Patru comune au lansat proceduri costisitoare pentru proiecte ample. Probabil acestea se vor derula pe parcursul a mai multor ani, dar demararea lor contează foarte mult pentru viața rurală din județul Bistrița-Năsăud. Astfel, baronul Radu Moldovan reușește prin sprijinul acordat acestor comunități să își asigure o nouă etapă de liniște în cadrul sprijinului pe care și-l dorește în teritoriu.

 

Comunele Cetate,Măgura Ilvei, Runcu Salvei și Rodna sunt doar patru dintre entitățile care vor cunoaște în această toamnă cine le va derula cele mai importante investiții în următorii ani. Dar cum liniștea rurală se câștigă prin acordarea fondurilor către sate indiferent de culoarea politică baronul Moldovan încearcă să se pună bine cu toți edilii. Asta se poate observa și din faptul că acele comune sunt din toate culorile politice. Sprijinul din teritoriu este foarte necesar pentru social-democrat mai ales că anul viitor dorește ca județul său să fie un fief în cursa pentru alegerile euro-parlamentare. Alegerile prezidențiale nu sunt  atât de importante în viziunea unui social-democrat care nu se luptă de pe acum ca un liberal să fie președinte. În schimb un candidat din județul Bistrița-Năsăud la europarlamentare ar fi un adevărat sprijin pe viitor pentru baronul Moldovan. Acesta pare să fie motivul principal pentru care acesta este dispus să acorde co-finanțare anumitor proiecte derulate în județ. Totalul proiectelor lansate în ultimele săptămâni este de  aproximativ 26 de milioane de lei.

 

Comuna Cetate a lansat un proiect evaluat de către autoritățile comunale la 2,6 milioane de lei. Proiectul este intitulat ” Proiectare (elaborare DDE) si executie lucrari„ASFALTARE STRAZI IN LOCALITATEA PETRIS, COMUNA CETATE,JUD. BISTRITA-NASAUD ”lungime totala de 2,940 km -Strada Principala L=2024m -Ramificatia 1 L=707m -Drum lateral 1 L=134m -Drum lateral 2 L=75m Valoarea estimata a achizitiei pentru este 2.169.500,00 lei fara TVA Din care : – Executie lucrari : – 2.095.550,00 lei fara TVA – Elaborare detalii de executie – 5.000 lei fara TVA – Asistenta Tehnica din partea proiectantului – 5.000 lei fara TVA – Cheltuieli diverse si neprevazute (3%) – 63.950 lei fara TVA.

O altă localitate din județ, Măgura Ilvei, a lansat o procedură de această dată mult mai costisitoare, respectiv de 7,6 milioane de lei. Achiziția este intitulată „Proiectare si executie de lucrari de imbunatatiri funciare in domeniul agricol. Valoarea conform devizului general pentru cheltuieli diverse si neprevazute este de 436.440 lei respectiv 7,78% din valoarea C+M Optiuni: Aplicarea prevederilor art 122 lit j din OUG 34/2006.”

Oficialitățile din Runcu Salvei au lansat proceduri de 7,7 milioane de lei pentru „proiectare si executie de lucrari de imbunatatiri funciare in domeniul agricol. Valoarea conform devizului general pentru cheltuieli diverse si neprevazute este de 0 lei Optiuni: Aplicarea prevederilor art 122 lit j din OUG 34/2006.”

Primarul din Rodna a pus pe SEAP un proiect evaluat la 7,8 milioane de lei. Achiziția este intitulată pe portalul electronic după cum urmează: „proiectare si executie de lucrari de imbunatatiri funciare in domeniul agricol. Valoarea conform devizului general pentru cheltuieli diverse si neprevazute este de 445.499 lei respectiv 7,81% din valoarea C+M. Optiuni: Aplicarea prevederilor art 122 lit j din OUG 34/2006.”

 

 

Alte suplimentări de 81 milioane de lei

 

Baronul PSD Radu Emil Moldovan nu este la prima tentativă de acest gen. În această vară a dat liber la investiții în județ și majoritatea primăriilor au început licitațiile. Rezultatele  nu au fost făcute publice nici la câteva luni de la demararea procedurile care ar trebui să fie transparente. Baronul, aflat într-o situație delicată dupa pierderea celor  doi șefi de servicii secrete din Bistrita, încearcă să își asigure liniștea acordându-le comunelor din județ finanțare pentru proiecte. Indiferent de culoarea politică, mai toate primăriile din județul Bistrița-Năsăud și-au luat în luna iulie un avânt în ceea ce privește licitațiile, deși lucrările nu vor fi finalizate decât în 2014 sau chiar în 2015. Totalul proiectelor lansate în prima etapă din această vara în mediul rural din județ au o valoare de 81,8 milioane de lei conform estimărilor Gazetei de Bistrița. Din această sumă baronul Radu Moldovan va trebui să si  asigure o cofinanțare consistentă ca să fie liniște în teritoriu. Dar oare liniștea în teritoriu e de ajuns?

 

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.