Intr-o corespondenta a trimisului Agerpres din Sofia, Ivan Radev, Ministerul Afacerilor Externe al Bulgariei neaga ca ar fi primit o sesizare cu privire la eventuale nereguli in cadrul recensamantului populatiei care a avut loc in perioada 1-28 februarie 2011.

 
Daca MAE bulgar are dreptate, atunci inseamna ca trebuie, de urgenta, sa-si cheme acasa ambasadorul de la Bucuresti. Daca acesta nu a transmis superiorilor sai discutia pe care a avut-o cu vicepresedintele Comisiei de Politica Externa a Senatului, senatorul Viorel Badea, atunci si-a incalcat grav indatoririle si trebuie chemat acasa. Daca el le-a transmis, inseamna ca Vesela Cerneva, purtatoarea de cuvant a MAE bulgar, minte.
 
Cerneva mai face o declaratie interesanta si anume ca: "Pana in acest moment, repezentanti ai comunitatii romanesti nu s-au adresat in mod oficial ministerului…".
 
De ce ar fi trebuit niste cetateni bulgari de origine romana sa se adreseze Ministerului de Externe? Stau ei in afara Bulgariei ca sa cada sub responsibilitatea Ministerului de Externe? Raspunsul este nu. Este doar o alta incercare de manipulare a MAE bulgar.
 
Uniunea Etnicilor Romani din Bulgaria s-a adresat primului ministru bulgar, asa cum acestuia i s-a adresat si primul ministru Boc, iar Presedintele Romaniei i s-a adresat Presedintelui bulgar cerand recunoasterea si respectarea drepturilor romanilor din Bulgaria. Degeaba, insa.
 
Purtatorul de cuvant mai spune o mare prostie, confundand drepturile colective cu recunoastere minoritatilor nationale. Adica romanii din Bulgaria nu ar trebui sa studieze in limba materna pentru ca, astfel, s-ar recunoaste drepturi colective? Aberatia debitata de Cerneva, demonstreaza schizofrenia unui stat care se vrea european, dar traieste dupa reguli de ev mediu.

Inca o minciuna bulgareasca!
In data de 25 februarie, Uniunea Etnicilor Romani din Bulgaria a trimis directorului BNS – Vidin, Emilia Markova Lazarova-Marinova, urmatoarea scrisoare:
 
Stimata doamna director,
 
In urma mai multor semnale repetate, pentru orice discrepante in procesul de recensamant din Judetul Vidin, am considerat ca este necesar a va informa cu privire la urmatoarele:
 
1. In multe localitati completarea chestionarului se face cu creionul.
 
2. Deliberat, in rubricile din ancheta unde scrie "limba materna" si "etnie" este omisa completarea, pentru ca aceste intrebari sunt optionale.
 
3. In unele cazuri, cenzorii sugereaza, in mod deliberat, la "limba materna" si "etnie" sa se scrie "bulgara" si "bulgar", fara a tine cont de dorinta celor anchetati.
 
Va rugam sa luati masuri pentru a remedia problemele de mai sus.
Cu stima,
 
Vidin Dr. F. I. Georgiev
 
25.II.2011 Presedintele Asociatiei "AVE"
 
Deci, ca si in cazul Ministerului de Externe de la Sofia, ori subordonata de la Vidin a lui Liubomir Blatski nu a transmis sesizarea la Sofia ori, in buna traditie bulgara, Blatski minte.
 
In corespondenta Agerpres de la Sofia mai este bagat in seama, pentru a apara autoritatile bulgare, si un personaj controversat care, acum o saptamana, cerea in Romania inventarea unei noi minoritati nationale, cea "aromana", plan care, se stie, are in spate interese grecesti, dar nu numai.
Este vorba de Toma Chiurkci, personaj cultivat de Ambasada Romaniei la Sofia si invitat la toate intalnirile cu inalti oficiali romani. Probabil pentru ca individul sa fie bine informat de ce se vorbeste in ambasada si sa transmita informatii "la obiect", celor pentru care lucreaza.
 
Corespondenta Agerpres de la corespondentul sau de la Sofia:
 
Sofia, 8 martie – Corespondentul Agerpres, Ivan Radev, transmite: Ministerul Afacerilor Externe al Bulgariei nu a primit nicio sesizare cu privire la eventuale nereguli in cadrul recensamantului populatiei care a avut loc in perioada 1-28 februarie 2011, a declarat Vesela Cerneva, purtatorul de cuvant al ministerului.
Pana in acest moment, repezentanti ai comunitatii romanesti nu s-au adresat in mod oficial ministerului, iar noi nu avem cum sa comentam publicatii din presã, a spus Cerneva.
Intrebata daca Bulgaria, ca stat, respecta drepturile comunitatii de romani, Cerneva a subliniat ca tara sa a ratificat si aplica toate conventiile internationale cu privire la drepturile minoritatilor. Constitutia Bulgariei trateaza, insa, numai drepturile individuale si nu permite drepturi colective. De aceea, in Bulgaria nu se vorbeste de minoritati, si asta nu numai in cazul romanilor, ci si in cazul tuturor celorlalte etnii. Reprezentantii acestora au aceleasi drepturi ca oricare cetatean bulgar si sunt liberi sa se asocieze si sa creeze organizatii, a spus oficialul.
 
