Dacă în urmă cu o săptămână făceam o trecere în revistă a celor aflați pe locurile considerate eligibile – conform celor mai multe opinii – în cele ce urmează vom vedea cu ce „se prezintă” în alegeri candidații cotați cu șansa a doua, care pot produce însă răsturnări de situație în urma votului din data de 11 decembrie. Aflați cine sunt ei și cu ce averi „pleacă la drum”, în cele ce urmează.

 

Interpret de muzică populară, cu masterate în drept și teologie

Alexandru Pugna, locul trei Camera Deputaţilor din partea PSD, are 55 de ani și este vicepreședinte al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud din 2012, dar şi un binecunoscut interpret de muzică populară. A fost consilier local la Bistrița în perioada 2000 – 2008, acum aflându-se la cel de-al treilea mandat de consilier judeţean.

Alexandru Pugna este absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă, secţia Teologie pastorală a Universităţii din Oradea (2003) și are două mastere, în teologie şi drept, fiind specializat în Administraţie publică locală, la Facultatea de Ştiinţe Juridice a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad (2007), respectiv Istorie bisericească, la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii din Oradea – 2006.

Pugna deține un teren intravilan la Teaca, de 881 de mp, un apartament de 64 de metri pătrați la Bistriţa (din 1999) și o casă în comuna Teaca (de 110 mp). Are două maşini marca Ford (fabricate 2001 și 2008). Dacă salariul de la Consiliul Județean i-a adus pentru anul trecut aproape 66.000 de lei, încă o treime din veniturile sale totale au fost câștigate din activatea de interpret de muzică populară, respectiv 31.000 de lei.

 

Manager, consilier și diplomat

Aflată pe locul al doilea în lista PNL la Camera Deputaţilor, Doris Moldovan are 37 de ani și este în prezent consilier județean. Deține în prezent funcția de vicepreședinte al organizației județene a PNL din Bistrița-Năsăud.

Doris Moldovan a fost, în perioada 2014-2016 (până la alegerile locale din vară), consilier al europarlamentarului Daniel Buda și consilier parlamentar al senatorului Cristian Florian. Anterior acestor funcții a ocupat postul de director executiv al Direcția Generale de Poliție Locală și Control a Municipiului București (2011 – 2013) și director executiv la Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Bistrița- Năsăud (în perioada 2009 – 2011). Nouă ani înainte de a lucra în administrația publică a activat pe funcții de conducere (manager, respectiv director comercial) în domeniul privat. Din 2009 este și administrator al unei fundații (ONG) care îi poartă numele, Fundația Doris.

După absolvirea Liceului Teoretic „Liviu Rebreanu” din Bistrița a urmat cursurile Facultății de Științe Politice și Administrative din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, unde și-a luat licența în domeniu. Are un masterat în management și contabilitate, absolvit la Universitatea „Vasile Goldiș” din Arad. În 2011 a urmat un curs de formare profesională în domeniul „Protocol și etică în diplomație”, în cadrul Institutului Diplomatic Român din București.

În privința averii, din declarația de pe site-ul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, se poate afla că Moldovan este proprietară a unei case în Bistriţa, în suprafață de 382 de metri pătrați. În anul 2015 a câştigat 11.000 de lei din funcția de consilier la Biroul Senatorial Cristian Florian, și aproape 29.000 de lei de la Parlamentul European, ca și consilier în cadrul biroului de europarlamentar. Doris Moldovan este de asemenea titularul unui credit bancar, în valoare de 10.000 de euro, pe care îl are de rambursat până anul viitor.

cristina-iurisniti

Dublu masterat, în comunicare și didactica limbii franceze

Intrată pentru prima dată în politică în urmă cu doar trei luni de zile, Cristina Iurişniţi  (45 de ani) este prima pe lista de candidați ai USR la Camera Deputaţilor. Din 2008 este profesoară de limba franceză la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” din Bistriţa.

Candidata USR este absolventă a două masterate, unul în Didactica Limbii Franceze, cu specializare în managementul formării, la Universitatea Franche-Comté, Centrul de Lingvistică Aplicată, Besançon, Franța, iar cel de-al doilea în Comunicare si Relații Publice în Romania. Este licențiată a Facultății de Litere, specializarea română-franceză, Universitatea Babeș–Bolyai din Cluj-Napoca.

Cristina Iurişniţi deţine la Bistriţa un apartament de 63 de metri pătrați, are un autoturism Renault Symbol (fabricat 2006) și a câștigat în anul 2015, ca profesor la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” din Bistriţa, puțin peste 44.000 de lei. Nu are datorii ș nici economii.

ioan-simioncaalde

Coregraf și specialist în etnografie și folclor

Cel care deschide lista de candidați la Senat din partea ALDE este coregraful Ioan Simionca. În vârstă de 53 de ani, Simionca este angajat al Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, din anul 2010.

Averea imobiliară a candidatului ALDE cuprinde o casă de 90 de metri pătrați în localitatea Livezile, un apartament de 50 de metri pătrați în Bistrița, și un teren agricol de 20 de ari, de asemenea în Livezile. Din salariul de coregraf la Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, Ioan Simionca a avut, în anul 2015, un venit de 18.000 de lei. Nu are datorii, dar nici economii, conform declarațiilor de avere și interese.

 

De la Bistrița-n America, și înapoi

Ionuţ Simionca, primul candidat al PMP pentru Camera Deputaţilor, este de profesie inginer zootehnist. Este proprietarul unei ferme la Livezile, pe care a înființat-o cu banii câștigați în America. În Statele Unite a plecat ca student, cu 38 de dolari în buzunar, pentru un job de vară. Zece ani mai târziu avea două companii, cu o sută de angajați.

În prezent, Simionca deţine un teren extravilan de 2.000 de metri pătrați în Livezile şi peste 26.000 de metri pătraţi de teren agricol în aceeaşi localitate, achiziționate după 2010. A cumpărat recent (2016) două case de 160 de metri pătraţi, respectiv 50 de metri pătraţi, în Bistriţa, un apartament de 73 de mp (2015). Mai deține de asemenea un apartament în SUA de 150 de metri pătraţi, cumpărat în 2013. Conduce un autoturism marca BMW, fabricat în 2012.

Veniturile din salarii ale candidatului PMP au fost de 23.000 de lei, ca director la firma proprie. Are economii în valoare de 230.000 de dolari, într-o bancă din America, şi un credit scadent în 2043, în valoare de 128.000 de dolari. Creditele din România sunt de 165.000 de lei, scadent în anul 2045. A mai obținut venituri anul trecut în valoare de 128.000 de dolari, din vânzarea unei case și a unei mașini.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.