100 de avocati admisi la Cluj

Pe langa faptul ca cei care au terminat anul acesta Facultatea de Drept si au vrut sa intre in avocatura au fost extrem de slab pregatiti, multi dintre cei care au reusit sa absolve examenul se declara nemultumiti de modul in care a decurs examenul la Cluj. Unii spun ca printre candidati au fost si candidati care insirat zeci de pagini de polologhie si au fost admisi, iar altii spun ca au fost respinsi, chiar daca au prezentat o lucrare buna. Majoritatea celor nemultumiti spun ca prefera sa intre in baroul paralel, cel infiintat de avocatul Pompiliu Bota, acuzandu-i majoritatea colegilor care au ales baroul traditional ca au pile si intra pe bani.   

Saptamana trecuta s-a incheiat prima proba pe care absolventii Facultatilor de Drept au trebuit sa o dea pentru a intra in profesia de avocat. In Cluj Napoca au venit candidati din 5 judete (Cluj, Salaj, Bistrita-Nasaud, Alba, Sibiu si Mures) si la examen s-au inscris 300 de persoane. Dintre acestea, abia 100 au reusit sa ia peste 70 de puncte, baremul minim pentru admiterea primului examen. Cei 100 vor mai avea de dat alte trei probe la mijlocul acestei luni, dupa care, in mod normal urmeaza intrarea in Barou.
Marea parte a celor care au aflat ca au picat acest examen au facut contestatii, dar in mod ciudat, toate aceste contestatii au fost respinse in masa.
“Analizand contestatiile la baremul de evaluare la testul tip grila, precum si opiniile formulate de membrii Comisiei de solutionare a contestatiilor la barem, se resping toate contestatiile la baremul de notare si evaluare, formulate de candidatii care s-au prezentat la proba de examen din data de 07 octombrie 2011”, arata comisia de examene.
Unul dintre candidatii care au luat primul examen, dar nu este multumit de punctajul primit, spune ca a vazut colegi care au scris 10 de pagini de polologhie si pe care ii stie ca au relatii in barou. Conform viitorului avocat, cei care insirat texte pe zeci de pagini ar fi putut scrie si un comentariu la un meci de fotbal pentru ca oricum “sunt” alesii care vor intra in mod cert
“Am vazut ca au fost persoane care au scris cate 16 pagini la examen asa ca marea mea nedumerire este ca ce poti sa scrii in atatea pagini despre subiectele date!? Pe cativa ii cunosc drept “pilosi” si stiu ca nu au facut mare lucru in facultate. Astia cred ca au scris polologhii care nu au nici o legatura cu examenul si au scris atat ca sa nu poata comenta nimeni. Am vazut subiectele,  baremul de corectare si  nimic nu motiveaza scrierea a 16 pagini. Mie unul mi-ar fi foarte greu sa scriu atatea pagini fara sa aberez. Oricum cred ca ei nu vor ajunge avocati, ci niste papagali tocilari pentru ca trebuiesc lasate sinapsele sa isi faca meseria. Avem circumvolutiuni pe creier, care trebuiesc folosite cand interpretezi un text de lege si trebuiesc facute o serie de legaturi”, spune candidatul.

