Duminică, pe 30 noiembrie, românii îşi vor vota candidaţii care au avut mai multe argumente pentru a-i convinge că pot face ceva mai mult pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii acestui neam. Dacă vor face alegerea potrivită sau nu, asta vom vedea în următorii patru ani.
Făcând o scurtă retrospectivă a acestei campanii electorale, putem spune cu siguranţă că a fost una anostă şi chiar plictisitoare, cel puţin la noi în Bistriţa-Năsăud. Nimic ieşit din comun, nimic senzaţional.
Acţiunile candidaţilor din campanie nu au fost extraordinare şi, mai ales, toţi au recitat cam aceeaşi poezie. În mod clar nu au avut putere de convingere suficientă asupra electoratului ca pe 30 noiembrie să-şi exprime votul. Ba mai mult, nu au reuşit nici să-i lămurească pe oameni cu ce se „mănâncă” votul uninominal. Sunt încă foarte mulţi care nu cunosc cum funcţionează acesta şi, mai tragic, nu-i cunosc pe candidaţii din colegiul lor. Mai hilar, de fapt un fel de râsu’ – plânsu, este că mai sunt mulţi români care habar nu au ce se întîmplă pe 30 noiembrie şi că sunt alegeri parlamentare. În concluzie, rata prezenţei la urne va fi una foarte scăzută, cu atât mai mult cu cât românii nu au fost interesaţi nici în vară să-şi aleagă măcar primarii ori consilierii locali. Să fie vorba de ignoranţă sau pur şi simplu de o silă cruntă faţă de clasa politică? Este foarte clar că, în semn de protest, mulţi dintre cei care se pretind avizaţi nu îşi vor exercita dreptul de vot, considerând că astfel îi penalizează pe cei care promit verzi şi uscate.
Acum pe ultima sută de metri, fiecare dintre competitori stă şi face calcule. Unii încep şi trag sfori, doar, doar vor obţine un vot mai mult decât rivalii. Cu siguranţă, chiar şi în ziua votului vor fi încercări crase de manipulare a populaţiei pentru a acorda un vot „cui trebuie”. Cu siguranţă că vor fi încercări de fraudare a votului, doar din disperarea pentru a obţine puterea. Şi aşa cum bine spunea un personaj politic bistriţean, Puterea se ia, nu se cere. Deci, vrem nu, vrem, Puterea va fi luată şi nu cerută de cei care sunt mai tari în instalaţie. Noi alegătorii, suntem doar de faţadă, pentru că în urnă intră voturile noastre, dar la numărătoare iese cine trebuie. Şi toate astea pentru că noi nu avem încă exerciţiul democraţiei, iar unii care au prins gustul Puterii vor să ajungă în vârful piramidei cu orice preţ.

Liana Mureşan

5 COMENTARII

  1. Romanii s-au cam saturat de panglicarii politici. De infantilismul de care dau dovada atunci cind fac promisiuni. Parca s-au molipsit toti de boala copilareasca (ca sa nu-i spun altfel), a lui Geoana, atunci cind promit. Este o adevarata sarabanda a minciunii, in conditiile in care nimeni nu stie cit de grav va fi afectata economia maine. Oamenii politici care vor sa ajunga sau sa ramana in virful piramidei nu au strategii viabile pentru actuala criza cu care se confrunta Romania si lumea intreaga. E limpede ca ii intereseaza doar avantajele si privilegiile lor, drept pentru care nu ezita sa-si mai arunce cite un pahar cu apa in fata, sa se mai paruieasca in plina strada, ca doar traim in originala noastra democratie romaneasca. In rest, numai de bine! Dar cit de bine?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here