Pe modelul Cretu,
Viceprimarul Rusu nu renunta la locuintele modulare

Municipalitatea nu renunta la ideea de a construi locuinte de necesitate la iesirea din Viisoara, cu toate ca, recent, Prefectura Bistrita-Nasaud a contestat hotarârea Consiliului Local Bistrita, adoptata in octombrie anul trecut.
Initiativa municipalitatii nu este acceptata nici de localnicii din imediata apropiere a zonei unde urmeaza sa fie construite cele 60 de locuinte modulare, pentru care Primaria Bistrita va cheltui din bugetul propriu circa trei milioane de lei.

Ideea de a construi locuinte de necesitate, destinate in mod special familiilor nevoiase care ocupa unele imobile din Centrul istoric al municipiului, ii apartine viceprimarului Andrei Rusu. O prima tentativa de a promova acest proiect, pe care viceprimarul liberal al Bistritei in considera prioritar, a avut loc in luna iulie a anului trecut. Nu a avut succes, mai ales ca initiativa sa nu a gasit sustinere printre consilierii social-democrati. Dar cum cu rabdarea treci marea, viceprimarul Rusu nu s-a lasat cu una cu doua si l-a convins in cele din urma pe primarul Ovidiu Cretu ca locuitorii nevoiasi ai Bistritei ar avea nevoie de astfel de locuinte. A fost intocmit un studiu de fezabilitate in vederea construirii locuintelor modulare, care ar urma sa fie amplasate in cartierul Viisoara, in zona cunoscuta sub numele de Dealul Viilor, si, in luna octombrie 2011 Consiliul local aproba proiectul de hotarâre care viza aprobarea SF-ului si amplasarea locuintelor cu pricina.

Localnicii din Viisoara nu vor in vecinatate locuinte modulare

Locuitorii din Viisoara, care isi au locuintele in imediata apropiere a zonei unde urmeaza a fi amplasate locuintele modulare nu au vazut cu ochi buni initiativa viceprimarului, cu atât mai mult cu cât viitorii lor vecini sunt majoritatea de etnie roma si extrem de saraci. La gândul ca le va fi afectata linistea si integritatea gospodariilor lor, localnicii din Viisoara au protestat impotriva proiectului municipalitatii. 64 de cetateni din Viisoara au intocmit o contestatie pe care au inaintat-o si Institutiei Prefectului Bistrita-Nasaud, oamenii motivând ca zona pe care ar urma sa fie amplasate containerele de locuit, cunoscuta ca fiind Dealul Viilor, este de fapt pajiste si se afla in administrarea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, singurul care ii poate schimba destinatia, conform Legii 214/2011.

Prefectura spune ca nu se respecta legea

In baza contestatiei formulata de cei 64 de bistriteni, dar si considerând ca se incalca legalitatea, Institutia Prefectului Bistrita-Nasaud a inaintat Primariei Bistrita o plângere prealabila impotriva hotarârii adoptate de Consiliul Local. Potrivit documentului citat, Prefectura mentioneaza ca „analizând documentatia care a stat la baza hotarârii reiese ca amplasamentul locuintelor de necesitate se afla in localitatea componenta Viisoara, ridul Valea Viilor, destinatia actuala a terenului conform Certificatului de urbanism nr. 1270/05.08.2011 fiind de pasune in intravilan. La data adoptarii hotarârii a intrat in vigoare Legea 214/2011pentru organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor. (…) Construirea de locuinte de necesitate implica schimbarea categoriei de folosinta a terenului, studiul prevazând amenajarea de terase balastate pe care sa fie amplasate constructiile si drumuri de acces, or conform aceleiasi legi schimbarea categoriei de folosinta a pajistilor se face numai cu aprobarea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale ori Ministerul Mediului si Padurilor, dupa caz, in calitatea lor de entitati care intocmesc amenajamente pastorale sau silvopastorale prevazute de lege. La art. 28, alin.1, lit. a din Legea 214/2011 se prevede ca schimbarea destinatiei suprafetei de pajiste in alte categorii de folosinta fara aprobarile legale in vigoare constituie infractiune”, se mentioneaza in actul emis de Prefectura.
Mai mult decât atât, Institutia Prefectului considera ca nu s-a respectat legea nici in cazul intocmirii studiului de fezabilitate.
„… prin studiu de fezabilitate se intelege «documentatia tehnico-economica prin care se stabilesc principalii indicatori tehnico-economici aferenti obiectivului de investitii pe baza necesitatii si oportunitatii realizarii acestuia si care cuprinde solutiile functionale si tehnologice, constructive si economice ce urmeaza a fi supuse aprobarii. Studiul de fezabilitate nu este intocmit având in vedere modificarile legislative cu privire la terenurile cu destinatia de pasuni, iar hotarârea de aprobare a studiului este lipsita de cauza, fiind lovita de nulitate absoluta, datorita intrarii in vigoare a Legii 214/2011, deoarece documentatia tehnico-economica analizeaza necesitatea si oportunitatea construirii de locuinte de necesitate pe un teren indisponibilizat pentru construire prin efectul legii»”, se precizeaza in Plângerea prealabila a Institutiei Prefectului Bistrita-Nasaud, considerându-se totodata ca hotarârea Consiliului local este prematura „in conditiile in care obiectivul de investitie este doar in stadiul de proiectare, respectiv in faza studiului de fezabilitate care oricum nu mai corespunde realitatii legislative”.