Norocosi si ghinionisti cu roba

Un alt candidat care, nu a fost atat de norocos spune ca si-a corectat lucrarea dupa baremul afisat si i se pare imposibil ca lucrarea lui sa fi fost notata doar cu doua puncte, in conditiile in care un punct se acorda din oficiu.
“Mi se pare halucinant ce s-a intamplat! Cum este posibil ca o lucrare corectata de mine dupa barem cu punctaj minim si punctata cu 8 sa ajunga sa primeasca de la examinatori putin peste trei puncte in conditiile in care fiecare a primit un punct din oficiu?!Am crezut ca au pierdut din paginile pe care le-am predat, am facut contestatie, dar nimic. Cu siguranta a fost ceva la mijloc ca nu se poate intampla asa ceva! M-am pregatit, am stiut subiectele si am completat absolut toate intrebarile. Plus ca examenele astea mi se par oi aberatie! Un absolvent de electronica e electronist, un absolvent al scolii de soferi e sofer, dar un absolvent de Drept nu poate profesa pana nu mai da si alte examene care nu au nici o legatura cu examinarea universitara! E posibil ca cineva care a promovat toate examenele, a absolvit examenul de licenta si nu are dreptul sa intre pe piata muncii in domeniu daca nu da seria asta de examene si nu cotizeaza. Asa se intretine un cerc vicios in care cei care dau spagi acum, iau pielea de pe oameni pentru a-si recupera banii”, spune o absolventa de Drept, dar care nu a reusit sa treaca de acest examen.
Pe de alta parte, unul dintre cei “norocosi” spune ca, intr-adevar, examenul a avut si cateva parti “bizare”, dar care nu l-au deranjat pentru ca a fost pregatit si, drept urmare, a obtinut peste 8, in conditiile in care cel mai mare punctaj a fost obtinut  de o singura persoana, de Diana Moldovan din Bistrita Nasaud, care a luat 94 de puncte din cele 100.
El sustine ca si in momentul de fata exista unii avocati care au intrat pe “pile” si nu stiu cum sa faca o cerere de studiere a dosarului sau ca o cerere de inscriere de creanta se timbreaza, chestiuni elementare pentru un avocat.
“Eu am avut norocul ca si in facultate si in continuare, pana voi intra in barou sa ma sustina societate in baza unui contract pe care l-am incheiat. E o chestiune noua pentru romani dar se intampla si la noi. Stiu ca se platesc niste taxe destul de mari, mai ales cea fara chitanta, cum i se mai spune, la intrarea in stagiatura, dar eu am norocul sa ma sustina cineva cu banii, iar eu sa ma sustin cu cunostintele. Din pacate, am observat si eu ca sunt unii avocati stagiari care  au promovat examenele si, in mod inexplicabil, nu stiu lucruri elementare cum ar fi sa ceara la arhiva dosare la studiu numai daca au delegatie in dosar sau imputernicire pentru studiu dosar sau mai grav ca nu stiu ca o cerere de inscriere creanta se timbreaza, ori ca se trezesc in instanta si nu stiu ce au cerut in actiunea formulata. Dar sunt avocati pentru ca in spate niste nume cu rezonanta. Eu am avut noroc ca in facultate am participat la un concurs organizat de o multinationala care isi cauta reprezentanti pe care sa ii “creasca”. Mi-au platit o parte din taxe, imi vor mai plati in continuare cu conditia sa lucrez la ei timp de cinci ani. E benefic pentru ambele parti”, spune viitorul avocat.

Avocatii cu cas la gura-disputati intre barouri

O mare parte din cei care reusesc sa absolve examenele de intrare in avocatura spun ca prefera sa intre in baroul infiintat de Pompiliu Bota, cunoscut si ca Baroul Constitutional. Acesta este motivul care a dus la un conflict extrem de acerb intre cele doua barouri: disputa asupra celor care fac primii pasi in avocatura si care sunt dispusi sa plateasca sume de mii de euro pentru a fi luati drept stagiari de catre un cabinet de avocatura.
Astfel, din cauza faptului ca pentru luarea unui stagiar intr-un cabinet bun de avocatura, spaga este de peste 10.000 de euro, tot mai multi tineri avocati se orienteaza catre baroul Constitutional, unde se percepe o taxa de 2.000 de lei perceputa sub forma unei donatii.  
“Pai, mai curand platesc 2.000 de lei, cat e taxa la Bota (Baroul Constitutional-n.r.) decat sa merg cu “plicul” la baroul traditional si sa platim, pe deasupra, si taxele de intrare”, spune unul dintre cei declarati admis la acest prim examen.
Interesant este ca nici macar Finantele nu pot monitoriza veniturile unui barou sau ale avocatilor pentru ca ei functioneaza sub forma unei asociatii lucrative, astfel cap supravegherea taxelor tine in mod exclusiv de membrii baroului. Organizarea baroului Traditional este asemanatoare cu cea a unei organizatii non-profit

“Nu in totalitate admiterea este conditionata de spaga. Este si vina candidatului care se duce la cel care crede el ca ii va garanta intrarea. Niciodata nu se va primi acea spaga daca nu ar avea cine sa o dea. Credeti-ma ca nu am dat spaga, nu voi da si voi putea sa profesez. Am invatat, sunt buna in comercial si orice casa de avocatura de aici va fi bucuroasa sa ma primeasca. Problema pe care o vad eu este conditia inscrierii. Taxa de 2500-3000 lei a devenit principalul criteriu de departajare. Ai bani intri, nu ai bani nu intri, chiar daca esti bine pregatit”, spune o absolventa a examenului.

Ce taxe platesc avocatii clujeni
La UNBR
Avocatii definitiv-12 lei
Avocatii stagiari-8 lei

La Baroul Cluj
Avocati definitivi-70 de lei
Avocati stagiari-20 de lei
Taxa de inscriere pe tabloul avocatilor stagiari – 1000 lei
Taxa de inscriere pe tabloul avocatilor definitivi – 2000 lei
Taxa de transfer in Baroul Cluj – 3000 lei

Taxa neoficiala pentru intrarea in stagiatura
de la cateva mii de euro pana la peste 10.000 de euro

CIFRA
800 de lei este taxa pentru examenul de intrare in avocatura

Razvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.