Inspectorul ISC Sanda Opriş îşi bazează apărarea în faţa Agenţiei Naţionale de Integritate spunând că în timpul cercetărilor inspectorilor nu a avut ocazia să îşi dovedească nevinovăţia. De altfel, aceasta nu este mulţumită că cercetarea sa în ceea ce priveşte conflictul de interese a fost clasată, pe când incompatibilitatea a rămas în verdictul ANI. Sanda Opriş va fi judecată la Curtea de Apel Cluj de către judecătorul Mirela Budiu.

Inspectorul de specialitate Sanda Cordoş, din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC) Bistriţa-Năsăud, îşi apără cauza în faţa inspectorilor de Integritate motivând că nu a avut dreptul la un punct de vedere în perioada anchetei, după cum este stipulat în art. 14 din Legea 176/2010. Pe 15.12.2011 a fost anunţată că au demarat cercetările în speţa sa şi că va fi înştiinţată în caz că se vor găsi elemente de incompatibilitate şi conflict de interese. „Opriş Sanda nu a trimis niciun punct de vedere”, arată cei de la ANI, deşi ea pe 15.03.2013 a trimis punctul său de vedere, iar pe 20.03.2013 a fost recepţionat de ANI. Mai precis, ea a fost cercetată în doua rapoarte: unul de conflict de interese şi unul de incompatibilitate. Aici este o nouă dispută între apărarea Sandei Opriş şi inspectorii ANI, deoarece oficialii statului spun că ambele rapoarte au făcut parte dintr-un singur dosar, în timp ce apărarea inspectorului ISC vorbeşte despre neînştiinţarea faptului că cele două rapoarte fac parte din aceeaşi lucrare. Cei de la ANI vorbesc în ambele lucrări că Sanda Cordoş ar fi fost în conflict de interese şi incompatibilitate faţă de articolul 17 al Regulamentului Intern al ISC, care vorbeşte despre incompatibilitatea inspectorilor cu alte atribuţii în domeniul construcţiilor.

„Prin urmare, în perioada supusă evaluării au fost identificate elemente de încălcare, de către Opriş Sanda, a legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor, având în vedere că, concomitent cu îndeplinirea atribuţiilor ce i-au revenit şi îi revin din activitatea prestată ca inspector de specialitate în cadrul ISC, sus-numita a realizat venituri din serviciu de proiectare prestate ca şi persoană fizică autorizată, aspect ce contravine Regulamentului Intern al ISC, respectiv dispoziţiile art. 17 alin 2 pct. c”, arată inspectorul de integritate Mihaela Ionescu. De altfel, în cadrul dosarului în care inspectorul ISC era cercetat pentru conflict de interese, lucrarea a fost clasată de către acelaşi inspector.

Inspectorul de specialitate din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii Bistriţa-Năsăud, Sanda Opriş, a fost declarată incompatibilă de către Agenţia Naţională de Integritate (ANI). Aceasta a contestat decizia ANI, iar primul termen al procesului va avea loc pe 22 noiembrie 2013. Incompatibilitatea inspectorului ISC se va judeca de către magistraţii Curţii de Apel Cluj. Gazeta de Bistriţa vă prezintă o listă cu toţi incompatibilii din judeţul Bistriţa-Năsăud.

 

Inspectorul cu două terenuri şi o casă

 

Sanda Opriş nu mai este director în cadrul ISC, dar şi-a păstrat funcţia de inspector. Conform ultimei sale declaraţii de avere, depusă în acest an, Sanda Opriş deţine un teren de 905 metri pătraţi în Bistriţa şi unul de 700 de metri pătraţi în Unirea. De asemenea, ea mai deţine o casă de 259 de metri pătraţi construită în 2003. Fostul director conduce un autoturism Kia Ceed fabricat în 2008. Ea are 5.750 de euro într-un cont şi 48.000 de lei în alt cont. Sanda Opriş a încasat anul trecut un salariu de 39.785 de lei. Soţul acesteia, Opriş Horaţiu, a încasat anul trecut 5.983 de la UNIQA. Fostul director nu şi-a crescut averea de la declaraţia din 2011.

 

CE spune ANI

 

„OPRIŞ SANDA s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât, în perioada exercitării funcţiei de inspector, a realizat în calitate de comerciant persoană fizică în cadrul „OPRIŞ SANDA PERSOANĂ FIZICĂ AUTORIZATĂ” venituri din servicii de proiectare. Astfel, OPRIŞ SANDA nu a respectat dispoziţiile art. 17, alin. (2), pct. c) din Regulamentul Intern al Inspectoratului de Stat în Construcţii, potrivit cărora „Salariaţii au obligaţia de a nu exercita sau presta servicii sau activităţi de specialitate care să genereze situaţii de incompatibilitate, prin efectuarea de acte în baza atestărilor sau autorizărilor pe care le deţin, după cum urmează […] activitate de proiectare […]”, arată inspectorii ANI într-un comunicat remis presei.

 

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.