Aproape 140 de câini comunitari sunt închişi în noul adăpost din Bistriţa, destinat acestor animale.
Deşi câinii ar trebui să beneficieze de condiţiile specifice unui adăpost aflat acum la aşa zisul „standard european”, asta nu se întâmplă.

Canalizarea de la noul adăpost lasă mult de dorit iar angajaţii primăriei, mai mult beţi decât treji (informaţie confirmată de mai multe persoane) preferă să facă schimb de granule (hrana animalelor) contra unor cantităţi de rachiu. Mai mult, se practică şi vânzarea la negru a unor câini, pentru care un cetăţean trebuie să scoată din buzunar 100 de lei. Deşi mai multe persoane confirmă acest lucru, reprezentanţii Primăriei Bistriţa spun că nu ştiu nimic.

Bani mulţi, condiţii ba

Noul adăpost oferit câinilor din Bistriţa este situat pe strada Simpozionului la Nr. 2 şi a costat nu mai puţin de 200.000 de lei. Acest adăpost a fost construit în scopul de a oferi un tratament corespunzător câinilor comunitari din municipiul Bistriţa. Potrivit viceprimarului George Avram, municipalitatea cheltuieşte anual circa 20.000 de lei, doar pentru hrană, din care în 2009 s-au cheltuit până la ora actuală 16.116 de lei.
Toate bune şi frumoase, dar condiţiile europene promise aici lasă mult de dorit. Canalizarea este în primul rând o problemă, pentru că scurgerea nu este bună, iar toată mizeria se strânge sub animale şi se amestecă cu hrana acestora. În al doilea rând, nu o dată angajaţii Primăriei Bistriţa care se ocupă cu îngrijirea câinilor au fost prinşi, de diverse persoane, dormind la serviciu sau aflaţi în stare de ebrietate şi, cel mai grav, făcând schimb de granule cu rachiu. Ba mai mult au dispărut şi câini, vânduţi „la negru”, şi care apoi au fost declaraţi morţi, cadavrele lor nefiind văzute nicăieri. Informaţia a fost confirmată chiar de către un angajat al Primăriei Bistriţa, aflat sub anonimat, unui redactor al Gazetei de Bistriţa.

Deţu’ de rachiu, la găletuţa de granule…

La ora actuală se spune că, zilnic se dau câte doi saci de granule pe zi, celor circa 140 de câini aflaţi în noul adăpost. Nu odată însă au dispărut granulele care erau destinate animalelor flămânde. Potrivit unui angajat al Primăriei Bistriţa, pe o găletuţă de două kg cu granule, un angajat lua în schimb cam 10 deţi de rachiu. Nu odată aceştia au fost prinşi chiar de şeful lor.

De asemenea, vândutul animalelor la negru e la modă, informaţie confirmată şi infirmată nu o dată. Spre exemplu, un câine pe care vroia să-l cumpere anul acesta, chiar secretara primăriei, Floare Gaftone, cu suma impusă de 100 de lei, a dispărut a doua zi, foarte posibil în schimbul unei sume mai bune care a intrat în buzunarul vreunui angajat. Motivaţia pentru faptele lor ar fi aceea că salariile „sărmanilor” angajaţi sunt prea mici, respectiv minimul pe economie. Aceste ilegalităţi au fost confirmate şi de alte persoane care frecventează adăpostul de animale, în scopul ajutorării acestora.

George Avram: „La urechile mele nu a ajuns nimic!”

Atât în 2008, la vechiul adăpost de câini din Bistriţa, cât şi în cursul acestui an, când s-a făcut adăpostul modern destinat câinilor, au fost făcute mai multe sesizări de la diverse persoane şi de la membrii Asociaţiei de Protecţie a Animalelor ANIMATERRA din Bistriţa. Aceştia reclamau faptul că angajaţii Primăriei Bistriţa, care lucrează la adăpostul de câini, nu îşi fac bine treaba şi chiar comit ilegalităţi.

