Angajaţii Primăriei Bistriţa vor primi, începând cu 1 mai, în plus la salariu câte 400 de lei, pentru medicamente şi suplimente nutritive, „în vederea prestării unui serviciu public de calitate”. Decizia vine ca urmare a aprobării în Consiliul Local a contractului şi acordului colectiv de muncă.
Municipalitatea a scos la concurs 13 posturi, în condiţiile în care Legea salarizării unice a scăzut drastic veniturile angajaţilor din instituţie.

Consiliul Local Bistriţa a aprobat, recent, în şedinţa ordinară, acordarea a 400 de lei lunar, pentru fiecare din cei peste 900 de angajaţi ai Primăriei Bistriţa, reprezentând compensaţii băneşti pentru medicamente şi suplimente nutritive, incluse la capitolul „securitatea în muncă”. Această hotărâre a venit odată cu aprobarea contractului colectiv de muncă şi a acordului colectiv de muncă, ale personalului contractual şi a celui din serviciile publice de interes local, contracte care expiraseră în luna martie a acestui an. Pentru ca hotărârea să fie pusă în practică, ea mai are nevoie de avizul de legalitate din partea Instituţiei Prefectului Bistriţa – Năsăud, instituţie care are la dispoziţie şase luni pentru a da un răspuns. Propunerea de acordare a acestor compensaţii băneşti a venit în urma negocierilor între sindicat şi angajator, pe motiv că o mare parte a angajaţilor din Primăria Bistriţa câştigă în prezent mai puţin de 1.000 de lei, ca urmare a tăierii sporurilor prin Legea salarizării unice. Deocamdată, Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud, prin prefectul Cristian Florian, nu a luat o decizie cu privire la legalitatea sau ilegalitatea acestei hotărâri. În cazul în care Instituţia Prefectului va ataca hotărârea în contencios administrativ, sindicaliştii din Primăria Bistriţa sunt hotărâţi să se lupte şi în instanţă pentru obţinerea acestor compensaţii băneşti. Anul trecut, circa 600 de angajaţi municipalităţii, reprezentând personal contractual au rămas fără patru sporuri la salariu, în urma unei decizii definitive şi irevocabile a Curţii de Apel Cluj, şi au fost nevoiţi să restituie sumele primite în acest sens, în perioada martie 2008 – mai 2009. Cele patru sporuri erau acordate, prin contractul colectiv de muncă, pentru lucrul cu publicul, sporul de mobilitate, de gestiune a proiectelor finanţate din fonduri externe, dar şi sporul de fidelitate. De data aceasta, sumele de bani propuse pentru creşterea salariilor angajaţilor din Primăria Bistriţa, nu se mai numesc sporuri, ci compensaţii în bani pentru medicamente şi suplimente nutritive, necesare desfăşurării unei munci de calitate, o idee destul de bună pentru a păcăli Legea salarizării unice. Un astfel de supliment salarial este acordat de mai mulţi ani şi angajaţilor Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, însă sumele sunt diferenţiate pentru personalul contractual – 850 lei – şi funcţionarii publici -750 lei.

Hotărâţi să lupte şi în instanţă pentru „banii de medicamente”

Propunerea de acordare a celor 400 de lei pentru medicamente şi suplimente nutritive a venit în urma negocierilor care au avut loc între Sindicatul Liber al Salariaţilor din Serviciile Publice şi angajator. Şeful de Serviciu, Adriana Guţă, liderul de Sindicat din cadrul Primăriei Bistriţa spune că acordarea acestor compensaţii băneşti este extrem de necesară, în condiţiile în care, circa 75% dintre angajaţi câştigă în prezent un maximum de 1.000 de lei, în urma tăierii sporurilor prin Legea salarizării unice. Totodată, Guţă asigură că dacă va fi nevoie, sindicaliştii vor merge şi în instanţă pentru primirea acestor bani: „Nu ştiu dacă a fost depusă hotărârea de Consiliu Local la Prefectură. Nu eu mă ocup de asta. (…). La ora actuală, 75% din angajaţi au un salariu de sub 1.000 de lei. Din aceşti 75%, circa 25 % câştigă sub 700 de lei. Aceşti bani îi solicităm pentru sănătate şi securitate în muncă. (…). Noi sperăm ca hotărârea să nu fie contestată de Prefectură. Oricum, Prefectura Bistriţa –Năsăud are la dispoziţie şase luni ca să de-a avizul de legalitate. Şi dacă va fi negativ, ne vom judeca, vom merge în instanţă. Deci, nouă chiar ne este greu. Acum, sigur că sunt şi cetăţeni care se plâng de serviciile oferite de angajaţii Primăriei Bistriţa, dar pe de altă parte cred este inuman să trăieşti cu salariul acesta. Când mai ai şi copii, şi vedeţi cum e… să mergi acasă cu 600 de lei, în condiţiile în care ai făcut facultate… Eu câştig acum 1.000 de lei şi sunt şef serviciu. În decembrie anul trecut am avut 1.800 de lei, dar acum am 1.000 de lei. Deci, dacă nu aş fi şef serviciu, aş lua şi eu 600 – 700 de lei”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, Adriana Guţă. Potrivit acesteia, la ora actuală, în Primăria Bistriţa sunt aproximativ 1.000 de angajaţi, respectiv funcţionarii publici, angajaţi contractuali de la Direcţia de Servicii Publice, dar şi asistenţi personali, circa 250 la număr.

