Războiul dintre magistraţi şi Guvern continuă, fără a da rezultate care să calmeze spiritele din justiţia românească. Începând cu săptămâna trecută, magistraţii au ameninţat cu blocarea alegerilor prezidenţiale din 22 noiembrie, în cazul în care problema banilor nu va fi soluţionată. Protestele s-au întins în toată ţara şi 80% din instanţe au decis încetarea activităţii din sala de judecată. În cadrul Curţii de Apel Cluj, rămân nesoluţionate 200 de dosare zilnic, ceea ce înseamnă că justiţiabilii sunt cu adevărat afectaţi de blocajul instanţelor.

În cadrul şedinţelor avute cu executivul, reprezentanţii magistraţilor au solicitat, în esenţă, menţinerea drepturilor salariale câştigate în instanţă şi ridicarea coeficienţilor de salarizare pentru magistraţi. De asemenea, în şedinţa avută săptămâna trecută, reprezentanţii personalului auxiliar din cadrul instanţelor au solicitat diferenţierea în grila de salarizare a grefierilor cu studii medii şi a celor cu studii superioare şi, respectiv, plasarea acestora din urmă corespunzător funcţiilor cu studii superioare.

Nu e legal

Conform Ministerului Justiţiei, forma radicală şi nelegală a protestului, constând în întreruperea activităţii de judecată, este disproporţionată în raport cu motivaţiile care s-au succedat în susţinerea acestui protest. „Întreruperea activităţii de judecată aduce grave prejudicii cetăţenilor şi persoanelor juridice, bunului mers al societăţii şi economiei naţionale, dreptului la practicarea unor profesii libere care contribuie la funcţionarea angrenajului Justiţiei, păcii sociale şi, în acelaşi timp, prestigiului judecătorilor şi procurorilor”, se arată în comunicatul MJ. În ceea ce priveşte modalitatea de salarizare a magistraţilor, reprezentanţii Ministerului au declarat că legea va fi un act normativ cadru şi va fi dublat de legi de salarizare anuală. Legea cadru de salarizare nu este finalul unui proces, ci începutul procesului de reaşezare instituţională a salariilor.

„Măsură radicală pentru situaţii extreme”

Bugetul alocat pentru Justiţie în anul 2009 a fost unul insuficient, lucru care a dus la revolta din Justiţie. De câteva luni încoace, România se confruntă cu numeroase valuri de proteste şi greve generale care au afectat atât magistraţii, cât şi justiţiabilii. După scăderea bugetului, magistraţii s-au confruntat cu refuzul plăţii sporului pentru risc de 50%, iar mai târziu, taxele judiciare de timbru au trecut din bugetul instanţelor în cel al autorităţilor locale. Protestele magistraţilor au continuat, datorită faptului că banii de ajutor public judiciar s-au terminat, instanţele au fost ameninţate cu întreruperea energiei electrice şi a utilităţilor, iar orele suplimentare pentru grefiei nu au mai fost plătite. De cele mai multe ori, magistraţii erau obligaţi să amâne dosarele, deoarece adresele pentru relaţii, dispuse de judecător, nu s-au expediat către destinatar tot din lipsa banilor. „Judecătorul român s-a săturat să fie tratat ca un funcţionar second-hand. Judecătorul român nu se mai ascunde de camerele video şi nu mai lasă ochii în jos când este întrebat unde profesează. Judecătorul român este un om demn, care vrea să lucreze în condiţii normale, să decidă în mod profesionist şi să fie lăsat să o facă în mod liber. Dacă preţul pentru a câştiga respectul pe care îl merităm e umilinţa protestării prin încetarea activităţii şi negocierii subterane pentru propriul statut, atunci o facem şi pe asta”, a declarat fostul judecător clujean, Cristi Danileţ, actualul vicepreşedinte a Judecătoriei Oradea. Acesta consideră că încetarea activităţii magistraţilor este „măsura radicală pentru situaţii extreme”.

Sute de dosare nesoluţionate zilnic

În cadrul unei adunări generale la Curtea de Apel Cluj, judecătorii au hotărât să blocheze procesele aflate pe rolul acestei instanţe. Magistraţii au decis că, începând cu data de 1 septembrie 2009, la Curtea de Apel Cluj se vor soluţiona numai cauzele în materie penală, care presupun luarea unor măsuri privative de libertate, iar în procesele civile se vor judeca doar cauzele care presupun darea în plasament a minorilor. De asemenea, toate cauzele aflate pe rol vor fi amânate pentru noi termene de judecată, până la reconsiderarea de către Guvern a modalităţii de salarizare a magistraţilor propuse prin proiectul Legii privind salarizarea unitară a personalului plătit din fondurile publice. Judecătorii Curţii de Apel Cluj nu vor lua parte la activităţile de desfăşurare a alegerilor prezidenţiale ce urmează să se desfăşoare şi care implică participarea acestora. Potrivit purtătorului de cuvânt al Curţii de Apel Cluj, Caludia Ilieş, în fiecare zi rămân nesoluţionate aproximativ 200 de dosare, adică în jur de 1000 de dosare în fiecare săptămână. Astfel, într-o lună de zile, numărul de dosare nesoluţionate se ridică la 4000, iar cei care au de aşteptat pe coridoarele judecătoriilor sunt justiţiabilii. „Aproximativ 200 de dosare rămân nesoluţionate în fiecare zi, iar în perioada 1-5 septembrie activitatea magistraţilor s-a defăşurat, în mare parte, ca şi pe perioada vacanţei judecătoreşti”, a declarat Ilieş. Potrivit reprezentanţilor Curţii de Apel Cluj, în cazul în care problemele din justiţie nu se vor soluţiona nici în această săptămână, numărul de dosare nesoluţionate va creşte la 300 pe zi.

DIICOT şi DNA se alătură protestatarilor

Procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au intrat în grevă, aceştia, la rândul lor, fiind nemulţumiţi de subfinanţarea sistemului judiciar şi de politica salarială în privinţa justiţiei. Astfel, procurorii din cadrul celor 43 de birouri teritoriale, printre care şi Clujul, s-au alăturat protestelor magistraţilor. Conducerea DIICOT a luat decizia de întrerupere a activităţii instituţiei, cu excepţia cauzelor urgente, cum ar fi prelungirea arestărilor preventive şi infracţiunile flagrante. „Nu ştiu în ce măsură sunt şi ei afectaţi, deoarece grila de salarizare este diferită la Judecătorii sau Tribunale, însă cred că se solidarizează cu noi”, a declarat Claudia Ilieş. De asemnea, şi personalul Direcţiei Naţionale Anticorupţie se alătură procurorilor din toată ţara. „Personalul DNA se alătură protestului iniţiat de magistraţi, respectiv procurori şi judecători, precum şi de personalul auxilar de specialitate, legat de subfinanţarea prezentă şi de perspectivă a sistemului judiciar şi conţinutul proiectului legii unice de salarizare, fără a afecta activităţile curente desfăşurate instituţiei”, se arată într-un comunicat al DNA.

Beatrice Golondzac

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.