După mai bine de opt luni de anchetă în cazul morţii pastorului neoprotestant Adrian Blaga şi a fiului acestui în vârstă de doar 9 ani, Timotei, procurorii au ajuns la un verdict oficial: pastorul şi-a ucis fiul după care şi-a pus şi el capăt zilelor. Varianta aceasta a fost avansată la nici trei zile după producerea tragicului eveniment, însă la acea vreme procurorii au afirmat că iau în calcul mai multe ipoteze de lucru.

O ipoteză de-a dreptul şocantă a fost avansată de jurnaliştii din Timişoara, care susţin că de moartea lui Adrian Blaga nu ar fi străini procurorii DNA, din cauza orientării sale religioase.

Descoperire macabră pe un câmp de pe raza localităţii Aciua din judeţul Satu Mare a avut loc în seara zilei de 6 august. Un sătean a găsit o autoutilitară incendiată, iar în partea din spate a acesteia cadavrele a două persoane – un bărbat şi un copil – care prezentau urme de lovituri şi tăieturi.

La scurt timp s-a descoperit că era vorba de pastorul bistriţean Adrian Blaga, în vârstă de 39 de ani, şi de fiul său, Timotei, de doar 9 anişori.

Identificarea s-a făcut cu rapiditate, după numărul de înmatriculare a autoutilitarei, dar şi a faptului că dispariţia celor doi fusese anunţată de către soţia bărbatului la Poliţia Bistriţa, ei fiind daţi apoi în urmărire generală. Având în vedere moartea violentă a celor doi, evenimentul a fost raportat la IGPR, care a trimis o echipă de criminalişti la Satu-Mare care să acorde consiliere anchetatorilor locali.

Echipa de anchetatori condusă de procurorul Dumitru Miclea a luat în lucru mai multe ipoteze în cazul morţii lui Adrian Blaga şi a fiului său Timotei.

 

Moarte violentă

Adrian şi Timotei Blaga, tată şi fiu, au avut parte de o moarte violentă, unii comparând-o cu o execuţie în stil mafiot. Potrivit criminaliştilor, ambii prezentau lovituri puternice la cap şi urme de tăieturi la nivelul gâtului. Având în vedere leziunile pe care le aveau victimele, anchetatorii au considerat atunci că sunt mai mulţi autori ai crimelor şi că, în încercarea de a-şi şterge urmele, ucigaşii au incendiat autoutilitara.

În urma necropsiei s-a stabilit că în momentul în care autoutilitara a fost incendiată, Adrian Blaga era încă în viaţă.

„A rezultat faptul că bărbatul de 39 ani prezenta plagă tăiată înţepată penetrantă a gâtului cu secţionare de vase sanguine, iar la examenul intern s-au constatat depuneri de funingină pe tractul respirator, limba şi mucoasa esofagului care s-au putut produce în timpul vieţii prin inhalare de fum.

În ceea ce priveşte pe minorul de 9 ani s-a constatat şoc hemoragic ca urmare a unei plăgi tăiate profunde a gâtului cu leziuni de vase sanguine şi de asemenea fractura deschisă comunitivă cu dislocare a cutiei craniene cu dilacerare duro-cerebrală care s-a putut produce prin loviri active repetate cu un corp dur cu suprafaţa relativ mică de impact putând fi şi ea, cauza tanatogeneratoare”, arăta IPJ Satu Mare într-un buletin de presă din luna august 2013.

 

Ucigaş şi sinucigaş încă din primele zile ale anchetei

La nici trei zile de la acest eveniment tragic, jurnaliştii din Satu Mare, citând surse apropiate anchetei, au avansat ideea că pastorul Adrian Blaga şi-ar fi ucis fiul după care s-a sinucis. Afirmaţiile se bazau pe faptul că, corpul pastorului bistriţean nu prezenta urme de autoapărare. De atunci însă şi până zilele trecute, procurorii nu au confirmat această ipoteză, însă nici nu au infirmat-o. În cele din urmă au ajuns tot la acest rezultat – pastorul Adrian Blaga şi-a ucis fiul după care s-a sinucis.

„Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare au finalizat cercetările şi, prin ordonanţa din 10.III.2014, în temeiul art. 315 alin.1 lit. b, rap. la art. 16 alin.1 lit. f şi b din Noul Cod de Procedură Penală, au dispus clasarea cauzei privind omorul sesizat la data de 6.VIII.2013, pe raza localităţii Aciua, comuna Pomi, jud. Satu Mare.