Prefectura urmează să hotărască: legal sau ilegal

Hotărârile Consiliului Local prin care au fost aprobate Contractul Colectiv de Muncă şi Acordul Colectiv de Muncă pot fi atacate în contencios administrativ de Instituţia Prefectului, în cazul în care acordarea compensaţiilor băneşti pentru medicamente şi suplimente nutritive, va fi considerată ilegală. Contactat telefonic de Gazeta de Bistriţa, prefectul judeţului Bistriţa – Năsăud, Cristian Florian, nu a dorit să comenteze această situaţie, precizând că la momentul oportun, Instituţia Prefectului îşi va face public punctul de vedere vis a vis de legalitatea sau ilegalitatea acordării celor 400 de lei pentru angajaţii Primăriei Bistriţa: „Încă nu s-a stabilit nimic, urmează săptămâna aceasta. Punctul de vedere al instituţiei îl voi face public la momentul oportun”, a spus Florian.
Contractul şi acordul colectiv de muncă pentru angajaţii Primăriei Bistriţa vor avea o valabilitate de doi ani. Suma totală pentru plata compensaţiilor băneşti se ridică la circa 360.000 de lei, bani care au fost deja prevăzuţi în bugetul pe anul 2010, la cheltuieli de personal, însă pentru plata acelor sporuri care au fost tăiate. Acordarea acestor bani depinde însă de decizia pe care o va lua Instituţia Prefectului Bistriţa – Năsăud.

Numărul angajaţilor creşte cu 13

Pe lângă cei 360.000 de lei incluşi în bugetul pe anul 2010 pentru acordarea compensaţiilor băneşti ale angajaţilor săi, municipalitatea are cuprinsă şi suma necesară pentru cheltuielile de personal a încă 13 persoane care vor fi angajate în cursul lunii mai, în baza condiţiilor cerute. Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Bistriţa, Mihai Ruşti, aceste posturi sunt cuprinse în organigrama de anul trecut şi au rămas vacante fie prin pensionarea foştilor angajaţi, fie prin eliberarea lor, în ultimele luni. Aria posturilor este diversificată de la muncitori necalificaţi, până la şefi de serviciu şi inspectori. Un muncitor necalificat va câştiga în medie 500 – 600 de lei, iar un şef de serviciu, 1.000 de lei. Astfel, în 10 mai va avea loc concursul pentru ocuparea a două posturi de muncitori necalificaţi în cadrul Direcţiei de Administrare a Pieţelor, Târgurilor şi Oboarelor. În 19 mai, urmează concursul pentru ocuparea unui post de şef serviciu la Direcţia Municipală de Servicii Sociale, a unui post de şef serviciu la Direcţia de Arhitectură şi Dezvoltare Urbană – Serviciul Monumente Istorice, şi alte două posturi de inspector clasa I, grad debutant, la Direcţia de Arhitectură şi Dezvoltare Urbană – direcţia tehnică. În 21 mai, concursul continuă cu ocuparea unui post de şef serviciu la Direcţia Integrare Europeană – serviciul managementul proiectelor, un post de şef birou la Direcţia Venituri – Birou executarea creanţelor bugetului local şi un post de şef serviciu la Direcţia Patrimoniu – Serviciul administrarea domeniului public şi privat. Ultimele concursuri vor avea loc în 25 mai, pentru ocuparea unui post de inspector clasa I, grad debutant la Direcţia Patrimoniu, un post de şef serviciu la Direcţia Tehnologia Informaţiei şi Comunicare – Serviciul relaţii publice, comunicare, un post de şef serviciu la Direcţia Tehnologia Informaţiei şi comunicare – serviciul Educaţie, Turism şi un post de şef serviciu la Direcţia de Arhitectură şi Dezvoltare Urbană – Serviciul Urbanism. Primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu a anunţat că aceste posturi necesită a fi ocupate datorită deficitului de personal, pentru care primăria a primit aviz favorabil de la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici.

Iulia Stupinean

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.