Presedintele Traian Basescu si ministrii Gabriel Oprea si Teodor Baconschi s-au intalnit saptamana trecuta cu presedintele Statelor Unite ale Americii Barack Obama si vicepresedintele Joe Biden. Cu aceeasi ocazie secretarul de stat american Hillary Clinton si ministrul roman de externe Teodor Baconschi au semnat acordul privind amplasarea unui scut antiracheta in Romania

Presedintele Traian Basescu si presedintele SUA, Barack Obama au purtat discutii saptamana trecuta la Casa Alba, in prezenta vicepresedintelui american Joe Biden, la o parte a intalnirii fiind prezenti reprezentanti ai delegatiei Romaniei, in frunte cu ministrii Gabriel Oprea si Teodor Baconschi. Potrivit unor surse din delegatia oficiala care il insoteste la Washington pe presedintele Traian Basescu, intalnirea dintre acesta si presedintele Obama in Biroul Oval de la Casa Alba a fost programata si a durat 25-30 de minute. Oficialii romani prezenti care au fost prezenti la o parte a intalnirii presedintelui Basescu au fost ministrul Apararii, Gabriel Oprea, ministrul de Externe, Teodor Baconschi, secretarul de stat in MAE Bogdan Aurescu, sef al echipei de negociere a acordului semnat marti cu SUA. Partea americana a fost reprezentata de presedintele Obama si de vicepresedintele Biden.

Ulterior, discutiile au continuat intr-o formula restransa, intre presedintele Traian Basescu, presedintele Barack Obama si vicepresedintele Joe Biden. Despre discutiile purtate intre cei doi sefi de stat, presedintele Traian Basescu a declarat ca liderul american Barack Obama i-a spus ca Romania poate face ceva pentru America – sa faca justitia sa functioneze. "Obama a subliniat in mod repetat: SUA doresc ca Romania sa fie o tara puternica nu numai militar. La un moment dat, l-am intrebat pe Obama: “bun, sunt atatea lucruri pe care voi va pregatiti sa le faceti pentru Romania, ce poate face Romania pentru voi?”. Si raspunsul a fost:  “Faceti sa va functioneze justitia, pentru ca ce aud de la firmele americane este legat de justitie”. Seful statului a mai spus si ca vicepresedintele american Joe Biden i-a subliniat faptul ca, daca ar fi avut forte aeriene moderne, Romania ar fi participat la interventia din Libia.

Romania sub scutul antiracheta

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, si secretarul de stat al SUA Hillary Clinton au semnat saptamana trecuta, la Washington, acordul privind amplasarea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice al SUA-Romania.
Pe 1 septembrie, cu prilejul reuniunii anuale a diplomatiei romane, presedintele Traian Basescu le atragea atentia ambasadorilor romani ca, 'intr-un timp relativ scurt', se va produce semnarea acordului intre Romania si SUA privind scutul antiracheta

Apararea antiracheta este un sistem care are rolul de a detecta, urmari, intercepta si distruge rachete inamice ofensive. A fost conceputa initial ca protectie impotriva rachetelor balistice intercontinentale cu capete de lupta nucleare, mai nou include si apararea impotriva rachetelor cu raza medie/scurta de actiune cu cap de lupta conventional.

Semnarea acordului privind scutul antiracheta care va cuprinde si teritoriul Romaniei a fost primita bine si de catre reprezentantii NATO. Potrivit unui comunicat oficial, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a salutat semnarea a acordului privind scutul american antiracheta, de catre secretarul american de Stat Hillary Clinton si ministrul roman de Externe Teodor Baconschi,.
"Salut semnarea acordului in baza caruia Statele Unite vor amplasa interceptori antiracheta in Romania. Instalarea acestor interceptori defensivi va fi un element important al capacitatii de aparare antiracheta a NATO, asupra careia s-a convenit la summitul de la Lisabona din noiembrie", afirma secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice.

