Zona de agrement „Lac” este in paragina de zeci de ani si nimanui nu-i pasa. Rand pe rand, primarii care au condus Bistrita nu au fost in stare sa investeasca si sa modernizeze zona de agrement.
Institutiile se lupta pentru proprietate si fiecare arunca mata moarta in curtea vecinului, fara un plan clar de modernizare.

Primarul Ovidiu Cretu se fereste de acest subiect delicat si sustine ca este legat de maini si de picioare, pe durata procesului interminabil cu societatea care revendica terenul din jurul  lacului. Luciul apei apartine Hidroelectrica SA, iar terenul este revendicat de Primaria Bistrita, dar si de companie.

Pe vremea lui Moldovan a fost o tentativa de decolmatare

Acum, lacul arata ca o zona infestata. Balustradele si pontonul sunt ruginite, iar scandurile de lemn au fost demult furate. Drumul este plin de gropi, iar noaptea totul se cufunda in bezna din cauza ca instalatiile de iluminat au fost de mult distruse. De peste 20 de ani, nimeni nu a bagat un sfant in ceea ce era cea mai mare zona de agrement a municipiului Bistrita.
In perioada in care la carma Primariei Bistrita se afla Vasile Moldovan, a fost demarat un amplu proces de decolmatare, dar extrem de costisitor si care a fost rapid abandonat. Macar a fost o intentie de a face ceva. In schimb, administratia Cretu nu a demarat niciun proiect turistic, in conditiile in care se lauda cu o serie de proiecte europene care au primit finantare nerambursabila. Edilul insa se apara si spune ca nu poate demara absolut nimic in zona respectiva din cauza procesului cu Hidroelectrica SA.
Astfel, Primaria Bistrita se judeca de cativa ani buni pentru terenul din jurul lacului, revendicat de SC Hidroelectrica SA, in timp ce luciul apei (lacul propriu-zis) apartine aceleiasi companii. Tocmai de aceea reprezentantii primariei sustin ca nu pot investi in modernizarea si dezvoltarea bazei de agrement si nici nu pot interveni pentru decolmatare, operatiune destul de costisitoare, de altfel.

Planurile unui investitor, blocate de administratia locala

Zona imobiliara a cunoscut o puternica dezvoltare si pe terenurile din imprejurimi s-au ridicat vile somptuoase, dar totul contrasteaza cu jegul infect in care se afla zona Lac. Iar pe langa asta, drumul din zona arata execrabil.
Primaria Bistrita a inchiriat o suprafata de teren din zona lacului de agrement, unde un investitor privat – S.C. „SHOPPING CITY COM” S.R.L. – a amenajat o piscina. Chiria lunara pentru suprafata de 1.161 mp teren si constructii – teren de plaja – 914 mp, trei terase cu o suprafata totala de 175 mp, doua magazii cu suprafata totala de 25,9 mp si un birou in suprafata de 46 mp, situate in incinta Bazei de agrement MHC, este de aproximativ 300 de euro.
Investitorul a bagat cateva zeci de mii de euro si are planuri mari de viitor, dar planurile ii sunt blocate inteligent de administratia locala. Contractul de inchiriere este reinnoit anual, cu toate ca investitorul solicita prelungirea contractului pe o perioada mai lunga de un an de zile.
Motivul invocat: Primaria Bistrita are in plan amenajarea unui Plan Urbanistic Zonal pentru zona de agrement Lac.
Deci, deocamdata, pescarii sunt singurii care se bucura de peisajul dezolant al fostei zone de agrement.

