Când turismul şi sportul se întâlnesc în mijlocul naturii, rezultatul nu poate fi decât un corolar al vieţii. Indiferent dacă mişcarea se face pe două roţi sau pe propriile picioare, sănătatea este prima care are de câştigat.
Voluntariatul iubitorilor ciclismului a fost punctul forte al unui festival organizat de tineri pentru tineri, rezultatul eforturilor acestora fiind regăsit în reuşita primului eveniment de acest gen din judeţ.

După reuşita primului concurs de biciclete într-o sală de sport, organizat la finele anului trecut de actuala Direcţie Judeţeană pentru Sport şi Tineret Bistriţa-Năsăud (DJST BN) – Indoor Trial Bik – eveniment unic în România, în urma promisiunilor publice făcute de directorul instituţiei, Raoul Zanca, la finalul evenimentului, Colibiţa Bike Fest s-a dovedit a fi un regal ciclistic în plină natură, locaţia aleasă de organizatori potrivindu-se ca o mănuşă.
La nici doi kilometri de la Podul Şoimului către Colibiţa, pe un spaţiu împărţit în două de şosea precum şi în jurul lacului Colibiţa, DJST împreună cu Primăria Bistriţa – Bârgăului şi voluntarii biciclişti au amenajat pe parcursul a mai bine de trei săptămâni, mai multe locaţii pentru desfăşurarea unui festival sportiv pe două roţi.
Locaţiile au fost gândite pentru multiple probe de concurs dar şi pentru amplasarea de corturi ale participanţilor şi spectatorilor, evenimentul fiind conceput pentru trei zile de spectacol. Prezenţa în număr mare a participanţilor, aproape o sută de ciclişti înscrişi la cele patru probe de concurs, precum şi a spectatorilor veniţi la eveniment ca motiv pentru o ieşire în natură, a făcut ca atmosfera creată să fie una de tabără sportivă, în care n-au lipsit muzica, tinereţea şi voia bună.

Organizatorii mulţumiţi de prima ediţie a festivalului

Aflat la prima ediţie, Colibiţa Bike Fest a fost organizat de DJST BN şi Primăria Bistriţa-Bârgăului. DJST a venit cu logistica necesară desfăşurării unui astfel de eveniment sportiv, resursele umane specializate în organizare şi arbitraj, precum şi cu premiile acordate. În plină criză economică, câştigătorii au primit diplome şi cupe, iar din partea sponsorilor Direcţiei s-au primit tricouri personalizate cu evenimentul precum şi componente şi consumabile specifice sportului pe două roţi. Premiile în bani au lipsit, bugetul fiind restrâns din acest punct de vedere.
Coordonatorul DJST BN – Raoul Zanca a declarat că a sprijinit, sprijină şi va sprijini de câte ori are ocazia acest sport, în limita bugetelor disponibile: „Chiar dacă pentru această ediţie banii au fost puţini, am reuşit să mobilizăm alte resurse pentru reuşita activităţii. Premiile din partea sponsorilor au mulţumit participanţii, premiul cel mai mare primit de aceştia fiind organizarea în sine a evenimentului”.
Vasile Laba – primarul comunei Bistriţa-Bârgăului a reuşit să pună la dispoziţia DJST spaţiul de desfăşurare, şi acesta prin intermediul unui sponsor – titularul de drept al terenului, dar şi prin buştenii şi pietrele aduse de la cariera de piatră din apropiere, materiale care au deservit ca obstacole în probele de concurs. Cu puţin efort şi ajutor din partea administraţiei locale, voluntarii prezenţi pentru amenajarea traseelor au reuşit să creeze un spaţiu de concurs optim, gradul de dificultate al traseelor fiind totuşi unul destul de ridicat.

Voluntariatul nu a fost o problemă pentru cicliştii concurenţi

Marele merit în amenajarea zonelor de concurs, precum şi în desfăşurarea efectivă a concursului, de la calificările de vineri şi până la probele desfăşurate sâmbătă şi duminică, revin voluntarilor iubitori ai ciclismului.
Majoritatea tinerilor prezenţi între 20 şi 22 august la Stegea-Colibiţa fac parte din ceea ce ei numesc mişcarea Urban Bistriţa, un forum în care ei se autogospodăresc şi se organizează în diferitele manifestări tipice vârstei lor.
Unul dintre promotorii Urban Bistriţa – Bebe – ne-a declarat că astfel de manifestări sunt obişnuite pentru ei, voluntariatul nefiind o problemă: „Nu ne e greu să facem voluntariat, deoarece îl facem pentru noi, pentru cei ca noi, şi vrem ca totul să iasă aşa cum ne dorim. Aici la Colibiţa totul e perfect: locaţia, participanţii, sportul, muzica, noi… Astfel de evenimente se practică în occident tot pe bază de voluntariat iar aici am reuşit să întrecem occidentul, am reuşit să avem o manifestare perfectă în aer liber”.
Un alt voluntar prezent la Colibiţa a fost şi Levi – biker bistriţean, considerat de unii ca fiind sufletul evenimentelor de acest gen. A pus umărul la organizarea traseelor, a arbitrat, a participat, a făcut cam tot ce se putea face la acest festival: „Sunt îndrăgostit de acest sport şi dau totul din mine pentru el. Lucrez şi toţi banii câştigaţi îi dedic bicicletei. Este un stil de viaţă şi nu mă pot despărţii de el. O bicicletă de acest gen constă între 1.000 şi 3.000 de euro, iar întreţinerea şi consumabilele pot să consume un salariu fără răsuflare. Poate că pe viitor să obţinem şi finanţări pentru asemenea concursuri să putem premia iubitorii de bike-uri şi astfel să-i ajutăm”.

Câştigători au fost toţi cei prezenţi la festival

Nu se poate spune că cineva a pierdut. Toţi cei prezenţi au avut de câştigat, dacă nu experienţa unui concurs care, după spusele lui Zanca, se vrea a deveni unul naţional, înscris în circuitul federaţiei de specialitate, atunci cel puţin prezenţa în aer liber şi mişcarea alături de participanţi a fost câştigul general şi garantat.
Prezent la deschiderea evenimentului, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Luca Iancu s-a declarat unul dintre câştigătorii şi beneficiarii acestei manifestări, sportul şi turismul sportiv fiind practicat şi încurajat de el şi familia lui.
După cele două zile de concurs, câştigătorii celor patru probe, pe nivele de vârstă au fost: David Ghiţă din Tg. Mureş la Dirt Jump MTB, Silviu Marginea – Bistriţa la Dirt Jump BMX, Bogdan Balnus – Neamţ la Trial Seniori, Alexe Baiesiu „Noni” – Bistriţa la Trial Elite, Mihai Hunyadi – Bistriţa la Dual Slalom, Zsuzsa Gyurka – Tg. Mureş la MTB XC Race (F+14), Cristian Losonczi – Tg. Mureş la MTB XC Race (M 14-18), Tibor Szentesz – Tg. Mureş la categoria 18-35 ani şi Gustav Mircea – Tg. Mureş la veterani.
Cu micile inadvertenţe legate organizarea unui eveniment de această talie, prima ediţie a Colibiţa Bike Fest a fost una foarte reuşită, vremea bună din finalul de săptămână fiind un alt atu.
Sportul, indiferent de ramura practicată nu va putea aduce decât bucurii, atât de partea practicanţilor cât şi de cea a spectatorilor, una din devizele preferate de organizatorii acestor evenimente fiind „mens sana in corpore sano”.

Eugen Farcaşiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.