A început numaratoarea inversa pentru fumatorii din România. Ministerul Sanatatii a elaborat un proiect de ordonanta care interzice începând cu 1 iulie 2008, fumatul la locul de munca si în spatiile publice închise. Fumatul în restaurante, cafenele, baruri sau cluburi va mai fi permis pâna în 2010, însa doar în spatii special amenajate, închise si bine delimitate de restul încaperii. Fumatul este interzis în baza unui chestionar completat pe site-ul Ministerului Sanatatii Publice de doar 1.074 de persoane.

La 11 mai 2007 pe site-ul Ministerului Sanatatii Publice s-a lansat un chestionar referitor la fumatul în spatiile publice închise. Sondajul a fost efectuat pe o perioada de doar 14 zile, iar formularul a fost completat de un numar de 1.251 de persoane, însa doar 1.074 de chestionare au fost completate corect si luate în evidenta. Astfel consultarea publica din România în ceea ce priveste fumatul în spatiile publice închise a avut numai un numar de 1251 de participanti. Acestia au completat la întâmplare un chestionar format din trei întrebari ( „Considerati ca ar trebui interzis fumatul în toate spatiile publice închise? Considerati ca ar trebui interzis fumatul în toate spatiile publice închise, dar cu derogari acordate unor categorii selectionate de locatii? Daca da, atunci va rugam sa mentionati, la rubrica “Sugestii”, care ar fi aceste locatii. Care din datele de mai jos considerati ca ar fi oportuna pentru introducerea unei interziceri complete a fumatului în spatiile publice închise: 1 iulie 2008, 1 ianuarie 2009, 1 iulie 2009, 1 ianuarie 2010, dupa 1 ianuarie 2010?”) care ulterior a fost ridicat la rang de referendum.

Fumatul la standarde europene

În România, s-au luat mai multe masuri pentru combaterea consumului de tutun. Pe lânga faptul ca reclama la tigari în mass media este interzisa, se percepe o taxa pe viciu, iar de anul trecut s-a introdus si reclama negativa tiparita pe pachetele de tigarete. Eugen Nicolaescu a declarat, ca din acest an, pe lânga avertismente, se vor introduce 14 pictograme diferite pe pachetele de tigari. Daca acum fumatul în spatiile publice închise este permis doar în locuri special amenajate, odata cu intrarea în vigoare a actului normativ acest viciu va fi interzis cu desavârsire. Prin spatii publice închise se înteleg toate spatiile din institutiile publice centrale si locale, institutii sau unitati economice, de alimentatie publica, de turism, de învatamânt, medico-sanitare, culturale, de educatie si sportive. Totodata, în categoria spatiilor publice închise intra si mijloacele de transport în comun, autogarile, garile si aeroporturile. În aceste spatii se vor desfiinta locuri create special pentru fumatori, acest viciu fiind posibil în spatiu deschis.

Ragaz de doi ani pentru baruri

De la intrarea în vigoare a legii se va acorda o perioada de tranzitie de doi ani pentru fumatul în restaurante, baruri, cafenele si cluburi. Astfel pâna în 2010 fumatul va mai fi permis în aceste locuri, însa patronii vor fi obligati sa amenajeze spatii speciale care sa deserveasca fumatul. Aceste spatii vor fi închise, izolate si bine delimitate de cele unde nu se fumeaza. Deasemenea aceste locuri nu pot ocupa mai mult de 50 % din spatiul total al localului, trebuie dotate cu extinctoare si trebuie sa aiba un indicator în genul „Încapere în care este permis fumatul”. Actul normativ care interzice fumatul în spatiile publice închise mai contine interdictia de comercializare pe o raza de 200 de metri fata de primetrul unitatilor de învatamânt si spitale.

Sanctiuni pentru fumatori

Reprezentantii Ministerului Sanatatii cât si inspectorii Oficiului pentru Protectia Consumatorului vor sanctiona atât fumatorii care nu respecta noile prevederi legale, cât si patronii de localuri care vor închide ochii. Astfel fumatul în spatiile publice închise va fi sanctionat cu amenda contraventionala de la 100 la 500 de lei sau cu 20 de ore de munca în folosul comunitatii, în cazul în care contravenientul este elev sau student.

State anti-tutun

Parlamentul turc a adoptat în primele zile ale anului o lege anti-tutun care va intra în vigoare în patru luni, asta desi Turcia este considerata un bastion al fumatorilor. Legea interzice fumatul în locurile publice cît si în baruri sau restaurante. Amenzile sunt usturatoare si ajung la aproape 30 de euro pentru o tigara aprinsa, iar pentru patronii localurilor unde s-a fumat amenda este însa de zece ori mai mare. Portugalia, Germania si Franta s-au alaturat la 1 ianuarie a.c. statelor europene care interzic fumatul în spatiile publice închise. Amenzile cele mai usturatoare sunt practicate în Franta. Cei care încalca noile prevederi legale si îsi aprind o tigara într-un loc public risca o amenda de 450 de euro, iar patronii localurilor vor scoate din buzunar 750 de euro. Irlandezii au fost primii care în 2004 au introdus o lege care interzicea fumatul în spatiile publice închise, inclusiv baruri. Interdictia de a fuma în locurile publice este valabila si în Norvegia, Malta, Suedia, Marea Britanie, Spania, Italia, Letonia, Lituania, Estonia, Franta, Finlanda, Danemarca, Belgia, Olanda si Islanda. Totusi putine dintre acestea prevad interdictia de a fuma în baruri, restaurante, cafenele si cazinouri. În 80% dintre statele Uniunii Europene, fumatul în locurile publice, inclusiv baruri si restaurante, este interzis, drepturile nefumatorilor fiind protejate în mod special.

Multe state europene, si nu numai, au luat-o înaintea României, aplicând legi care interzic fumatul nu numai în mijloacele de transport în comun, ci în toate locurile publice.

Odata cu introducerea acestui act normativ sunt spulberate aproape toate drepturile fumatorilor din România, iar nefumatorii câstiga teren în localurile unde pâna acum ei au fost cei care aveau spatii special amenajate. Ba mai mult nefumatorii s-au plâns în nenumarate rânduri ca locurile amenajate pentru ei sunt cele mai proaste din localuri, în cele mai multe cazuri fiind doar la un metru distanta de o masa de fumatori. Potrivit Eurobarometrului Comisiei Europene, românii fumeaza în proportie de 31%, iar dintre acestia, 87% fumeaza zilnic si doar 12% ocazional.

Iulia Balazs

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.