Proces interminabil pentru terenul de la Lac

Primaria se judeca de peste cinci ani cu Hidroelectrica, societate care are pretentii asupra terenului din jurul zonei de agrement.
La Judecatoria Bistrita au avut castig de cauza, dar juristii primariei au facut recurs, solicitand o expertiza imobiliara a suprafetelor de teren disputate. Expertiza se desfasoara cu dificultate de mai bine de trei ani.
„Ne judecam de vreo cinci ani cu Hidroelectrica pentru terenul din imprejurimea lacului. Am solicitat o contra expertiza, pentru ca cea existenta nu ne avantaja in niciun fel. E vorba doar de teren, despre luciul apei, adica despre lacul propriu zis, nu poate fi vorba, nu face obiectul procesului, fiind proprietatea Hidroelectrica. Dar, factorii de decizie pot ajunge la un consens si sa transfere dreptul de proprietate catre primarie. Asta in cazul in care exista un proiect de dezvoltare al zonei. Ceva oficial nu exista in ceea ce priveste lacul, dar in privinta terenului o sa avem o infatisare in scurt timp si cred eu ca in maxim un an, procesul e gata”, a declarat pentru Gazeta de Bistrita, Dumitru Cincea, jurist in cadrul Primariei Bistrita.

Dupa 20 de ani…

Zonele de recreere din Bistrita sunt cam aceleasi si desi promisiuni exista, administratia Cretu nu a reusit sa le duca la bun sfarsit. Padurea Schullerwald, Parcul Municipal, strandul Codrisor sau deja celebrul Wonderland sunt inca in stadiul de promisiuni neonorate, din diverse motive.
Modernizarea padurii Schulerwald este un alt proiect fantastic al municipalitatii, intrat in stand-by. In trei ani de mandat marca Ovidiu Cretu, zona de agrement nu a suferit interventii majore si se afla la faze de hartogarie.  Modernizarea si extinderea infrastructurii turistice si de agrement in Padurea Schullerwald din municipiu este proiect in valoare de 6,3 milioane lei. Proiectul prevede ca pe o suprafata de circa 30 de hectare se vor amenaja o pista de biciclete si un zid pentru catarat, iar in partea de intrare se vor construi terenuri sintetice mixte de fotbal, handbal, baschet. Pentru copii se vor amenaja, spatii de joaca si un labirint. De asemenea se vor construi cateva foisoare, alei pentru plimbari si un loc special amenajat pentru skateri, o zona pentru artisti si un poligon pentru paint-ball. Valoarea proiectului este de aproximativ 1,5 milioane de euro, pe fonduri nerambursabile. Pana la accesarea fondurilor europene, Cretu a dat comanda sa se repare scenele din lemn si sa fie montate unor gratare din metal.
Parcul Municipal reprezinta o lucrare cu puternic impact emotional pentru locuitorii orasului si totodata un ghimpe pentru administratia Cretu care nu reuseste sa implementeze acest proiect, estimat la 3,5 milioane de euro.
Modernizarea Parcului Municipal implica lucrari de mare arta: reabilitarea aleilor, un helesteu cu pesti in zona statuii lui George Cosbuc, arbori ornamentali, iluminatul aleilor. Inclusiv o pista de biciclete a fost prinsa in documentatia de modernizare a zonei. La ora actuala, Parcul Municipal se afla intr-o stare deplorabila: aleile sunt pline de gropi, iar iluminatul este inexistent, pe alocuri plus o serie de arbori imbatraniti, care pot cadea peste trecatori. Singurele lucrari demarate de municipalitate au fost vopsirea bancilor, si inlocuirea acoperisului la foisor. Ovidiu Cretu spera ca va accesa fondurile nerambursabile si va moderniza intreg Parcul Municipal care nu a suferit interventii majore de mai bine de 20 de ani.
Reabilitarea strandului Codrisor ar implica placarea bazinului principal, filtre si pompe de recirculare a apei, modernizarea grupurilor sanitare si a bazinelor mici. Adancimea bazinului mare va fi redusa pentru a fi mai accesibil. Modernizarea a fost amanata si investitia va demara in cateva saptamani.
Cireasa de pe tortul zonelor de agrement este de departe Wonderland-ul mult promis, care prevede amenajarea unui parc de distratii in zona Dealului Cocos. pensiuni, restaurante hoteluri, terenuri de fotbal, de tenis, o pista pentru carturi si un hipodrom.
In asteptarea banilor europeni, marile proiecte promise de Cretu – acelea de dezvoltare a zonelor de agrement – fierb in suc propriu. Concret, raman la acelasi nivel ca si in urma cu 20 de ani.

Cosmin Botezat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.