Responsabil pe acest tronson, viceprimarul George Avram spune că nimic concret nu a ajuns la urechile sale. „Sesizări cum că angajaţii de la adăpost nu îşi fac bine datoria, au mai fost înainte de a fi dat în folosinţă acest adăpost nou pentru câini. Vechiul adăpost pentru câini era redus ca număr de boxe şi stăteau într-adevăr mult mai mulţi câini într-o singură boxă. Au fost nemulţumiri… Sunt asociaţiile care se ocupă de aceşti câini, care într-adevăr îi iubesc şi s-au deplasat de multe ori la adăpost. Ei ne-au semnalat probleme în sensul respectiv. Era şi greu de administrat un număr mare de câini cu un număr redus de boxe pentru adăpostirea acestor câini. (…). Eu consider că deja am făcut mult pentru aceşti câini fără stăpân, odată cu noul adăpost destinat lor, făcând 120 de boxe care sunt în alte condiţii şi în alte împrejurări. Sesizări cu privire la noul adăpost nu am avut, adică aşa să se semnaleze mari nereguli acolo. Că s-au mai interesat unii, asta e altceva, dar nu am avut sesizări. Deci, la mine, înainte de crearea noului adăpost pentru câini, au fost acele asociaţii non-profit care se ocupă de câini. Au fost la mine de mai multe ori, am stabilit cu ei mai multe etape…Le-am promis la vremea respectivă că voi sprijini confecţionarea acestui adăpost pentru câini şi iată că l-am şi realizat. Urmează să mai aducem îmbunătăţirile care se impun, şi… le vom aduce. Legat de furat, dacă nu l-ai prins că a furat, eu nu cred dacă nu am văzut. Cum să acuz eu un angajat al Primăriei Bistriţa că a furat granule? Nu pot să cred aşa ceva. Nu se poate întâmpla… Acele granule sunt sub cheie, sunt în magazie. Nu au ei chei de acolo. Vin într-adevăr să administreze mâncarea câinilor, dar ei nu merg nici cu maşina la lucru. (…). Nu am cunoştinţă de aşa ceva (n. r. – vânzarea la negru a câinilor). La urechile mele nu a ajuns faptul că au dispărut câini peste noapte fără să se ştie nimic de ei. Nu au unde să dispară, este o incintă închisă, boxele sunt bine egalizate, nu pot ieşi, nu pot să fugă, deci nu au cum să dispară, după părerea mea…”, a precizat viceprimarul George Avram.
De menţionat faptul că, la ora deplasării unui redactor de la Gazeta de Bistriţa, la noul adăpost de pe strada Simpozionului, pe lângă boxele „bine egalizate”, se aflau o grămadă de câini liberi, împrăştiaţi prin întreaga curte, iar câinii au primit apă pentru că a apărut o maşină a mass-media.

ANIMATERRA Bistriţa, pe punctul de a se destrăma

Asociaţia de Protecţie a Animalelor din Bistriţa nu mai e ce a fost odată. Dacă înainte erau peste 15 persoane membre ale Asociaţiei, acum abia dacă mai sunt patru, şi acestea pe punctul de a renunţa, deoarece au ajuns la concluzia că se luptă cam degeaba.

Fosta preşedintă a Asociaţiei, Magda Paramon, a renunţat de ceva vreme, iar cele 4-5 femei care mai sunt membre în Asociaţie trăiesc cu speranţa unui miracol. Dintre persoanele care intervin şi ajută câinii de la adăpost, de câte ori au timp, amintim pe Rosina Bachner, Elena Pop, Gabriela Mălinaş, dar şi soţii Paul şi Sorina Rot. „Asociaţia e pe punctul de a se desfiinţa pentru că nu mai avem oameni. Mai suntem doar vreo patru – cinci persoane active”, ne-a mărturisit Rosina Bachner. De asemenea membru veteran al Asociaţiei, Elena Pop, se arată dezamăgită de situaţia creată. „Nu ai cu cine discuta. Angajaţii sunt mai tot timpul rupţi de beţi. De anul trecut din aprilie, ne-am implicat aproape zi de zi. Eu ieşeam de la serviciu de la ora 14.00, şi până la 19.00 eram la adăpost. Ştim exact ce fac ei acolo, dar nu te crede nimeni. L-am atenţionat pe domnul Cilian. (…). Le-a făcut nişte cutii de tablă pentru apă care sunt nesudate, şi din care tot se scurge sub câini. Am cumpărat de două ori furtun din banii Asociaţiei, dar au deschis dulapul şi au furat granulele şi furtunurile din dulap. Nu am dus furtunul acela pentru noi, ci pentru câini, ca să nu mai cărăm apă”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, Elena Pop, membră ANIMATERRA Bistriţa.

