10 proiecte de 10 milioane de lei pentru Primaria Bistrita

Ovidiu Cretu, edilul municipiului Bistrita, va contracta in numele municipalitatii un credit de 40 de milioane de lei. Desi surse din interiorul PSD sustin ca acesta nu are sustinere totala din interiorul partidului pentru aceasta actiune, proiectul a fost aprobat de consiliul local al orasului. In loc sa le ofere bistritenilor un salariu minim pe economie, acesta ii indatoreaza pe fiecare dintre cei 70.493 bistriteni cu o suma apropiata de salariul minim pe economie, respectiv 567 de lei. Gazeta de Bistrita va prezinta 10 proiecte mai folositoare pentru municipalitate decât constructia unei pârtii de schii, unele dintre proiecte fiind accesate pe fonduri europene. Mai mult, proiectele pe care vi le prezentam sunt in valoare de numai 10 milioane de lei, suma care ar reprezenta o indatorare a municipalitatii cu doar un sfert din cât propune Cretu.
1.    Un proiect pe fonduri europene de 9,2 milioane de lei a fost câstigat de catre primaria comunei Slava Cercheza, judetul Tulcea. Fondurile vor fi redirectionate pentru asfaltarea strazilor din comuna, extinderea statiei de epurare si suplimentarea sursei de apa pentru localitatea Slava Cercheza. Lucrarile au planificate 11 luni pentru a fi finalizate. De asemenea, in alta comuna din zona, Slava, se va construi si un after school, care va fi gata in maxim patru luni de la semnarea contractului.
2.    Medicamente compensatorii. Un lucru care a costat Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate(CJAS) Timis aproape 10 milioane de lei. Facturile aferente relatiilor pe care CJAS le avea cu farmaciile au fost platite pentru contravaloarea retetelor compensate si cele gratuite.
3.    Investitii in domeniul teatral. Guvernul a alocat 10.343.910,14 lei pentru scena si acustica salilor de spectacol de la Teatrul National „Vasile Alecsandri” din Iasi. Aceste obiective nu au fost cuprinse intr-un proiectul de finantare  prin  Banca Europeana pentru Dezvoltare si din acest motiv lucrarile la Teatrul National au fost intârziate, anunta vicepresedintele PDL Mihaela Popa intr-un comunicat de presa.
4.    Muzeu de Arta Vizuala. O investitie de 10,4 milioane de lei care se realizeaza in Galati. Locația culturala ar urma sa fie amplasata chiar in Parcul Rizer. Dupa cum au fost alocate fondurile, muzeul va fi construit dupa reamenajarea parcului, pentru care au fost alocați 10.441.084 lei.
5.    Concurs de proiecte cinematografice. Centrul National al Cinematografiei (CNC) va aloca o suma totala de 10 milioane de lei pentru prima sesiune a concursului de proiecte cinematografice. Concursul este organizat in vederea acordarii de credite financiare directe pentru productia filmelor si dezvoltarea proiectelor cinematografice.
6.    Investitii intr-o calitate europeana a apei. Societatea Apa–Canal din Sibiu a contractat un credit de 10 milioane de euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, care se adauga celor 7,1 milioane de euro pe care societatea le–a luat in anul 2004, de la aceeasi banca. Cu aceste 10 milioane de euro, Apa–Canal va acoperi contributia proprie la finan­tarea proiectului „Extinderea si reabilitarea infrastructurii de apa si apa uzata in jude­tele Sibiu si Brasov”, finantat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, in valoare de aproximativ 100 milioane euro, fara TVA.
7.    Investitii in cultura creeaza vizibilitate. Kelemen Hunor, ministrul Culturii, a declarat ca a prevazut in bugetul institutiei pe care o conduce suma de 10 milioane de lei, in vederea demararii unui program de cercetare sistematica la Cetatile Dacice din Muntii Orastiei. Potrivit ministrului, programul ar trebui sa se desfasoare pe o durata de patru ani.