Nici la Institutul National de Statistica, institutia care a efectuat recensamantul populatiei, nu a fost depusa vreo plangere, a declarat Liubomir Blatski, directorul biroului de presa al institutului. El a spus ca nu sunt informatii ca ar fi existat probleme in timpul recensamantului. Rugat sa comenteze afirmatiile ca autoritatile bulgare intretin ''confuzia privind identitatea romaneascã prin inscrierea pe listele de recensamant a minoritatii vlahe'', Blatski a spus ca fiecare persoana este libera sa se autodetermine si ca cenzorul este obligat sa completeze in fisa de recensamant ceea ce a auzit. Prin urmare, daca cineva a dorit sa fie inscris ca ''vlah'', el a fost inscris ''vlah'', iar daca a dorit sa fie roman, a fost inscris ''roman''.
 
Avem toate drepturile garantate de Constitutia si de legislatia Bulgariei, dar noi singuri renuntam la acestea, sustine Toma Chiurkci, presedintele Asociatiei Aromanilor din Bulgaria. De exemplu, la recensamant, eu si fiul meu ne-am inscris ca “aromani”, dar fiica mea a decis sa nu completeze rubricile de apartenenta etnica si limba materna. A fost decizia ei, nu a fost influentata de nimeni, precizeaza Chiurkci, care este, de asemenea, si vicepresedinte al Consiliului National pentru probleme etnice si demografice din Bulgaria. Intrebat daca in aceasta calitate a sa a fost informat despre eventuale probleme in timpul recensamantului, acesta spune ca lui nu i s-a adresat nimeni.
 
Solicitat sa comenteze acuzatiile ca statul bulgar duce o politica de asimilare a comunitatilor etnice, Chiurkci a afirmat ca nu poate fi vorba de asimilare, ci de integrare cu buna vointa. ''Pe mine, de exemplu, nimeni nu m-a obligat sa ma casatoresc cu o bulgaroaica, dar am ales-o singur. Asta nu este asimilare, ci integrare si este valabila pentru toate comunitatile etnice: aromani, romani, evrei, armeni. Sunt, din pacate, doua comunitati care nu doresc sa se integreze in acest fel, este vorba de turci si romi'', a mai spus Chiurkci.
Ministerul roman al Afacerilor Externe (MAE) a urmarit cu atentie desfasurarea recensamantului populatiei din Bulgaria si a luat nota de aspectele semnalate cu privire la unele probleme intampinate de membrii comunitatii romanesti pe durata acestuia, a precizat luni, MAE, pentru Agerpres. Subiectul va fi prezent pe agenda dialogului bilateral. De asemenea, Ambasada Romaniei la Sofia, care se afla in contact cu reprezentantii minoritatii romane, a primit instructiuni sa realizeze un demers pe langa partea bulgara pentru a le clarifica si a identifica cele mai bune solutii in conformitate cu Conventia-cadru privind protectia minoritatilor nationale, se mai arata in precizarea MAE.
Senatorul PDL Viorel Badea, vicepresedintele Comisiei de politica externa a Senatului, a declarat, intr-o conferinta de presa sustinuta pe 3 martie, ca autoritatile romane trebuie sa actioneze mai hotarat pentru ca Bulgaria sa recunoasca comunitatile de romani din aceastã tara. Parlamentarul PDL a ridicat problema “modului defectuos” in care a fost operat recensamantul desfasurat in luna februarie de autoritatile bulgare, acuzand faptul ca acestea au intretinut confuzia privind identitatea romaneascã prin inscrierea pe listele de recensamant a minoritatii vlahe.
 
''Autoritatile bulgare sunt, deocamdata, captive unui nivel de gandire perimat si anume ca populatia de romani vlahi nu ar avea, de fapt, origini romanesti. Pe de alta parte, cu siguranta, nici statul roman nu a facut suficiente lucruri pentru reasezarea adevarului'', a precizat Viorel Badea.
 
Uniunea Etnicilor Romani din Bulgaria “AVE” a dat publicitatii pe 1 martie un raport in care critica modul in care s-a desfasurat acest recensamant, precum si politica oficialitatilor bulgare fata de comunitatea romaneasca. Potrivit raportului, educatia in limba materna sustinuta de statul bulgar este total absenta, nefiind clase de gradinita sau invatamant preuniversitar, cu mica exceptie a mentinerii unui asa-zis liceu la Sofia (Liceul “Mihai Eminescu”), amplasat intr-o zona unde sunt putini romani, si nu in zona Vidin, acolo unde sunt organizati intr-o masa compacta. Absolventii acestui liceu sunt sub 10 persoane anual, in mare parte cetateni bulgari de origine bulgara, se mentioneaza in raport.
 
Sursa: RGN press

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.