Din probatoriul administrat în cauză a rezultat faptul că B.A.T. a incendiat autoutilitara, folosind motorina cumpărată în acest scop. În timpul incendiului, acesta i-a aplicat minorului B.T. lovituri la nivelul capului şi gâtului cu ciocanul şi maceta, corpuri delicte identificate la faţa locului, lovituri care i-au cauzat moartea, după care, cu aceeaşi macetă şi-a provocat o leziune la nivelul gâtului, secţionându-şi vasele sangvine. În aceste împrejurări B.A.T. a inhalat importante cantităţi de fum şi monoxid de carbon, care i-au provocat moartea.

Conform raportului medico-legal, moartea acestuia survenea şi din cauza leziunii autoprovocate la nivelul gâtului.

Pe cele două cadavre nu au fost identificate urme de autoapărare.

Expertizarea genetică ADN a corpurilor delicte şi a altor obiecte ridicate de la faţa locului au pus în evidenţă profilul genetic aparţinând celor doi decedaţi şi nu alte profile.

Din analiza şi interpretarea tuturor probelor administrate, rezultă fără putinţă de tăgadă faptul că, în cauză s-a comis infracţiunea de omor calificat, pe raza localităţii Aciua, jud. Satu Mare, în autoutilitară, la data de 6.VIII.2013, omor comis asupra minorului B.T. de către tatăl său, B.A.T., după care acesta s-a sinucis.

În cursul cercetărilor s-au exclus succesiv variantele privind omorul în scop de jaf sau interes material, omorul în scopul recuperării unor sume de bani sau omorul din răzbunare”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare.

 

Prea multe găuri negre

 

Există însă foarte multe aspecte care nu se leagă cu concluzia la care au ajuns anchetatorii. Mai mult decât atât, informaţia „scăpată” de anchetatori şi ajunsă în presă încă din primele zile ale anchetei, cum că pastorul şi-a ucis copilul şi pe urmă s-ar fi sinucis, informaţie care acum a devenit oficială pare să aibă rolul de a ascunde neputinţa procurorilor de a face lumină în acest caz fiindcă sunt multe de acoperit.

În ziua în care au fost descoperiţi pastorul Blaga şi fiul său Timotei, în jurul utilitarei incendiate au fost găsite doze de bere şi mucuri de ţigară. Însă anchetatorii nu spun nici o vorbă despre faptul că în sângele lui Adrian Blaga s-ar fi găsit urme de alcool sau nicotină. În plus, se ştie că Adrian Blaga nu a fumat niciodată şi mai mult decât atât, fumatul este păcat cardinal în cultul.

De asemenea, au fost prelevate două seturi de amprente, despre care anchetatorii spuneau că din cauză că nu sunt în baza de date, deci persoanele cărora ar aparţine nu sunt recidiviste, nu au cu ce să le compare. De aici tragem concluzia că amprentele respective nu aparţineau în niciun caz pastorului şi fiului său.

De asemenea, o serie de martori au susţinut că au văzut, în ziua crimei că microbuzul pastorului a fost însoţit de o maşină albă în care erau civili.

Banii despre care se spune că pastorul îi avea asupra sa nu au fost găsiţi, deşi persoanele interogate de la benzinărie din Cluj unde Adrian Blaga s-a oprit să cumpere o canistră cu motorină, susţin că acesta avea asupra lui o sumă mare de bani. În acest punct anchetatorii spun că respectivul carburant achiziţionat de la staţia PECO ar fi fost folosit de pastor pentru incendierea microbuzului, însă nimeni nu spune dacă pe hainele sau pe corpul acestuia s-ar fi găsit urme de motorină.

De asemenea, Adrian Blaga s-ar fi oprit la un magazin din Satu Mare pentru a-i cumpăra fiului său un corn cu ciocolată şi un suc, iar martorii susţin că era însoţit de două persoane de sex masculin, care au cumpărat băuturi alcoolice, în timp ce o a treia persoană de sex feminin îi aştepta afară. Potrivit vânzătoarei, pastorul Adrian Blaga părea foarte abătut şi îngrijorat, iar când femeia a vrut să-i dea restul, acesta l-ar fi refuzat, spunând: „Banii nu aduc fericirea”. Anchetatorii nu au identificat, cel puţin oficial, nicio persoană despre care martorii au făcut vorbire.

