26 iunie, este Ziua Drapelului Național al României, prilej cu care în toată țara sunt organizate ceremonii militar-religioase.

Istoria Tricolorului, un simbol mai vechi decât Marea Unire, începe în 14 iunie 1848. Steagul revoluţionarilor de atunci avea aceleaşi culori ca astăzi, dar aşezate orizontal.

În 1861, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a decretat tricolorul ca drapel oficial al Principatelor Unite.”Steagul este familia, ogorul fiecăruia, casa în care s-au născut părinții și und se vor naște copiii vostrii. Steagul este, încă, simbolul devotamentului, credinți, ordinei și al disciplinei ce reprezintă oastea”, declama Ioan Cuza.

În forma pe care o are şi astăzi, drapelul a fost adoptat în 1867, în timpul domniei lui Carol I: albastrul apare lângă hampă, galben în mijloc, roşu în partea exterioară.

Ziua Drapelului Național al României a fost sărbătorită în Bistrița printr-un ceremonial militar-religios la care au luat parte oficialitați, dar și preoți care au sfințit drapelul, alături de primarul Ovidiu Crețu care a ținut un discurs despre semnificația drapelului.

„Drapelul este unul dintre reperele naţionale care ne definesc şi ne oferă unicitate în lume. Aceste momente în care suntem aproape de valorile naţionale au menirea să ne conştientizeze şi să ne apropie de rădăcinile noastre. Respectul şi preţuirea faţă de identitatea neamului sunt valori care nu se pot degrada, indiferent de transformările societăţii. Chiar dacă suntem în era globalizării şi cetăţeni europeni, Drapelul Naţional este pentru fiecare dintre noi simbolul apartenenţei la acelaşi neam şi la aceleaşi valori spirituale, de care suntem mândrii”.

După înălțarea steagului pe catarg, manidestările s-au încheiat cu defilarea militarilor.

Președintele Consiliului Județean, Emil Radu Moldovan, deși nu a fost prezent la ceremonial, a transmis următorul mesaj:

„Ziua Drapelului Național este, în primul rând, un moment dedicat celor care prin viața și activitatea lor, au dat dovadă de onoare, curaj și patriotism în apărarea valorilor națiunii române.

Cele trei culori ale drapelului național constituie simbolul care ne unește în mândria de a fi români și de a ne reprezenta țara în lume. Este un reper pentru noi toți și ne amintește că România își respectă eroii, este recunoscătoare pentru victoriile sportivilor noștri, pentru performanța olimpicilor noștri și pentru reușitele individuale sau comune ale tuturor românilor.

La mulți ani drapelului nostru național!”

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.