Alegerile în două tururi de scrutin înseamnă consolidarea democrației și a reprezentativității.

„Despre acest subiect am mai scris și în primăvara trecută, când s-a votat legea actuală, care păstrează alegerile dintr-un singur tur. Nu am fost nici atunci de acord cu acest sistem și nu sunt nici acum.
Mă așteptam cel puțin din partea partidelor mici și a societății civile la o mobilizare pentru a cere ca alegerile locale să se desfășoare în două tururi de scrutin. Totodată mă așteptam ca premierul Cioloș să abordeze altfel problema. Domnule prim ministru aici nu e vorba de ce vrea PNL. Aici e vorba de democrație, reprezentativitate și de ce vrea toată lumea din țara asta, cu excepția unui partid. Adică avem de ales între ceea ce vrea societatea și ce vrea un partid.
Unul din punctele cerute de strada care v-a adus la Palatul Victoria este acesta și initial vi l-ați însușit în programul de guvernare. Nu dați OUG așa cum a cerut PNL în urmă cu câteva zile dar măcar trimiteți legea la Parlament și actualul Parlament să decidă.
Ce e mai democratic: să trimiteti legea la parlament sau să se aleagă primarii de către asistatii sociali si clientele de partid cu 15-20%?”, precizează consilierul local, Alin Seserman.

D e asemenea, Seserman, consideră că sistemul de alegere într-un singur tur de scrutin, din primul tur, dezavantajează PNL-ul.

„Sistemul alegerii primarilor într-un singur tur de scrutin, din primul tur, dezavantajează clar PNL. Sistemul alegerii președintelui de CJ prin votul consilierilor dezavantajează tot PNL. Aproape toți baronii PSD sunt arestați sau suspendați, deci am fi avut șanse mari să câștigăm în aceste județe, preşedinţia CJ-urilor.

În Transilvania ei nu au fi avut nici o șansă. PSD și-a asigurat primarii în funcție să pornească cu prima șansă, iar președinții de CJ abia așteaptă să ajungă la masa negocierilor. Pe lângă asta vor încerca o fragmentare a electoratului, astfel încât un primar ca Ovidiu Creţu să poată câştiga cu un 30 %. Sigur că nu va fi peste tot aşa. Nici măcar la Bistriţa, dacă nu greşim, dar oricum şi-au asigurat un avantaj. La consiliile judeţene nimeni nu negociază ca ei. Ați vazut cum funcționa Nechita la Iași, Mazăre, Duicu și ceilalți. Oamenii ăştia nu au Dumnezeu. Dau bani, ameninţă, fac orice. Radu Moldovan în această situaţie are o şansă mai bună decât dacă s-ar fi menţinut sistemul alegerii preşedintelui din primul tur. Aşa-zisa lui revoltă, e o poveste pentru orăşelul copiilor. Ştiţi pe cineva din Bistriţa, care a votat USL pentru că avea încredere că Radu Moldovan va face treabă, că vreau să-l cunosc. A avut un USL în spate, un contracandidat care era primarul unei comune, o ură semănată în rândul oamenilor faţă de PDL şi o campanie DNA proaspătă, de două luni asupra celor mai vizibili oameni ai PDL BN. Cu toate astea, un vot nefavorabil doar în municipiul Bistriţa ar fi schimbat raportul de forţe.

În fine, părerea mea este că PSD a punctat. Ei mizează pe localităţi mici, sărace, oraşe nedezvoltate unde controlează situaţia prin forţă şi ameninţări. PSD nu guvernează pe baza unui exerciţiu democratic, ci pe votul unei minorităţi, dependende de putere, din diverse motive. Iar minoritatea, o transformă artificial în majoritate şi guvernează. Asta este, cel puţin deocamdată”, a notat acesta pe blogul personal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.