De la începutul anului și până în prezent, echipajele de pompieri ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Bistriţa” al județului Bistriţa – Năsăud au acționat la 12 de intervenții pentru stingerea arderilor necontrolate (vegetație uscată, deșeuri și resturi menajere).

 

Statisticile din anii anteriori arată că numărul incendiilor poate ajunge să fie foarte mare (173 incendii în anul 2011, 219 incendii în anul 2012, 77 incendii în anul 2013, 100 incendii în anul 2014, respectiv 124 situaţii de urgenţă generate de incendii în anul 2015). De cele mai multe ori, aceste incendii provoacă pagube materiale însemnate, iar în ultimii doi ani, doi bărbaţi şi-au pierdut viaţa din cauza situaţiilor de urgenţă provocate de incendiile de vegetaţie uscată, deşeuri sau resturi menajere.

Specialiştii Inspecţiei de Prevenire reamintesc cetățenilor că distrugerea prin ardere a vegetației uscate, deșeurilor și resturilor menajere se efectuează cu respectarea prevederilor legale în vigoare, ce se referă la obligativitatea informării în prealabil a Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență în cazul arderii miriștilor, stufului sau vegetației ierboase, respectiv interzicerea folosirii focului deschis pe teritoriul ariilor naturale protejate.

Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum și stingerea jarului după terminarea activității. Nerespectarea acestor prevederi constituie contravenții la normele de apărare împotriva incendiilor și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei.

2 COMENTARII

  1. Doara toti „ciur.lanii”-si aprind vegetatia uscata si o lasa nesupravegheata sa arda intr-o veselie si in voia Lui Dumnezeu… Incendiatorii , nu sunt alctineva decat proprietarii terenurilor si/sau pastorii de vite si oi , pentru ca nu mai sunt paznicii de campuri de alta data si n-ai cum sa-i depistezi ori sa-i prinzi pe cei care nu respecta legea . Pompierii, n-au decat sa fuga de la un incendiu la altul… ca pe „cio.par.palii ” nostri-i doare fix in „patina ” … !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.