Peste 1.900 de bistriţeni s-au îmbolnăvit în perioada 5-11 ianuarie, de viroze respiratorii şi pneumonii, potrivit datelor centralizate de Autoritatea de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud.

Numărul virozelor şi pneumoniilor înregistrate în judeţ au crescut de cinci ori faţă de ultima săptămână a anului 2008.
Situaţia cea mai alarmantă este la persoanele diagnosticate cu pneumonii.

Numărul pneumoniilor a crescut îngrijorător

Medicii de familie au raportat un număr de 183 astfel de cazuri, cu 32 de internări, faţă de 128 cazuri în aceeaşi perioadă a anului trecut, când au fost doar opt internări.

Numărul îmbolnăvirilor cu pneumonie a crescut cu aproape 43%, raportat la 2008.
În perioada 5-11 ianuarie ASP BN a înregistrat 127 de cazuri de pneumonie la adulţi, cu 19 internări, şi 56 la copii, cu 13 internări, în ceea ce priveşte raportul dintre cazurile semnalate în mediul urban şi cele din rural acesta fiind aproape egal.
Alţi 1.741 bistriţeni au fost diagnosticaţi cu diverse forme de infecţii respiratorii, 27 dintre ei ajungând pe patul de spital. Cei mai afectaţi au fost copiii, înregistrându-se 1.022 viroze, cu 16 internări, iar cazurile cele mai frecvente au avut loc în mediul rural unde s-au raportat 967 viroze, cu 13 internări.
Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul infecţiilor respiratorii a crescut cu aproape 36%, motiv pentru care medicii îi avertizează pe pacienţi ca, la primele simptome de răceală, să se prezinte la cabinetele medicale, pentru a primi un tratament corespunzător.
Virozele respiratorii, sunt cauzate de peste 100 de viruşi, reprezintă cele mai frecvente afecţiuni în perioada rece. Răceala nu trebuie subestimată, pentru că pot apărea complicaţii precum sinuzita, otita, laringita, amigdalita şi este principala cauză spre pneumonie.

Protectorii împotriva răcelii

Cea mai bună protecţie împotriva răcelii, care ne pândeşte pe parcursul sezonului rece, este asigurată de leacurile din plante, care înlătură primele simptome şi întârzie îmbolnăvirea.
Rodiile, strugurii, usturoiul şi propolisul întăresc imunitatea.

În perioada rece pentru prevenirea virozelor este recomandat consumul de usturoi, ceapă, suc de rodii sau de struguri. Pentru a preveni complicarea răcelii, consumul de ceapă va împiedica dezvoltarea bacteriilor, iar pentru diminuarea tusei este indicat muguri de plop negru. Plopul negru este cunoscut pentru proprietăţile sale antiseptice la nivelul căilor respiratorii. Consumul de ceapă este şi el util în tratarea tusei, deoarece are efecte expectorante şi calmante. Dezvoltarea bacteriilor este împiedicată de dieta bogată în ceapă care are în componenţă vitamine şi săruri minerale, în special potasiu, calciu, seleniu şi sulf.
Sucul de rodii este un adevarat rival al ceaiului verde şi al vinului roşu, datorită procentului de antioxidanţi pe care ii conţine. Rodiile alungă infecţiile şi previn o serie de afecţiuni grave, precum bolile neurodegenerative, cancerul şi îmbătrânirea prematură.

Cum să ne menţinem sănătoşi

Peste jumătate dintre români suferă în fiecare iarnă de răceală, bronşite sau pneumonie, iar peste 40% nu iau nicio măsură de prevenţie.
Medicii recomandă vaccinul antigripal precum şi consumarea vitaminelor din fructe şi legume. Oamenii în general ar trebui să privescă cu mai multă seriozitate această problemă de sănătate şi să încerce evitarea extinderii gripei. Odată cu depistarea primelor simptome, este recomandat controlul medical şi evitat tratamentul cu medicamente cumpărate de la farmacie, fără controlul şi prescripţia medicului.

Sistemul imunitar, pielea şi psihicul au de suferit din cauza temperaturilor scăzute, însă alimentele crude şi lichidele consumate în cantităţi mari vor proteja organismul de boli.
Lipsa luminii şi zilele scurte de iarnă pot duce la apariţia depresiei sezoniere. În absenţa luminii, organismul nu mai produce într-o cantitate normală un hormon denumit melatonină, responsabil pentru starea de bine.
Depresia se manifestă prin lipsă de energie, slăbiciune şi tendinţa de a mânca şi dormi în exces. Menţinerea unui program strict de somn şi o alimentaţie bogată în vitamine şi minerale pot preveni această dereglare.

Delia Hriţuleac

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.