La mai bine de două săptămâni de când pastorul Adrian Blaga a fost găsit decedat alături de fiul său Timotei în localitatea Pomi din Satu Mare, anchetatorii găsesc noi probe care indică faptul că pastorul ar fi ajuns şi în judeţul Sălaj, unde un cioban i-ar fi găsit borseta cu actele şi telefonul său mobil. O persoană apropiată familiei susţine însă că s-a găsit doar telefonul lui Timotei, în timp ce telefonul lui Adrian Blaga, dar şi laptopul pe care îl purta cu el nu sunt de găsit.

Modul violent în care a fost ucis Timotei după cum spun anchetatorii de către tatăl său, nu este susţinut de afirmaţiile apropiaţilor familiei care l-au cunoscut foarte bine pe Adrian Blaga şi care exclud un astfel de comportament al acestuia faţă de fiul său.

 

O fi DNA în ecuaţie?

Jurnaliştii de la Ziarul de Banat au lansat însă o altă variantă şoc cu doar câteva zile înainte de declaraţiile oficiale ale procurorilor sătmăreni.

Astfel, potrivit ziaruldebanat.ro, prin Dosarul nr. 115/P/2012, pe rolul DNA Structura Centrală şi pe urmă la S.T. Cluj, mai mulţi pastori protestanţi şi neoprotestanţi erau filaţi, dosarul vizând siguranţa naţională. Este unul din dosarele prin care DNA a încercat să pună capăt câtorva culte nerecunoscute ce figurează ca grupări religioase în România. Prin urmare şi Adrian Blaga era filat. Prin Ordonanţa din 2 August 2013, emisă de S.T. Cluj, s-a dispus urmărirea îndeaproape a pastorului.

„Conform anchetei desfăşurate de procurori, Adrian Blaga scosese bani din bancă. Potrivit unor surse BCR, este vorba de 215.000 Euro, mai sunt și alți bani din alte bănci. Pastorul obişnuia să procedeze aşa, tocmai pentru a nu da de bănuit că umblă cu atâţia bani. Însă era filat pas cu pas, iar ofiţerii de filaj ştiau exact sumele pe care acesta le deținea asupra sa. În mod asemănător comisarii DNA au jefuit şi firma Europlan din Timişoara în 2008 când fără avocat din oficiu, fără să permită prezența altui avocat, au ridicat sume de bani de peste 800.000 Euro și pe care i-au însuşit. Spre deosebire de acest caz, atunci nu l-au ucis pe pastorul patron al Europlan ci doar l-au bătut ( a se vedea hot. CEDO 44302/10). Modul de operare este identic: Pătrunderea Serviciului Teritorial Cluj peste Serviciul Teritorial Timişoara fără act de delegare, în ultimul caz S.t. Cluj peste cel din Oradea, aceasta pentru că dosarul nr. 115/P/2012 a rămas spre soluţionare S.T. Cluj”, se arată în materialul publicat de ziaruldebanat.ro.

 

Adrian Blaga, un om liniştit

Potrivit apropiaţilor, pastorul Adrian Blaga era foarte de treabă, dedicându-şi tot timpul liber asociaţiei „Începuturi Noi”, cu ajutorul căreia a creat în Bistriţa, servicii de tip familial.

Asociaţia „Începuturi Noi” este strâns legată de mişcarea Calvary Chapel, prezentă şi în Bistriţa-Năsăud, Adrian Blaga fiind asistentul pastorului bisericii, Brian Fouts. Organizaţia Non-Guvernamentală apare pe lista furnizorilor de servicii sociale a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa-Năsăud. Aceasta se ocupă de copiii orfani şi abandonaţi din judeţ, având ca scop „oferirea unei alternative la serviciile de stat şi oferirea unui mediu adecvat unde nevoile fizice şi spirituale ale copiilor să fie satisfăcute”, potrivit descrierii de pe un site de profil. Asociaţia „Începuturi Noi” cu sediul în cartierul Unirea are două case de tip familial, cu o capacitate de 16 locuri, încercând se asemenea şi să integreze în familii din Bistriţa-Năsăud copii abandonaţi sau cu probleme. Aceasta este acreditată de către Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale să ofere îngrijire tinerilor între 0 şi 26 de ani abandonaţi sau care se află în alte situaţii dificile.

Adrian Blaga se ocupa şi de tinerii care îmbrăţişau mişcarea Calvary Chapel, organizând tabere şi dezvoltând programe de timp liber pentru aceştia.

Timotei Blaga era singurul copil al familiei, practicând lupte greco-romane la „CS Hercules” Bistriţa, de mai bine de trei ani.

crima blagaprocuror-miclea-dumitru-gabriela-pop

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.