Primaria sustine ca e legal

Reprezentantii municipalitatii nu sunt insa de acord cu punctul de vedere al Institutiei Prefectului, intrucât, spun ei, conform Planului Urbanistic General aprobat in anul 2004, terenul respectiv din Viisoara are destinatie de zona de locuinte individuale.
„Terenul respectiv este destinat constructiei de locuinte si este al primariei. Este domeniul public-privat al Primariei Bistrita si este destinat constructiei de locuinte, si ca atare prin in inventarul domeniului public. Pâna la urma e contestatia oamenilor din zona, care, sigur, au si ei dreptatea lor si dreptul sa isi spuna punctul de vedere. Asta insa nu ne impiedica sa ne continuam proiectul. Prefectura nu a avut toate datele la dispozitie. Noi le-am raspuns si le-am pus toate datele necesare la dispozitie, Planul Urbanistic General aprobat in 2004, inventarul domeniului public care fac dovada ca acest teren este destinat constructiei de locuinte si nu e nicidecum pasune, asa cum spuneau petentii”, a declarat pentru Gazeta de Bistrita, viceprimarul Andrei Rusu, initiatorul acestui proiect cu privire la locuintele de necesitate.
De altfel, si in referatul intocmit de municipalitate si trimis Prefecturii se explica ca potrivit Planului Urbanistic General al municipiului Bistrita, aprobat prin Hotarârea nr.43/2004 a Consiliului local al municipiului Bistrita, terenul in discutie este situat in UTR 28 Viisoara, in intravilanul localitatii, cu destinatia zona de locuinte individuale in regim de inaltime de maxim P+2E. Totodata, se mai precizeaza ca „terenul pe care s-a propus amplasarea locuintelor de necesitate, face parte dintr-o suprafata de 229,7 ha cu destinatia de pasune, inclus in domeniul public al municipiului Bistrita conform Hotarârii nr.187/30.09.2009 a Consiliului local al municipiului Bistrita, fiind inscris in inventarul bunurilor care apartin domeniului public al municipiului, la CAP.IX „Pasuni comunale” pozitia nr.19, conform Hotarârii Guvernului României nr.527/2010 pentru modificarea anexei nr. 2 la Hotarârea Guvernului nr.905/2002 privind atestarea domeniului public al judetului Bistrita – Nasaud, precum si al municipiului, oraselor si comunelor din judetul Bistrita – Nasaud”.
„In ceea ce priveste invocarea prevederilor Legii nr.214/2011 pentru organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor, in speta, precizam ca suprafata de teren in discutie nu se regaseste in nici una din categoriile de pajisti prevazute de art.1 lit. a-f”, se mai precizeaza in documentul inaintat de Primaria Bistrita, Institutiei Prefectului Bistrita-Nasaud.

Cica se tine cont de oameni, nu de Prefectura

In concluzie, si de altfel potrivit declaratiei viceprimarului Andrei Rusu, proiectul va merge mai departe in ceea ce priveste amplasarea unor locuinte de necesitate in Viisoara. Viceprimarul spune insa ca se cauta si alte solutii in ceea ce priveste terenul pe care aceste locuinte vor fi amplasate in cele din urma.
„Noi mergem mai departe. Vom gasi si alte variante, tinând cont de contestatia locuitorilor din zona, nu neaparat din alte rationamente. Prefectura nu va putea sa mearga mai departe in contencios. Avem si alte variante, dar deocamdata nu pot spune mai multe acum atât timp cât nu s-a luat o decizie”, a precizat pentru Gazeta de Bistrita, Andrei Rusu.
Gazeta de Bistrita a mai aratat intr-un material publicat in luna decembrie a anului trecut ca exista suspiciuni legate de faptul ca viceprimarul Andrei Rusu ar avea un interes personal in a duce la bun sfârsit proiectul cu privire la locuintele modulare. Acestea ar urma sa fie ridicate pe structuri metalice, exact din materialele fabricate la firma la care viceprimarul a fost pâna de curând director si este in continuare actionar – Plastsistem, care face parte din Grupul Teraplast, si este producator de  panouri sandwich si structuri metalice pentru constructii comerciale si industriale.

Liana Muresan
redactie@gazetadebistrita.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.