Şase câini, omişi de la noul adăpost

Potrivit precizărilor făcute de viceprimarul municipiului Bistriţa, George Avram, la ora actuală, din cele 120 de boxe de la noul adăpost pentru câini, sunt ocupate aproximativ jumătate. „Avem un total de 136 de câini la noul adăpost. Joi, 10 septembrie, dimineaţa, au fost 130 şi s-au mai colectat în cursul zilei încă şase, deci în total, 136 de câini. La noul adăpost pentru câini, legislaţia în vigoare spune că numai dacă sunt agresivi câinii trebuie să stea câte unul singur într-o boxă făcută în acest scop. Dacă ei sunt în familie, atunci nu sunt agresivi. Pot să locuiască mai mulţi câini într-o boxă a adăpostului, câte doi-trei, iar cei care sunt agresivi sunt singuri în boxă. La vechiul adăpost mai sunt trei adulţi masculi şi trei femele care au şi pui. Urmează ca într-un timp scurt să fie mutaţi şi câinii de acolo la noul adăpost pentru animale. Se ocupă cineva şi de cei rămaşi la vechiul adăpost. Acolo la noul adăpost pentru câini este asigurată paza şi îngrijirea acestor câini pe două schimburi, fiind de 12 ore schimbul, de la ora 8.00 la 20.00 şi de la 20.00 la 8.00 dimineaţa, aceste persoane asigurând şi paza acelor câini care la ora actuală se află în adăpost”, asigură viceprimarul municipiului Bistriţa, George Avram.

Uite veterinaru’… nu-i veterinaru’…

Deşi municipalitatea spune că inclusiv problema asistării veterinare ar fi asigurată, membrii ANIMATERRA susţin că de mult timp nu a mai apărut vreun veterinar pe la adăpost care să salveze câinii de la o boală sau chiar de la moarte. Viceprimarul Bistriţei, George Avram, a auzit el ceva de un contract, cică încheiat cu Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor Bistriţa –Năsăud ( DSVSA BN) şi asigură faptul că medicul veterinar Francisc Sarkany vine ori de câte ori este chemat şi, în schimb mai are şi un anumit program pe care îl respectă. „Spre exemplu, chiar acum duminică, 13 septembrie, a fost programată o acţiune de deparazitare a câinilor, cu injectabil”, a asigurat viceprimarul George Avram.

Directorul DSVSA BN, Ioan Bogolin, ceva mai în temă cu treaba contractelor, spune că nu este niciun contract semnat cu Direcţia pe care o conduce, dar parcă ar fi un medic veterinar care s-ar ocupa de problema aceasta. „Nu este niciun contract semnat cu noi. Nu ştiu dacă mai este doctorul Sarkany, dar mai este un medic veterinar care parcă ar fi desfăşurat activitatea lui Sarkany… Cred că au contract cu un medic veterinar cu liberă practică, dar aceştia sunt sub prestări de servicii cu noi, nu sunt angajaţi la noi. Sarkany a oferit astfel de servicii şi până acuma, am înţeles că şi la noul depozit dar nu prin DSVSA BN. (…). Conform prevederilor legale, adăposturile pentru câinii comunitari sau fără stăpân, trebuie să aibă asigurată asistenţă specializată veterinară, pe baza unui medic angajat sau cu un contract de prestări servicii. Sarkany nu mai este angajatului Direcţiei Sanitar Veterinare şi el chiar nu mai are acum nicio activitate care o desfăşoară nici pe bază de contract cu noi”, a explicat directorul DSVSA BN, Ioan Bogolin.
La pol opus, membrii care au mai rămas la ANIMATERRA Bistriţa spun că au fost cazuri de câini aduşi care nu s-au mai putut ridica în picioare după ce au fost anesteziaţi. Rozina Bachner ne-a informat că, acum două săptămâni o căţeluşă care trebuia să fete a fost tranchilizată şi nu a mai putut naşte puii. Nu a fost niciun medic veterinar care să poată interveni , aşa că animalul a murit şi nimeni nu a mai ştiut nimic de el. Acesta este doar un exemplu de acum două săptămâni. Dar anul acesta au fost multe alte cazuri similare, susţine femeia.