„Bugetul alocat pentru anul viitor, la acest proiect, este de 10 milioane de lei. Este primul pas, fiindca aici, trebuie sa cumparam echipamente costisitoare, unele in valoare de peste 40.000 de euro. Insa, fara aceste echipamente si fara o dotare corespunzatoare, nu putem face o cercetare arheologica sistematica“, a afirmat ministrul Kelemen Hunor. Procedurile pentru inceperea cercetarilor la Cetatile Dacice vor incepe imediat dupa ce va fi aprobat bugetul Ministerului Culturii. In plus, Cetatile Dacice din Muntii Orastiei ar putea fi trecute intr-o administrare speciala, cum este cea a Rezervatiei Naturale a Deltei Dunarii. In prezent, se lucreaza la un asemenea proiect.
8.    Investitiile in invatamânt pune bazele crearii unor viitoare generatii de personalitati bistritene. Implementarea unui proiect de aproximativ 10 milioane lei va transforma Colegiul National Mihai Viteazu din Bumbesti Jiu intr-una dintre cele mai moderne institutii de invatamânt din judetul Gorj. Contractul de finantare a fost semnat la sfârsitul saptamânii trecute de catre Marilena Bogheanu, director al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Sud-Vest Oltenia, si Constantin Bobaru, primarul orasului Bumbesti Jiu. In cadrul proiectului se vor realiza lucrari de reabilitare a cladirilor in care functioneaza scoala si doua ateliere. Totodata in cadrul proiectului se va construi unui camin internat si o cantina. Din banii alocati se vor mai achizitiona echipamente si mobilier pentru camin si cantina, calculatoare si se va realiza dotarea cu echipament sportiv a terenurilor.
9.    Informatia inseamna putere. Pentru a se asigura ca tinerii si angajatorii sunt la curent cu oferta Serviciului Public de Ocupare (SPO), in perioada 1 noiembrie 2009 – 31 octombrie 2011, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) a implementat in sudul tarii proiectul strategic „Campanie de comunicare privind serviciile SPO oferite tinerilor și angajatorilor“, finantat prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Valoarea acestuia s-a ridicat la peste 10 milioane de lei. Proiectul a avut doua obiective specifice: cresterea notorietatii SPO si a serviciilor oferite tinerilor aflati in cautarea unui loc de munca din mediul urban si rural, dar si angajatorilor, precum si furnizarea de informatii care sa-i ajute pe cei implicați in cautarea unui loc de munca, potrivit unui comunicat al ANOFM. Pe parcursul perioadei de implementare a proiectului au fost realizate si distribuite peste 1,2 milioane de pliante si brosuri cu diverse teme, printre care „Cum sa alegem anunturile de angajare“, „Cum sa realizam un bun CV“, „Cum sa pregatim interviul de angajare“, „Cum sa redactam o scrisoare de intentie“ sau  „Cum puteti munci in Europa“.
10.    Investitiile in infrastructura creeaza locuri de munca. Acestea se fac la Iernut, judetul Mures,  in zona DJ 152A Iernut-Lechinta. In timpul inundatiilor din ultimii ani au fost multe probleme in aceasta zona, dumul fiind inundat, iar satul Dataseni a fost izolat de ape. O parte din investitie, cea finantata din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene, este finalizata, iar cea finantata din Fondul de Mediu este realizata in proportie de 80%, potrivit informatiilor de la Administratia Bazinala de Apa Mures. A doua investitie se refera la suprainaltarea digului pe malul drept al râului Mures si consolidarea malului drept in zona satului Dileul Nou din comuna Sânpaul. Aceasta localitate a fost inundata in 1995 si a fost  mereu in pericol atunci când crestea debitul râului.Astazi a avut loc receptia tehnica a lucrarilor de investitii, care depasesc in total 9,5 milioane de lei, a declarat purtatorul de cuvânt al Administratiei Bazinale de Apa Mures, Calin Fokt.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.