Alte reactii internationale
Potrivit unui comunicat de presa al ministerului rus de afaceri externe, Rusia cere garanții ca viitorul scut anti-racheta al NATO nu va fi indreptat impotriva sa. Rusia Today a prezentat intr-un articol intitulat "Un semn al lucrurilor ce vor veni" semnarea parteneriatului strategic dintre Romania si SUA, prin care se instaleaza elementele scutului antiracheta la Deveselu. Prin materialul respectiv se doreste atragerea atentiei inca o data a SUA pentru ca nu au oferit Rusiei garantia ca acest sistem nu se va indrepta impotriva sa.

Semnarea acordului dintre Romania si SUA si reactia Rusiei a fost dezbatuta cu interes de catre presa internationala. Agentiile de presa internationale au relatat pe larg, despre problema semnarii acordului romano-american privind scutul antiracheta. Ele au tinut sa sublinieze, insa, si nemultumirile Federatiei Ruse cu privire la acest subiect. Cea mai difuzata declaratie a fost cea a secretarului american de Stat, Hillary Clinton. Ea a afirmat ca demersul  va pozitiona Romania ca actor central in sistemul de aparare antiracheta al NATO.

Intalnirile precedente ale lui Traian Basescu cu presedintii americani

Intalnirea cu Barack Obama nu este prima pe care Traian Basescu o are in compania unui presedinte american. Presedintele Traian Basescu a efectuat prima vizita oficiala la Washington in perioada 8-9 martie 2005, la doar cateva luni dupa ce declarase ca "axa Washington – Londra – Bucuresti" va fi o prioritate a politicii externe romanesti. "Aceasta vizita are rolul de a ridica palierul relatiilor romano-americane in interiorul parteneriatului strategic pe care il avem cu aceasta tara ", declara seful statului, la plecarea spre SUA.

Dupa un an si patru luni, Traian Basescu a mers, din nou, la Washington, in contextul incheierii negocierilor si ratificarii Acordului de Acces privind amplasarea facilitatilor militare americane pe teritoriul Romaniei. Pe 27 iulie 2006, presedintele Romaniei a avut o intrevedere de 45 de minute la Casa Alba cu George W. Bush, la finalul careia l-a asigurat pe omologul sau american ca "Romania va continua sa ramana aliatul SUA la consolidarea democratiei in Irak si Afganistan". O declaratie menita sa risipeasca nedumeririle administratiei americane dupa propunerea premierului Calin Popescu Tariceanu de retragere a trupelor romanesti din Irak.

Cei doi presedinti s-au revazut la Neptun si Bucuresti, in aprilie 2008, cu prilejul Summitului NATO. In urma trecerii lui George W. Bush pe la Neptun, Romania a ramas doar cu aprecieri privind participarea in Irak si Afganistan si cu promisiuni vagi legate de ridicarea vizelor, scria, la acea vreme, "Evenimentul zilei".

Box: Relatiile diplomatice intre Romania si SUA
Romania si Statele Unite ale Americii au stabilit relatii diplomatice la 14 iunie 1880, la nivel de agentie diplomatica, pentru ca doua luni mai tarziu acestea sa fie ridicate la nivel de legatie. Relatiile diplomatice au fost intrerupte la 12 decembrie 1941 si au fost reluate, la 7 februarie 1946, la nivel de legatie. La 1 iunie 1964, relatiile diplomatice dintre cele doua tari au fost ridicate la nivel de ambasada.
La 11 iulie 1997, cu prilejul vizitei la Bucuresti a presedintelui Clinton, a fost lansat Parteneriatul Strategic Bilateral, cadru extins de colaborare vizand consolidarea relatiilor bilaterale, sustinerea procesului de reforma si a demersurilor de integrare euro-atlantica ale tarii noastre, promovarea rolului Romaniei de factor de stabilitate si securitate in Europa de sud-est.

Andrei TOMOS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.