În ultimele două luni la Bistriţa au fost sesizate 10 cazuri de persoane care au suferit intoxicaţii cu ciuperci, dintre care 4 au fost înregistrate într-o singură zi.

Persoanele care au suferit intoxicaţii cu ciuperci provin din localităţile Tărpiu, Posmuș, Sigmir, Arcalia și Căianu Mic, au declarat că au cules şi gustat/mâncat ciuperca numită Pălăria Sarpelui, potrivit reprezentanţilor DSP Bistriţa- Năsăud. 

 

Specialiştii ne atrag atenţia asupra faptului că există specii de ciuperci necomestibile care îşi schimbă într-o oarecare măsură aspectul, devenind asemănătoare cu unele specii comestibile.

De asemenea, nu există, spun aceiași specialiști, niciun test care să permită recunoaşterea imediată a unei specii toxice de ciuperci. Semnele intoxicaţiei cu ciuperci pot apărea de la
câteva minute de la consum până la 3-6 ore sau chiar mai mult. Totodată gravitatea
intoxicaţiei depinde de specia de ciuperci ingerate, de cantitatea consumată şi de
vârsta consumatorilor, fiind mai predispuşi intoxicaţiilor copiii, vârstnicii şi persoanele bolnave cronic.

Simptomele intoxicaţiei cu ciuperci variază în funcţie de tipul acestora, mai
exact de tipul de toxină conţinută de acestea şi de durata perioadei de incubaţie
(timpul scurs de la ingestie până la apariţia semnelor specifice intoxicaţiei), iar urmările acesteia pot fi uşoare sau mortale şi, din acest motiv, internarea este
obligatorie.

La primele semne de intoxicaţie este necesară prezentarea de urgenţă la spital!
Acordarea primului ajutor se face prin apelarea numărului de urgenţă 112, indiferent de gravitatea intoxicaţiei. Până la sosirea cadrelor medicale, este recomandat persoanei intoxicate să bea cât mai multe lichide, precum apă, lapte, ceai, compot, suc etc. Nu în ultimul rând este recomandat ca persoana intoxicată să stea întinsă în pat şi să nu depună efort fizic.

În vederea evitării intoxicaţiilor cu ciuperci, Direcţia de Sănătate Publică Bistrița-
Năsăud, face câteva recomandări consumatorilor de ciuperci. Astfel, ciupercile să fie consumate proaspete şi nu crude și să fie achiziţionate din locuri autorizate. Se mai menţionează că ciupercile culese din locurile unde s-au administrat pesticide şi ierbicide sunt toxice, iar cele bătrâne şi degradate trebuie să fie evitate. De evitat sunt şi ciupercile care au baza piciorului în forma de bulb.

Este de reţinut faptul că procesul de gătire, fierbere, congelare, conservare, uscare sau macerare în oţet, spălare sau curăţarea învelişului exterior, nu elimină sau reduce cantitatea de toxină conţinută de ciuperca otrăvitoare, conform Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa Năsăud.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.