10.000 de euro costa locul de consilier local la liberali

Locurile la consilieri locali şi judeţeni nu sunt stabilite nici cu patru luni inainte de alegeri in judeţul Bistriţa Nasaud. Daca la PNL şi PSD lucrurile inca aşteapta puţina certitudine din partea oamenilor care işi permit sa plateasca 10.000 de euro pentru un loc, la PDL liniştea domina campul de lupta. Singura lupta se duce acum pentru ultimele locuri, care depind mai mult de candidaţi.

Ioan Nelu Botiş este unul dintre numele care au fost vehiculate pentru candidatura la Primaria Bistriţei, dar in urma scandalului de corupţie de la Ministerul Muncii in care acesta ar fi acordat fonduri cu dedicaţie familiei sale nu mai apare drept candidatul viabil pentru a-l combate pe actualul primar, Ovidiu Creţu. Intre timp, candidatul PDL se lasa aşteptat in pofida deciziei Curţii Constituţionale care au impins alegerile pe 3 iunie. Aproximativ patru luni pana la alegeri şi trei pana la demararea campaniei electorale, iar unii dintre posibilii candidaţi şi lideri de partide politice işi permit sa nu raspunda la telefon. Este şi cazul deputatului Ioan Nelu Botiş, care in loc sa işi reabiliteze imaginea incearca sa se crediteze pe calea uşoara, prin populisme. Acesta nu raspunde insa la telefonurile presei cu cateva luni inainte sa mearga inaintea cetaţenilor sa “cerşeasca” voturi. Pe de alta parte, liderii opoziţiei işi stabilesc locurile la consiliul local şi cel judeţean, paritatea cu care candideaza şi cine sunt ultimii de pe lista.

Locurile de cumparat

Din pacate, locurile ajung intr-un fel sau altul sa se cumpere. O persoana care nu işi permite sa işi auto susţina campania nu poate ajunge la o candidatura, indiferent de cunoştinţele in domeniul politicii. Astfel, oamenii culţi şi politicienii de viitor nu au nicio şansa nici in acest an sa se remarce pe plaiurile bistriţene. Un loc in politica bistriţeana nu costa decat 10.000 de lei, o suma care ar putea parea destul de mare pentru unii. In interiorul PSD se neaga ca ar exista costuri pentru o campanie electorala, dar faptul ca ei nu au lista finalizata ar putea arata acest lucru.

Oricum, siguranţa in ceea ce priveşte alegerile care se presupune ca ar avea loc pe 3 iunie nu este deţinuta nici de cei de la PNL, nici de cei de la PSD. Exista la acest moment o nesiguranţa in jurul oamenilor din opoziţie ca alegerile vor fi pana la urma comasate. Unul din şefii PSD din judeţul Bistriţa-Nasaud, Radu Moldovan, a recunoscut ca el ştie sau nu daca se fac alegeri in urma declaraţiilor deputatului PDL Ioan Oltean. Dupa cate se vede, chiar şi PSD il asculta in mod civilizat şi ii sunt subordonaţi lui Oltean. Din cate se poate observa, nimeni nu se grabeşte sa pregateasca listele de consilieri judeţeni şi locali. Singurii candidaţi care sunt cunocuţi cu siguranţa sunt cei doi lideri ai opoziţiei, respectiv actualul deputat al PSD, Radu Moldovan şi primarul actual al urbei, Ovidiu Creţu. Partidul de la guvernamant, oficialii PDL nu vehiculeaza decat in umbra anumite nume pentru candidaturile la funcţiile cheie ale judeţului.

PSD mai are 1-2 locuri de consilieri

"Am stabilit locurile dar nu oamenii in totalitate. Nu aşteptãm nimic decat sã se oficializeze lucrurile foarte clar. Dacã te uiţi pe declaraţiile domnului Oltean nu sunt alegeri. Sã aşteptãm panã se vede negru pe alb. Conform deciziile Curţii Constituţionale alegerile locale nu pot fi amanate şi suprapuse. Aşteptãm ultimele detalii. Mai am 1-2 oameni de stabilit din 20 urmeazã sã vedem ce au fãcut liberalii. A fost dat din sondaj procentajul de consilieri pe care il vor primi PSD şi PNL. La consiliul local raportul este de 1,5 la 1, iar la Consiliul judeţean parcã era mai mult 1,7 la 1. Nu-i avem. Avem oameni pe care trebuie sã ii stabilim strict in urma districtelor şi in urma luptelor. Unul ştiu sigur cã trebuie sã il stabilim de la Tiha Bargãului şi Bistriţa Bargãului”, a declarat Radu Moldovan, deputatul PSD.

