Fie că de vină ar fi campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din toamnă, care se apropie, sau pur şi simplu aşa simt „ai noştri”, în judeţul Bistriţa-Năsăud se anunţă o serie de reabilitări, începând de la clădirea Spitalului Judeţean Bistriţa-Năsăud, a Sinagogii din municipiu, a sălii de sport din Târlişua şi culminând cu baze sportive în Maieru sau Bistriţa-Bârgăului, dotate cu nocturnă şi teren sintetic.
La polul opus însă, unele primării precum Măgura Ilvei, Budeşti, Matei, Parva sau Zagra riscă să rămână fără banii primiţi de la MDRL, deoarece nu demarat lucrările de alimentare cu apă, nici până la ora actuală.

Recent, secretarul de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei (MDRL), Ioan Andreica, a anunţat cele mai importante proiecte care vizează judeţul Bistriţa – Năsăud şi care vor fi preluate de minister. Pe listă se află şi reabilitarea termică a Spitalului Judeţean Bistriţa-Năsăud şi a Sinagogii din municipiu. Valoarea celor două proiecte se ridică la aproximativ un milion de euro. Pe lângă acestea se adaugă şi refacerea sălii de sport din Târlişua sau punerea la punct a cel puţin trei baze sportive în judeţ. Potrivit vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Luca Iancu, în maxim o lună de zile va avea loc licitaţia pentru desemnarea firmei care se va ocupa de reabilitarea termică a clădirii Spitalului Judeţean, urmând ca lucrările să înceapă undeva în toamnă. Pe de altă parte, cei care ar putea avea de pierdut însă, sunt localnicii din câteva comune bistriţene, cum ar fi Budeşti, Matei, Parva, Măgura Ilvei sau Zagra,m ai căror edili, deşi au primit fondurile necesare, nu s-au grăbit să demareze lucrările gen aducţiune de apă, riscând astfel să piardă sumele alocate.

Spitalul Judeţean Bistriţa-Năsăud va intra în reabilitare termică

Reabilitarea termică a Spitalului Judeţean a primit undă verde. Deşi s-a încercat mai demult aprobarea unui proiect în acest sens, abia acum în 2009 s-a reuşit o suplimentare care să vină în sprijinul reabilitării Spitalului Judeţean. „În 2006 – 2007, m-am luptat să cuprind într-un program de finanţare elveţian, pe o sursă nerambursabilă, reabilitarea termică a Spitalului Judeţean Bistriţa-Năsăud. Noi am pierdut proiectul atunci pentru că la vremea aceea directorul Spitalului, dr. Mircea Gelu Buta împreună cu fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Gheorghe Marinescu nu au terminat la timp studiile de fezabilitate. Nu am renunţat însă. Am reuşit o suplimentare a grantului elveţian, iar la această oră avem aprobările şi demersurile oficiale semnate prin ambasada Elveţiei. Astfel că, în această toamnă vom demara lucrările de reabilitare termică la Spitalului Judeţean Bistriţa-Năsăud”, a precizat secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, Ioan Andreica.

Sinagoga din Bistriţa, preluată de minister

Potrivit secretarului de stat Ioan Andreica, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei va prelua acţiunea de consolidare, de lucrări de primă urgenţă pentru refacerea tencuielii la Sinagoga din Bistriţa. „Acolo sunt probleme de infiltrare de jos în sus, de absorbţii de apă, pentru că Sinagoga nu are izolaţie hidrofugă între pereţi şi pânza freatică din sol. Deci, vom face pe de-o parte drenări şi izolări hidrofuge, iar pe de altă parte, consolidarea şi repararea bisericii”, a spus Andreica. Costurile de refacere a Sinagogii în exterior se ridică la aproximativ patru miliarde de lei vechi.

Biserica Evanghelică din Domneşti, trecută pe listă

Referitor la partea de intervenţii, în primă urgenţă, secretarul de stat Ioan Andreica, spune că pentru diferite instituţii publice, dar mai ales pentru cele de care sunt legaţi foarte mulţi oameni, în principal biserici, s-a reuşit demararea unor programe de finanţare. „Vorbesc aici şi de Biserica săsească de la Domneşti, construită înainte de 1900. Este o clădire care a fost foarte frumoasă şi în interior. Aici vom contribui cu bani şi vom reface acea partea pe care nu o poate suporta Biserica şi comunitatea”, a precizat secretarul de stat.

Cel puţin trei baze sportive în judeţ

Potrivit secretarului de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, Ioan Andreica, sala de sport din Târlişua, distrusă de inundaţiile din 2006, va fi reabilitată în sfârşit anul acesta. „Am reuşit să cuprindem refacerea sălii de sport din Târlişua, iar în această toamnă va fi terminată”, a spus Andreica. De asemenea, în acest an se are în vedere şi alocarea de fonduri pentru demararea unor lucrări la bazele sportive. „Aici fac referire la un program de pe vremea Guvernului Tăriceanu, prin care mai multe primării au depus proiecte de finanţare pentru astfel de lucrări. S-au alocat atunci doar sume modice, multe dintre primării rămânând cu lucrările doar la stadiul de proiect. La nivelul întregii ţări vor fi construite aproximativ 500 de baze sportive”, a mai declarat Andreica.
Potrivit vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Luca Iancu, în judeţ vor primi finanţare cel puţin trei baze sportive, fiind vizate deocamdată localităţile Bistriţa-Bârgăului şi Maieru. Valoarea unei astfel de investiţii se ridică la circa 200.000 de euro, bazele sportive urmând a fi dotate cu teren sintetic şi nocturnă.

Nu totul e roz

Cu toate proiectele de reabilitare menţionate, lucrurile se clatină însă în altă parte.
Secretarul de stat Ioan Andreica se declară nemulţumit de faptul că la anumite proiecte pentru care au fost alocaţi bani, lucrările nu au fost demarate nici la ora actuală. Este vorba de alimentările cu apă în localităţi precum Măgura Ilvei, Budeşti, Matei, Parva sau Zagra, unde totul se află în stadiul zero. În aceste situaţii, Ioan Andreica i-a atenţionat pe primarii respectivi că, în cazul în care lucrările nu vor fi demarate nici până la finalul celui de-al treilea semestru al anului 2009, banii alocaţi vor fi retraşi şi repartizaţi către alte judeţe, întrucât „nu este posibil ca resursele să rămână blocate la primării”.

Iulia Stupinean

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.