Bistriteanul Mischael Suder a cumparat in 2007 un apartament in Beclean, cu 75.000 de euro. Pana aici, toate si frumoase. Fosta proprietara a contractat un credit bancar. Pentru ca aceasta a intarziat plata ratelor, executorul judecatoresc a scos la licitatie apartamentul

Din neglijenta sau naivitate, Suder nu a intabulat pe propria persoana imobilul cumparat. Asa ca instanta a executat silit persoana care in cartea funciara aparea ca tabular, adica Pop Marinela. In consecinta, omul nostru a platit 750.000 de euro si a ramas cu buza umflata.
Adio, visul frumos s-a terminat!
Mischael Suder a venit in urma cu ceva ani in Romania, cand s-a hotarat sa paraseasca Germania si sa se stabileasca pe mioriticele plaiuri. Pentru a avea economisita o suma de bani, omul nostru s-a hotarat sa o investeasca. Zis si facut!  In actul de vanzare-cumparare, autentificat notarial apare sta scris negru pe alb:,, Prezentul contract s-a incheiat in data de 15.10.2007. Suma de 75.000 de euro s-a dat in prezenta martorilor Rus Simion si Rus Maria (…) Subsemnata vanzatoare vand numitului M.Suder proprietatea de sub B3 si B4, adica imobilul apartamentul situat in orasul Beclean, Aleea Castanului, nr.2 , scara 1, parter. Apartamentul este intabulat pe Pop Marinela„.  De aceasta ultima propozitie nu a tinut cont cumparatorul. Din neglijenta sau naivitate nu a intabulat pe propria persoana imobilul cumparat. Asa ca instanta a executat silit persoana care, in cartea funciara aparea ca tabular, adica Pop Marinela.
Desi cei implicati il discuta, ordinul executorului se…executa!
 
In 12.10.2007, cu doua zile inaninte de semnarea contractului de vanzare-cumparare, Pop Marinela a incheiat cu o unitate bancara un contract de microcredit si un contract de garantie personala. Cum aceasta nu a rambursat suma de 29.256, 84 de lei, creditorul-urmaritor a atacat-o in instanta. Drept urmare, executorul judecatoresc a scos la licitatie apartamentul care, repet, era intabulat pe Pop Marinela. In procesul verbal de licitatie imobiliara, executorul judecatoresc Marin Manchevici a precizat: ,, De asemenea a fost prezent si domnul Suder Mischael, care arata ca dansul a cumparat apartamentul supus licitatiei si in prezent pe rolul Judecatoriei Beclean se afla o contestatie la executare ce are ca termen de judecat chiar azi. Totodata solicita acordarea unui termen de 60 de zile pentru a achita toate datoriile fata de creditori.Intrebata fiind reprezentanta unitatii creditoare daca staruie in executare, aceasta arata ca staruie , mentionand ca domnul Suder Mischael nu are nicio calitate procesuala in aceasta cauza, nefiind tabular, aspect care rezulta din extrasul de carte funciara si neavand nicio sarcina inscrisa in favoarea lui in cartea funciara.„ Cu alte cuvinte, Suder a incercat tot ce i-a stat in putinta sa opreasca executarea, inclusiv sa plateasca datoriile Marinelei Pop. Dar, cum nu a fost trecut tabular in cartea funciara a ramas cu buzele umflate si cu buzunarele goale!
Suder a platit 75.000 de euro, iar altii au cumparat apartamentul licitat cu jumatate din aceasta suma
Tot in procesul verbal de licitatie, executorul arata: ,,La prima strigare, licitatorul CAR IPROEB Bistrita intelege ca doreste sa-si depuna depuna pretul de adjudecare, oferind la licitatia din 22.04.2010, respectiv suma de 106.000 lei, la care se adauga cheltuieli de executare, in suma totala de 106.150 de lei. Dupa trei strigari succesive, care au permis optiuni si supralicitari, cel mai mare pret a fost suma de 106.150 de lei, motiv pentru care am declarat adjudecatar pe CAR IPROEB Bistrita.„
Fosta proprietara ameninta cu dezvaluiri-soc!
Contactata telefonic de reporterul Gazetei de Bistrita, Marinela Pop a declarat ca in aceasta saptamana va veni la sediul redactiei cu documente care atesta ilegalitatea licitatiei pe care a organizat-o executorul judecatoresc Marin Manchevici. Aceasta mai sustine ca proprietarul de drept al apartamentului este Suder Mischael si ca trebuiau executate proprietatile pe care ea le are in proprietate, nu acest imobil.
Ce trebuie stiut
Cadastrul si intabularea sunt obligatorii. Legea cadastrului a intrat in vigoare in 1999, cu scopul de a obtine o evidenta clara a proprietatilor in registrele cadastrale de la judecatorii. Cadastrul este operatiunea de inscriere in Registrul de Carte Funciara si este obligatoriu la orice act de instrainare a unui bun imobiliar, indiferent daca este vorba de o vanzare-cumparare, donatie, succesiune, partaj sau precontract de vanzare-cumparare. Inscrisul in Cartea Funciara (intabularea) are aceeasi functie pe care o are cartea de identitate pentru o persoana. Chiar daca vi se pare o pierdere de timp si chiar un efort inutil plimbatul prin fata ghiseelor, trebuie sa stiti ca inscrisul in Cartea funciara va poate salva de multe necazuri.
In numarul viitor vom reveni cu alte detalii despre acest caz.
Raimond Petrut

1 COMENTARIU

  1. „Adevarul verde in fata” (iongirnod.blogspot.com) si „Caleidoscop” (iongarnod.wordpress.com) doua site-uri care ti se potrivesc cel mai bine. Convinge-te!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.