O persoană din Bistrița-Năsăud a fost infectată luna aceasta cu virsului West Nile, potrivit unei informări a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT). La nivel național, din luna mai și până în prezent, 21 de persoane și-au pierdut viața, din cele aproape 200 care au fost infectate cu acest virus.

 

Potrivit Ministerului Sănătății, din  data de 2 mai 2018  până în data de 13 septembrie, au fost înregistrate 196 cazuri de meningite/meningo-encefalite cauzate de infecția cu virus West Nile.

Instituția precizează că au fost înregistrate 21 decese la pacienți care prezentau co-morbidități, conform datelor furnizate de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile: șapte în Bucureşti, patru în judeţul Iaşi, câte două în Olt şi Constanţa şi câte unul în judeţele Galaţi, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Suceava şi Teleorman.

Potrivit CNSCBT, cele mai multe cazuri de infecţii cu West Nile au fost înregistrate în Bucureşti (30), în Dolj (29), în Olt (20), în Iaşi (19) şi în Teleorman (15). Alte cazuri au fost întâlnite în Constanţa (8), Bacău (7), Brăila (6), Galaţi (6), Satu Mare (6), Ilfov (5), Sibiu (5), Mureş (5), Mehedinţi (5), Bihor (3), Dâmboviţa (4), Călăraşi (3), Alba (2), Cluj (2), Giurgiu (2), Suceava (2), Tulcea (2), Bistriţa Năsăud (1), Botoşani (1), Buzău (1), Caraş- Severin (1), Covasna (1), Ialomiţa (1), Hunedoara (1), Prahova (1), Vâlcea (1) şi Vrancea (1).

 

Cazul de infectare cu West Nile din Bistrița-Năsăud a fost înregistrat chiar în luna septembrie.

 

Odată cu scăderea temperaturilor, specialiștii apreciază că  în perioada următoare se așteaptă o scădere a numărului de cazuri de îmbolnăvire cu virusul West Nile.

Vectorii implicați în transmiterea virusului West Nile în țara noastră îi reprezintă mai multe specii de țânțari răspândiți atât în mediul urban cât și în cel rural.

Ministerul Sănătății reamintește autorităţilor administrației publice locale să intensifice măsurile de dezinsecție în localităţi  pentru a preveni răspândirea infecției cu virus West Nile.

Specialiştii în sănătate publică ai Ministerului Sănătăţii recomandă folosirea mijloacelor de protecție fizică a populației pentru evitarea expunerii la înțepăturile țânțarilor, precum protecția  mecanică a tegumentelor, folosirea substanțelor repelente, plase de protecție la ferestre.  Direcțiile de sănătate publică vor desfășura o campanie de informare  a populației referitoare la măsurile  necesare pentru protecția personală împotriva infectării cu virusul West Nile.

Specialiștii  menționează că infecția cu virus West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înțepătură de țânțar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.