Canalizarea, o problemă „europeană”

Viceprimarul municipiului Bistriţa, George Avram, recunoaşte faptul că la noul adăpost pentru câini, canalizarea este de proastă calitate. Sifoanele respective nu permit scurgerea completă a apei şi a urinei, aşa că totul se strânge sub câini. „Mai sunt unele îmbunătăţiri care trebuie aduse la noile boxe. Sunt ceva probleme cu canalizarea, dar pot fi remediate. Mai sunt probleme şi cu amenajarea în interiorul boxelor, pentru că toate boxele vor trebui să aibă paleţi de lemn pe care să doarmă câinii. Dar, nefiind în această perioadă instalat sezonul rece, merge şi aşa, deocamdată. Odată cu intrarea în sezonul rece vor fi şi acele podeţe făcute în boxele câinilor”, asigură viceprimarul George Avram.

La data de 10 septembrie, când unul dintre redactori s-a deplasat în zona adăpostului, erau improvizate câteva cartoane (de către membrii ANIMATERRA), pentru a-i proteja pe puii de câini, de frigul care s-a aşternut deja pe timp de noapte. Cât priveşte canalizarea, apa turnată chiar atunci de către angajaţi în cutii, se scurgea din boxele câinilor şi pe dinafară. De asemenea, la ora 15.00, când şi căldura era puternică, mirosul de la adăpostul „european” era insuportabil, deoarece boxele nu era nici curăţate, nici spălate, iar câinii lătrau a… foame.
Cu toate că oficialităţile se laudă cu nişte bani investiţi în noul adăpost de câini, aflat la aşa numitele standarde europene, canalizarea e făcută de mântuială, betonul e rece şi înţesat de urină. Totul lasă de dorit. Însă, mai presus de toate, un semn de întrebare îl constituie activitatea angajaţilor din cadrul Primăriei Bistriţa, fie ei de etnie romă sau română. Unele chestiuni se ascund însă demult, iar cei îndreptăţiţi să ia măsuri închid ochii şi se fac că nu văd, motivând că pentru un salariu mai mic se justifică acţiunile lor.
Spor la flămânzit şi omorât câini, la „standarde europene"!
 
Asculta inregistrarea aici :
 
https://www.gazetadebistrita.ro/stiri/filme/109-trafic-cu-animale-si-hrana-la-adapostul-de-caini-bn 
 
Iulia Stupinean

3 COMENTARII

  1. naiba stie ce ati descoperit, cine ce v-a spus, care ce a luat! asta numai voi stiti. insa sper pentru binele vostru ca ati mers repejor sa denuntati fapta la organele in drept. pentru ca altfel, ia uitati ce spune Codul Penal despre cei care au cunostinta despre savarsirea unor infractiuni si nu le denunta:”Art. 262. – Nedenuntarea unor infractiuni

    Omisiunea de a denunta de îndata savârsirea vreuneia dintre infractiunile prevazute în art. 174, 175, 176, 211, 212, 2151 , 217 alin. 2 – 4, art. 218 alin. 1 si art. 276 alin. 3 se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.” Ce zici, Iulia, ti-ar place sa locuiesti intre 3 luni si 3 ani in cunoscuta „statiune” pentru femei Targsor- Prahova

  2. pai in cazul asta, detective, ar trebui sa fim bagati la zdup cu totii, chiar si tu. Cred ca fiecare avem cunostinta de infractiuni care au loc prin institutiile publice, scoli, gradinite, cantine, armata, politie etc etc etc pe care nu le denuntam din urmatoarele motive: nu avem tupeu, pentru ca am fi amenintati la tot pasul, lipsa de profesionalism si competenta din partea organelor de drept *de cele mai multe ori, corupte, care si ele, pentru o litra de tuica, te -ar latra de nu te vezi*, grupuri de interese, beneficii personale etc etc etc. O optiune ar fi sa parasti in grup, ca sa ai cat de cat spate. Ashe ca, in situatia actuala a tarii,, se me pi.h pe codu renal. ciocu mic

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.