Zeci de persoane mor anual în accidente de muncă! Cum sunt „mascate” aceste tragedii

253

An de an, zeci de persoane îşi pierd viaţa în accidente de muncă. De cele mai multe ori, de vină pentru aceste incidente este echipamentul necorespunzător sau lipsa acestuia. Angajatorii, care ar trebui să se asigure că angajaţi muncesc în siguranţă, sunt pedepsiţi doar cu câteva amenzi.

 

În ultimii ani, niciun angajator nu a fost pedepsit penal pentru accidentele de muncă care s-au întâmplat din cauza sa, fiindcă punea la dispoziţia angajaţilor echipament necorespunzător sau nu îl mai oferea deloc.

Doar anul acesta, inspectorii ITM BN au efectuat peste 250 de controale la agenţi economici. În urma acestora au fost aplicate doar 11 amenzi, în valoare totală de doar 26.500 de lei.

Ceilalţi care nu au fost amendaţi s-au ales cu avertismente, prin care li se atrăgea atenţia să-şi rezolve problemele identificate în zona de protecţie a muncii. Această atitudine tolerantă faţă de cei care pun în pericol viaţa angajaţilor pare de neînţeles, având în vedere numărul mare de accidente de muncă care au loc lună de lună.

În luna mai au avut loc 10 accidente de muncă, soldate cu incapacitate temporară de muncă. În luna aprilie au avut loc patru accidente de muncă, din care unul soldat cu deces şi trei cu incapacitate temporară de muncă.

În luna marie, s-au înregistrat la ITM BN 6 accidente de muncă, soldate cu incapacitatea temporară de muncă. În luna februarie, au fost înregistrate 5 accidente de muncă, din care unul soldat cu deces şi patru cu incapacitate temporară de muncă. În prima lună din an, s-au înregistrat trei accidente de muncă, soldate cu incapacitate temporară de muncă.

În anul 2016, 11 oameni implicaţi în accidente de muncă şi-au pierdut viaţa. Cele mai multe accidente de muncă, 15,  s-au înregistrat în luna iunie. Atunci, două persoane au decedat, iar 13 au ajuns în spital.

Luna noiembrie a adus şi primul accident colectiv de muncă, despre care, evident, presa n-a aflat. Trei angajaţi ai unei societăţi comerciale au fost implicaţi într-un accident de muncă. Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Teritorial de Muncă, două persoane au murit, iar alta a ajuns în spital.

 

Accidentele de muncă, anunţate ca „leşinuri”

Dorind ca accidentele să nu fie înregistrate ca accidente de muncă încă de la apelul la 112, angajatorii de multe ori spun că muncitorilor li s-a făcut rău. A fost şi cazul ultimului accident de muncă care a avut loc luna aceasta la producătorul de benzi zincate Betak.

În acest accident a fost implicat un tânăr din Carei, care muncea la o firmă naţională şi internaţională de transport din Satu Mare. Acesta a venit în Bistriţa pentru a încărca TIR-ul pe care-l conducea.  Înainte de a se porni la drum, şoferul s-a gândit să verifice autotrenul.

În timp ce verifica TIR-ul, a explodat o pernă de aer, rănindu-l grav pe bărbat. Angajaţii Betak au sunat la 112 şi au spus că bărbatul ar fi leşinat, deşi era clar că este vorba despre un accident de muncă.

Bărbatul a fost transportat de urgenţă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa, unde a făcut mai multe stopuri cardio-respiratorii. În cele din urmă, a doua zi dimineaţa, bărbatul a murit.

Cei care anunţă aceste urgenţe la numărul unic 112 nu ştiu că această minciună menită să protejeze angajatorul de complicaţiile unui accident de muncă pot să reducă din şansele de supravieţuire ale celui rănit. Asta pentru că de regulă, din dispeceratul care preia urgenţa sunt trimise echipaje în funcţie de gravitatea cazului.

Într-un caz grav poate fi trimis un echipaj doar cu asistent şi nu cu medic cum ar trebui pentru că persoana care a anunţat incidentul a minţit despre starea rănitului.

Inspectorii ITM BN s-au sesizat chiar în ziua în care a avut loc accidentul de muncă şi au deschis o anchetă. Aceştia au cerut inclusiv o expertiză tehnică a TIR-ului care l-a rănit pe bărbat.

În luna februarie, un tânăr de doar 23 de ani se prăbuşea de pe o clădire din zona Cibela, după ce efectua lucrări la înălţime, fără a fi asigurat corespunzător. Un alt caz răsunător a avut loc a avut loc în toamna anului trecut, la producătorul de alcool Salix.

Un bărbat de 52 de ani din Bistriţa a murit în ura unui accident stupid, petrecut, culmea, tocmai când îşi prelungea concediul medical. În data de 28 septembrie, acesta a mers la fabrică pentru a-şi prelungi concediul medical.

Ajuns la fabrică, bistriţeanul a trecut pe la departamentul de resurse umane pentru a cere concediu medical, iar ulterior a intrat în unitatea de producţie pentru a-şi saluta colegii.

După ce au petrecut câteva minute de vorbă, una dintre cuvele în care se prepara alcoolul a explodat, iar bărbatul a fost stropit cu alcool fierbinte. Acesta a fost singurul rănit din fabrică.

Bărbatul a suferit arsuri de gradul II pe 50% din suprafaţa corpului. Acesta a ajuns la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi, unde s-a stins câteva zile mai târziu. De acest accident de muncă s-a aflat abia câteva zile mai târziu, după ce s-au sesizat jurnaliştii din Iaşi, care îşi îndreptaseră atenţia asupra acestui caz după ce bărbatul a fost refuzat de mai multe spitale din ţară, care erau specializate în arşi.

ITM BN_1

Cum sunt mascate accidentele de muncă din pădure

Mai ales vara, cele mai multe accidente au loc în pădure, la firmele de exploatare a masei lemnoase. Bărbaţi îmbrăcaţi sumar se trezesc că trebuie să stăpânească tractoare sau alte utilaje în zone cu teren accidentat.

Evitarea unui accident în aceste condiţii este doar o chestiune de noroc. Nu de puţine ori, muncitorii se răstoarnă cu utilajele, rămân prinşi sub ele sau sunt loviţi de copacii pe care îi taie.

Pentru a nu se înregistra ca accidente de muncă, de cele mai multe ori colegii accidentatului anunţă evenimentul ca fiind unul izolat: omul voia să îşi taie nişte lemne de foc sau îşi curăţa pădurea.

De multe ori, colegii accidentaţilor îi duc pe aceştia până la cea mai apropiată cale de acces, pentru ca echipajele medicale să nu ajungă la locul producerii incidentului şi nu cumva să ajungă la urechile presei că acolo este vorba despre un accident de muncă şi nu unul izolat.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