa, SGA Bistriţa, formaţia Sângeorz-Băi, respectiv Dragotă Cristian din Rodna şi Buia Simion din Sângeorz-Băi au conceput o idee interesantă de colectare a deşeurilor din plastic aruncate în Valea Băilor.

 

 

Astfel, aceştia au instalat un filtru din lemn transversal văii în zona "La var" dintre localităţile Rodna şi Valea Vinului sub forma unei greble din lemn, care să oprească deşeurile purtate de apă în aval. În fiecare zi se debarasează  deşeurile colectate în greblă, colectând peste 100 kg de deşeuri din plastic pe săptămână, toate acestea provenind de la circa 80 case situate în amonte (Valea Vinului).

 

 

Metoda de succes ar putea fi pusă în practică pe alte văi din zonă în cadrul unor proiecte pilot şi cu ajutorul unor parteneri locali precum primăriile.  Aceste deşeuri ar putea fi colectate de firme specializate şi să intre în circuitul reciclării.

 

Iulia STUPINEAN 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.