Ungaria lui Viktor Orban a înăsprit tonul împotriva organizaţiilor non-guvernamentale susţinute de George Soros: impulsionat de venirea la putere a lui Donald Trump în SUA, guvernul de la Budapesta vrea să alunge din ţară ONG-urile pentru drepturile omului aflate ‘sub influenţă străină’, comentează marţi agenţia France Presse, potrivit agerpres.

„A fost depăşit un nou nivel în denigrarea ONG-urilor”, şi-a exprimat îngrijorarea – pentru AFP – Marta Pardavi, care co-prezidează filiala din Ungaria a Comitetului Helsinki, una dintre cele mai active organizaţii de apărare a drepturilor omului din ţară.

Recent, Szilard Nemet, unul dintre liderii partidul conservator Fidesz, formaţiunea premierului Viktor Orban, a făcut o afirmaţie explozivă, şi anume că unele dintre ONG-uri trebuie ‘curăţate’ din ţară.

Ţinta principală enunţată săptămâna trecută de Nemet sunt ‘pseudo-ONG-urile imperiului Soros’, acele organizaţii ale societăţii civile finanţate de miliardarul american George Soros, una dintre ‘oile negre’ pentru Viktor Orban, ale cărui studii la Oxford, pe când era o speranţă a disidenţei liberale, au fost totuşi finanţate de magnatul de origine ungară.
Însă numărul doi al Fidesz a citat de asemenea şi alte ONG-uri: Transparency International, Uniunea Ungară pentru Libertăţi Civile (TASZ) şi Comitetul Helsinki. Acestea ar fi, în opinia lui Nemeth, ‘grupuri non-alese’ care vor ‘să influenţeze politicile naţionale’.

La putere din 2010, Viktor Orban a făcut obiectul a numeroase rapoarte critice privind măsurile luate de guvernul său împotriva acţiunilor unor organizaţii ale societăţii civile.

Unul dintre cele mai noi rapoarte de acest fel, publicat în noiembrie de Federaţia Internaţională a Drepturilor Omului, subliniază complexitatea tot mai mare a procedurilor de înregistrare administrativă a ONG-urilor şi dificultatea de a avea acces la fonduri publice.

Acuzaţia de ‘ingerinţă în politica ungară’ nu este însă nouă, aşa cum a arătat disputa din 2014 dintre Oslo şi autorităţile ungare care au anchetat mai multe organizaţii de apărare a drepturilor omului sprijinite de Norvegia.

Atât Uniunea Europeană, cât şi administraţia Obama în SUA au atras atenţia la acel moment asupra unui recul în privinţa statului de drept.

Însă venirea lui Donald Trump la preşedinţia SUA, salutată de Viktor Orban, ‘deschide o nouă eră’, a spus pentru AFP purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs.

„Odată cu noua administraţie americană, pseudo-activităţile sectorului civil nu vor mai fi motorul politicii internaţionale”, a adăugat el.

O lege privind ‘transparenţa’ finanţării ONG-urilor urmează a fi discutată în Parlament în aprilie.

Noua lege va fi „conformă cu cadrul UE şi cu dreptul internaţional”, a dat asigurări Kovacs, precizând pentru AFP că „statul de drept va fi respectat”.

Însă, a adăugat el, „avem nevoie de schimbări deoarece nu ştim în prezent câţi bani străini şi câtă influenţă străină se află în spatele acestor ONG-uri”.

Rusia, pentru care Orban nu îşi ascunde admiraţia, a votat în 2012 o lege care obligă ONG-urile care primesc finanţare din străinătate şi au o ‘activitate politică’ să se înregistrare ca ‘agenţi străini’.

Cele 60 de ONG-uri susţinute în Ungaria de Fundaţia pentru o Societate Deschisă (OSF) a lui George Soros, 86 de ani, s-au angajat în lupta împotriva corupţiei şi discriminărilor, precum şi în sprijinirea investigaţiilor jurnaliste sau a refugiaţilor, într-o ţară al cărei guvern şi-a afişat în mod deschis ostilitatea faţă de imigranţi.

„Soros a decis că este adversarul lui Viktor Orban şi că aparţine opoziţiei politice ungare (…) Oamenii au dreptul să ştie prin ce organizaţii acţionează”, a spus săptămâna trecută Janos Lazar, şeful de cabinet al lui Orban.

În decembrie, Viktor Orban a declarat pentru un site ungar că 2017 va fi anul ‘expulzării’ din ţările din UE a organizaţiilor susţinute de George Soros, printre altele important contributor la tabăra democrată în SUA.

 

„Nu suntem opoziţia, nici în Ungaria, nici în altă parte. Suntem promotori ai unei dezbateri deschise”, a reacţionat preşedintele OSF Christopher Stone, care a dat asigurări că nu are nicio intenţie să părăsească Ungaria.

Însă toate aceste critici i-ar putea speria pe micii donatori, îşi exprimă îngrijorarea Marta Padavi, din partea Comitetului Helsinki, ai cărui avocaţi acţionează zilnic pentru drepturile imigranţilor.

1 COMENTARIU

  1. Domnul Orban, mi se pare a fi un „conducator ” cuminte si pentru tzara sa, un foarte bun patriot ! Foarte bine face si cu „migratorii ” care napadesc peste noi ca ” lacustele ” si cu tot ceea ce este impotriva tzarii sale ! De ce n-am face si noi la fel ?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.