Opt dosare penale au întocmit polițiștii din Bistrița-Năsăud, în ultimele circa patru săptămâni, pentru comiterea infracțiunii de distrugere, în urma provocării unor incendii de vegetație de către persoane din județ.

În perioada 16 martie-10 aprilie, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud au fost înregistrate 97 de apeluri 112 privind incendii de vegetație. În toate aceste cazuri au intervenit în sprijin și polițiști. Ca urmare a sesizărilor din perioada menționată au fost înregistrate 8 dosare în care polițiștii bistrițeni efectuează cercetări pentru infracțiunea de distrugere.

Incendiile de vegetație implică și intervenția forțelor de ordine, respectiv a polițiștilor care în aceste momente își canalizează toate eforturile pentru asigurarea respectării tuturor prevederilor ordonanțelor militare în contextul prevenirii răspândirii COVID-19.

„Vă rugăm să acționați responsabil pentru sănătatea dumneavoastră, pentru protejarea mediului înconjurător, limitarea pagubelor rezultate în urma incendiilor de vegetație, dar și a resurselor alocate pentru intervenție”, transmit polițiștii bistrițeni.

Totodată, aceștia atrag atenția că ​Ordonanța de urgență nr. 195 din 22 decembrie 2005 privind protecţia mediului prevede ca fiind contravenţii și sunt sancționate cu amendă de la 3.000- 6.000 lei, pentru persoane fizice, şi de la 25.000- la 50.000 lei pentru persoane juridice, respectiv încălcarea obligaţiei proprietarilor şi deţinătorilor de terenuri cu titlu sau fără titlu, de a nu arde miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă;

Pot constata și aplica aceste sancțiuni: 
a) comisari şi persoane împuternicite din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu şi Administraţiei Rezervaţiei Biosferei «Delta Dunării»;
    b) autorităţile administraţiei publice locale şi personalul împuternicit al acestora;
    c) Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Administraţiei şi Internelor prin personalul împuternicit, în domeniile lor de activitate, conform atribuţiilor stabilite prin lege. 

Totodată, constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevăzute se realizează şi de personalul structurilor de administrare şi custozii ariilor naturale protejate, numai pe teritoriul ariei naturale protejate administrate.   

1 COMENTARIU

  1. Ar trebui data o lege, orin care in fiecare an, intr-o anumita perioada, primarul in frunte cu toti proprietarii de terenuri, sa iasa pe hotar si sa curete vegetatia uscata prin orice mijloc inclusiv incendiere, DAR CONTROLATA SI IN ZONA SA EXISTA SI CATE MACAR UN ECHIPAJ DE POMPIERI, CA SA EVITE ASTFEL DE TRAGEDII.
    Este de notorietate publica faptul ca pe hotar contzaranii nostri nu mai lucreaza trenurile, toate fiind lasate in paragina se umplu de vegetatie aiurea si care nu se poate curatza decat numai prin incendiere , fiind cea mai „ieftina ” si mai ” practica ” ptr cio.mar.lanul roman … toti se duc pe hotar, dau foc si dispar… apoi Dumnezeu cu mila, ce o fi … aia o fi… n-au decat pompierii , jandarmii si politia, anual, sistematic sa tot alerge de la un incendiu la altul , ca pe ci.o.mar.lani ii doar fix in C*R .
    Autoritatile respective dau amenzi, dar trebuie gasit faptuitorul si la tzara incendierea este ” benefica ” tuturor… si chiar daca se intampla si aspecte negative, tzaranii nu se parasc si nu se reclama unul pe celalalt… deci… ” prinde orbul si scoate-i ochii ” ca nu exista camere de luat vederi pe toate coclaiele unde este lasata vegeratia uscata aiurea si care la urma urmei se poate aprinde si accidental .
    Este chestie de organizare nationala si locala mai degraba … ca se poate . Fiind la fata locului tot ” cio.par.lanul” … se poate sti exact cine da foc, unde si cine ” scapa ” de sub control focul …

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.