O genă străveche ar putea determina formele grave de COVID-19, arată un studiu al cercetătorilor germani. Aceasta ar putea slăbi organismul în lupta cu coronavirusul și provine de la strămoșul omului, omul de Neanderthal, arată studiul, citat de jurnaliștii de la CNN.

O echipă de geneticieni germani a examinat o secvență ADN care a fost asociată cu unele dintre cele mai grave cazuri de Covid-19 și l-a comparat cu secvențe care au fost transmise europenilor și asiaticilor vii de la strămoșii lor din Neanderthal.

Ce spun geneticienii germani

Catena respectivă de ADN e localizată pe cromozomul 3, atfel, o echipă de cercetători din Europa a realizat conexiuni între anumite variaţii ale secvenţei genetice şi riscul de îmbolnăvire severă cu virusul SARS COV-2.

Riscul este conferit de un segment genomic care este moștenit de la neandertalieni și este prezent la aproximativ 50% din populația Asiei de Sud și aproximativ 16% din oamenii din Europa de astăzi” au explicat Svante Paabo și Hugo Zeberg, de la Institutul Max Planck pentru Antropologie Evolutivă, într-un studiu publicat în revista Nature.”

„Se pare că această variantă genetică a fost moștenită de oamenii moderni de la neandertalieni atunci când s-au încrucișat cu aproximativ 60.000 de ani în urmă”, a spus Hugo Zeberg.

Sudiul geneticienilor arată că persoanele care au mostenit această genă au de trei ori mai multe sanse de a avea nevoie de ventilatie artificiala în secțiile ATI dacă sunt infectate de noul coronavirus Sars-CoV-2. Oamenii de știință Paabo și Zeberg au găsit variații similare oamenilor din ziua de azi în ADN-ul unui schelet neandertalian vechi de 50.000 de ani, din Croația și câteva dintre ele în schelete găsite și în Siberia.

În schimb, alţi geneticieni sunt de părere că „nu există nimic special din punct de vedere medical sau biologic” la aceste gene ce pot determina formele severe de COVID-19, mai scrie CNN.

Cât de eficiente sunt măștile cu valvă și vizierele împotriva COVID-19

Purtarea măștillor și a viziererelor reduce riscul de răspândire a noului coronavirus, dar anumite modele de mască și scutul facial folosit singur sunt mai puțin eficiente în oprirea trasmiterii COVID-19 prin aerosoli, arată un studiu recent.

Un studiu recent, realizat de trei cercetători, Siddhartha Verma, Manhar Dhanak și John Frankenfield, a demonstrat că vizierele și măștile cu valvă, atunci când sunt folosite fără o protecție suplimentară, nu protejează în fața COVID-19, ci sunt chiar mai puțin eficiente decât clasicele măști medicale cu trei straturi.

Sursa: Gandul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.