La noi nu se cumpara voturi

“La noi nu intrã in discuţie aşa ceva(n.r. sã se cumpere locurile de consilier local). In afara de 2 consilieri judeţeni care şi-au anunţat opţiunea mai sunt caţiva care trebuie sã ii hotãram. Noi nu licitãm şi nu condiţionãm. E vorba de muncã. Eu sunt extrem de sigur din ceea ce spune Curtea şi ceea ce regãseşti pe site-ul Curţii Constituţionale. Am contestat suprapunerea lor şi mutarea lor. Din decizia Curţii reiese cã au admis amandouã condiţiile. Nu se respectã nimic la noi şi maine se mai dã o asumare şi totul se schimbã din nou", a declarat Radu Moldovan, deputatul PSD de Cluj.

10.000 de euro locul de consilier

“Incã nu ne-am hotãrat. Urmeazã sã vedem cã unii nici nu şi-au depus incã opţiunile. Unii se mai gandesc pentru judeţ, alţii pentru municipiu. Este timp. In perioada ce  urmeazã ne vom hotãri. Ne vom hotãri 1 lunã jumãtate douã. Sunt nişte criterii care trebuie sã le indeplineascã. Trebuie sa aiba criteriile de notabiltate de fidelitate de sustenabilitate. Sã poate sa-şi susţina candidatura.  Sa-şi scoata afişe. Sa-şi suporte intervenţii televizate. Suntem partid de opoziţie şi nu prea avem fonduri ca şi cei de la putere. Vom vedea cat ne cer televiziunile, cat cer ziarele pe pagina. Inca nu am luat oferte de la ei. Unii au cheltuit 10.000 de euro alţii au cheltuit 1.000 de euro de la persoana la persoana. De cate ori au vrut sa i se prezinte un articol la un ziar local.  Cel puţin atat timp cat eu conduc. Nu cum au mai fost alţii probabil ca au cerut, dar eu nu. Sa-şi poata ei  susţine campania. Alţii care au condus partidul din 1990 pana acuma poate au cerut. Nu am dovezi inca despre asta”, a declarat liderul PNL, deputatul  Ioan Ţintean.

Botiş, ilegal non-stop
Va amintim ilegalitatile comise de clanul Botis, conform raportului organismelor de ancheta. Contracte intermediate intre un angajat al Asociatiei Parteneriat Euractiv si o societate pe care tot acesta o detine, false ordine de deplasare si CV-uri mincinoase sunt doare cateva dintre neregulile care apar in concluzia organelor de ancheta. Nesimtirea vine din partea asociatiei care cere reluarea proiectului pe fonduri europene si acordarea a inca 1,4 milioane de euro. Botis e dator vandut cu 600.000 de euro.

Majoritatea persoanelor implicate in proiectul European intitulat sugestiv „Sansa la demnitate” lucrau si la Ministerul Mediului, organism care a intermediat acordarea de fonduri europene pentru acelasi proiect. Incompatibilitatea a fost lasata deoparte, iar Directia Nationala Anticoruptie (DNA) o cerceteaza in aceste moment intr-un dosar tinut mai mult la secret. Demnitatea a fost mai mult in viziunea platonica, pentru ca niciunul dintre angajati nu s-au suparat cand au primit banii europeni de la apropiatul lor, la acea vreme ministrul Muncii.

Avansul intai, demisia dupa

Nevasta lui Nelu Botis, Ligia Botis, s-a retras din proiectul „Sansa la demnitate” dupa ce s-a iscat scandalul public. Aceasta nu a plecat din afara societatii fara sa isi ia un ultim bonus de la ciolanul acordat de catre sotul ei. Ligia Botis si-a luat avans, pe data de 15 aprilie, in valoare de 4.000 de lei, care reprezinta jumatate din valoarea sumei pe care aceasta o primea de obicei. Cu doar cateva zile inainte sa-si dea demisia din cadrul proiectului.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.